Kas 24, 2014
1228 Görüntüleme

Alan Adı Yoluyla Marka İhlallerine Karşı Tedbirler

Yazan
banner

Marka sahipleri alan adı ihlallerini önlemek için çeşitli tedbirler alabilirler. Öncelikle web’te detaylı bir araştırma yapılarak marka haklarını ihlal eden kaç tane web sitesi bulunduğu tespit edilir. Markayı içeren alan adlarının çokluğu markanın değerini de düşürecektir.

Marka tescil edilmeden hemen önce ya da tescil edildikten hemen sonra marka sahibi markasını içeren alan adlarını almalıdır. Bunun yanında ticaret yapılacak ülkelerin uzantısını taşıyan web siteleri de alınmalıdır.

Bu şekilde gereken adımlar atıldıktan sonra web’te düzenli olarak her hafta araştırma yapılarak ihlal durumları tespit edilmelidir. İhlal tespit edildikten sonra ise hemen gereken prosedürlere girişilmelidir. Zira ihlal amacıyla alınan bir web sitesi daha sonra iyi niyetli kişilere devredilir ve bu kişiler de siteyi amacına uygun olarak kullanılırsa artık yapacak birşey kalmayabilir. Çünkü alan adı tahkiminde kötü niyet de ispat edilmesi gereken faktörlerden birisidir ve alan adını seçip iyi niyetle kullanan kişinin birçok zaman ihlal yaratmadığı kabul edilmektedir.

İhlal tespit edildikten sonra ilk yapılacak şey mümkünse avukat vasıtasıyla bir ihtarname çekmektir. Avukat vasıtasıyla diyoruz çünkü ihtarnamenin gereken içerikte olması arzu edilen sonucu elde etme olasılığını arttıracaktır. Eğer bu ihtara olumlu cevap alınamazsa süratle internet tahkimi ve/veya milli mahkemelerde ihlal davası açılmalıdır.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz