May 27, 2021
404 Görüntüleme

Gerekçeli Karar Hakkı; Haklı ve Haksız Görülen Hususlar 1503

Yazan
banner

Makul gerekçe; davaya konu olay ve olguların mahkemece nasıl nitelendirildiğini, hükmün hangi nedenlere ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığını ortaya koyacak, olay ve olgular ile hüküm arasındaki bağlantıyı gösterecek nitelikte olmalıdır. Zira tarafların o dava yönünden hukuk düzenince hangi nedenle haklı veya haksız görüldüklerini anlayıp değerlendirebilmeleri için usulünce oluşturulmuş, hükmün hangi nedenle ve kapsamda verildiğini gösteren, ifadeleri özenle seçilmiş ve kuşkuya yer bırakmayacak açıklıkta bir gerekçe ve buna uyumlu hüküm bölümünün bulunması zorunludur. Mahkemenin, davanın sonucuna etkili olduğunu kabul ettiği bir husus hakkında ilgili ve yeterli bir cevap vermemesi veya cevap verilmesini gerektiren usul ve esasa dair iddia veya savunmaların cevapsız bırakılması, gerekçeli karar hakkı kapsamında adil yargılanma hakkının ihlaline neden olabilir. (Anayasa Mahkemesi’nin 26.10.2017 tarihli ve B.No: 2013/6835 Sayılı kararı,par.36).


YARGITAY 4. HUKUK DAİRESİ E. 2018/1503 K. 2019/5210 T. 12.11.2019

Dava; trafik kazası sonucu ölüm nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Davacılar vekili; sürücüsü davalı …, araç maliki ve işleteni davalı … İnşaat Ltd. Şti. olan vasıtanın yapmış olduğu kaza neticesinde davacıların müşterek çocuğu …’nın vefat ettiğini belirterek 20.000,00 TL destekten yoksun kalma ve 100.000,00 TL manevi tazminatın haksız fiil tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalılardan tahsili isteminde bulunmuştur.

Davalılar, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuşlardır.

Mahkemece; bilirkişi raporları benimsenerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Makul gerekçe; davaya konu olay ve olguların mahkemece nasıl nitelendirildiğini, hükmün hangi nedenlere ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığını ortaya koyacak, olay ve olgular ile hüküm arasındaki bağlantıyı gösterecek nitelikte olmalıdır. Zira tarafların o dava yönünden hukuk düzenince hangi nedenle haklı veya haksız görüldüklerini anlayıp değerlendirebilmeleri için usulünce oluşturulmuş, hükmün hangi nedenle ve kapsamda verildiğini gösteren, ifadeleri özenle seçilmiş ve kuşkuya yer bırakmayacak açıklıkta bir gerekçe ve buna uyumlu hüküm bölümünün bulunması zorunludur. Mahkemenin, davanın sonucuna etkili olduğunu kabul ettiği bir husus hakkında ilgili ve yeterli bir cevap vermemesi veya cevap verilmesini gerektiren usul ve esasa dair iddia veya savunmaların cevapsız bırakılması, gerekçeli karar hakkı kapsamında adil yargılanma hakkının ihlaline neden olabilir. (Anayasa Mahkemesi’nin 26.10.2017 tarihli ve B.No: 2013/6835 Sayılı kararı,par.36)

Somut olayda; dava dilekçesinde yasal faiz talebinde bulunulmuş ve mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olmasına rağmen bu taleple ilgili mahkemece olumlu veya olumsuz bir karar verilmemiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.


aym dava aym dava aym bireysel başvuru aym bireysel başvuru aym gerekçeli karar hakkı aym gerekçeli karar hakkı  aym gerekçesiz karar aym gerekçesiz karar aym avukat aym avukat aym ankara avukat aym ankara avukatTerimi kaldır: aym ankara dava aym ankara davaTerimi kaldır: ankara aym dava ankara aym davaTerimi kaldır: anadolu jet bagaj kayıp anadolu jet bagaj kayıpTerimi kaldır: anayasa mahkemesi bireysel başvuru anayasa mahkemesi bireysel başvuruTerimi kaldır: bireysel başvuru avukat bireysel başvuru avukatTerimi kaldır: bireysel başvuru ankara avukat bireysel başvuru ankara avukatTerimi kaldır: bireysel başvuru dava bireysel başvuru davaTerimi kaldır: bireysel başvuru ankara dava bireysel başvuru ankara dava


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz