Kas 30, 2020
346 Görüntüleme

Zinanın İspatı Boşanma

Yazan
banner

Toplanan delillerden, davalı kadının ortak konuttan ayrılarak bir süre bir baÅŸka erkekle birlikte yaÅŸadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece de kadının sadakat yükümlülüğüne aykırı davrandığı sabit kabul edilmiÅŸtir. Kadının, bir baÅŸka erkekle birlikte yaÅŸaması zinanın varlığına delalet eder. Bu durumda kadının zinası ispatlanmış olup Türk Medeni Kanunu’nun 161. maddesi koÅŸulları oluÅŸmuÅŸtur

Y. 2. HD E: 2019/1740 K:2019/8744 T.16.09.2019
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı erkek tarafından zina ve evlilik birliÄŸinin sarsılması hukuki sebeplerine dayalı boÅŸanma davası ve fer’ileri yönünden; davalı kadın tarafından ise kusur belirlemesi, velayet, kiÅŸisel iliÅŸki, tazminat taleplerinin reddi, nafaka ve vekalet ücreti yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruÅŸmalı olarak yapılması istenilmekle; duruÅŸma için belirlenen 16.09.2019 günü duruÅŸmalı temyiz eden davalı … ile vekili Av. … ve karşı taraf temyiz eden davacı … ile vekili Av. … geldiler. Gelenlerin konuÅŸması dinlendikten sonra iÅŸin incelenerek karara baÄŸlanması için duruÅŸmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereÄŸi görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece davacı erkeÄŸin zina (TMK.m.161) hukuksal sebebine dayalı boÅŸanma talebinin reddine karar verilmiÅŸ ise de toplanan delillerden, davalı kadının ortak konuttan ayrılarak bir süre bir baÅŸka erkekle birlikte yaÅŸadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece de kadının sadakat yükümlülüğüne aykırı davrandığı sabit kabul edilmiÅŸtir. Kadının, bir baÅŸka erkekle birlikte yaÅŸaması zinanın varlığına delalet eder. Bu durumda kadının zinası ispatlanmış olup Türk Medeni Kanunu’nun 161. maddesi koÅŸulları oluÅŸmuÅŸtur. GerçekleÅŸen bu durum karşısında tarafların zina hukuki (TMK m. 161) sebebiyle boÅŸanmalarına karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile davacının zina (TMK m. 161) hukuksal sebebine dayalı boÅŸanman talebinin reddine karar verilmesi doÄŸru olmayıp, bozmayı gerektirmiÅŸtir.

Yazı Kategorileri:
Genel

2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz