Ara 6, 2023
63 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 98 Patent İnceleme Raporu

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 98. Patent İnceleme Raporunun Düzenlenmesi ve Patentin Verilmesi

İnceleme Talebi, İnceleme Raporunun Düzenlenmesi ve Patentin Verilmesi

MADDE 98– (1) Başvuru sahibi, araştırma raporunun bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde ücretini ödeyerek incelemenin yapılmasını talep eder. Aksi takdirde başvuru geri çekilmiş sayılır.
(2) Kurum, başvuru sahibinin inceleme talebi üzerine başvurunun ve buna ilişkin buluşun, bu Kanun hükümlerine uygunluğunu inceler.

(3) Başvurunun veya buna ilişkin buluşun bu Kanun hükümlerine uygun olmadığı tespit edilirse başvuru sahibine, görüşlerini sunması ve başvurunun kapsamını aşmaması şartıyla değişiklikler yapması konusunda bildirim yapılır ve gerekli görüldükçe bu tür bildirimler tekrarlanır. Ancak bu kapsamda yapılacak bildirimlerin sayısı üçten fazla olamaz.
(4) Başvuru sahibine üçüncü fıkrada belirtilen bildirimlere görüş sunması veya değişiklik yapabilmesi için bildirim tarihinden itibaren üç aylık süre tanınır. Bu süre içinde görüş bildirilmediği veya değişiklik yapılmadığı takdirde başvuru geri çekilmiş sayılır.
(5) Yapılan inceleme sonucunda düzenlenen inceleme raporunda başvuru ve buna ilişkin buluşun bu Kanun hükümlerine uygun olduğunun belirtilmiş olması hâlinde patentin verilmesine karar verilir, başvuru sahibine bildirilir, bu karar ve patent Bültende yayımlanır.
(6) İnceleme raporuna göre patentin verilebilmesi için değişiklik yapılmasının gerekli olduğu durumda bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde değişikliklerin yapılması istenir. Yapılan değişikliklerin kabul edilmesi hâlinde patentin verilmesine karar verilir, bu durum başvuru sahibine bildirilir, bu karar ve patent Bültende yayımlanır. Değişikliklerin yapılmaması veya yapılan değişikliklerin Kurum tarafından kabul edilmemesi hâlinde başvuru geri çekilmiş sayılır, bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır.
(7) Patentin verilmesine ilişkin yayımdan sonra talep edilmesi ve belge düzenleme ücretinin ödenmesi hâlinde, düzenlenen belge patent sahibine verilir.
(8) İnceleme raporunda, başvurunun ve buna ilişkin buluşun bu Kanun hükümlerine uygun olmadığı belirtilmişse başvuru Kurum tarafından reddedilir, bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır.
(9) Patentin verilmiş olması, onun geçerliliği ve yararlılığı konusunda Kurum tarafından garanti verildiği şeklinde yorumlanamaz, Kurumun sorumluluğunu da doğurmaz.
(10) İnceleme talebi, inceleme raporunun düzenlenmesi ve patentin verilmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 98. Maddesi: Patent İnceleme Raporunun Düzenlenmesi ve Patentin Verilmesi

Giriş:

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 98. maddesi, patent başvurularının önemli bir aşamasını düzenler. Bu blog yazısında, Madde 98 çerçevesinde incelenme raporu düzenlenmesi ve patentin verilmesi sürecini ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.

1. İnceleme Raporu Nedir ve Nasıl Düzenlenir?

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 98. maddesi patent başvurusu yapıldıktan sonra başvurunun detaylı bir şekilde incelenmesini öngörür. İnceleme raporu, genellikle başvurulan patentin benzer buluşlardan ne kadar farklı olduğunu belirlemek ve patentin yenilikçi niteliklerini ortaya koymak amacıyla hazırlanır. Rapor, patent ofisi tarafından, başvurulan patentin teknik ve yasal açıdan değerlendirilmesini içerir.

2. İnceleme Raporunun İçeriği:

İnceleme raporu, genellikle aşağıdaki unsurları içerir:

  • Teknik Değerlendirme: Başvuru sahibinin iddia ettiği icadın teknik detaylarının değerlendirilmesi.
  • Benzer Buluşlarla Karşılaştırma: Daha önce var olan benzer buluşlarla karşılaştırma yapılması.
  • Yenilik ve Buluşun Ayırt Ediciliği: Başvurulan patentin yenilikçi özelliklerinin belirlenmesi ve diğer buluşlardan ayırt edilmesi.
  • Patent Tescili İçin Engeller: Patentin verilebilmesi için herhangi bir engel olup olmadığının değerlendirilmesi.

3. İnceleme Raporunun Bölümleri

İnceleme raporu, aşağıdaki bölümlerden oluşur:

  • Başvuru konusu buluşun özeti
  • Başvuru konusu buluşun buluşsallık değerlendirmesi
  • Başvuru konusu buluşun yenilik değerlendirmesi
  • Başvuru konusu buluşun sanayiye uygulanabilirlik değerlendirmesi
  • Başvuru konusu buluşun kamu düzenine veya ahlaka aykırılık değerlendirmesi

Başvuru konusu buluşun özeti bölümünde, başvuru konusu buluşun teknik içeriği özet olarak verilir.

Başvuru konusu buluşun buluşsallık değerlendirmesi bölümünde, başvuru konusu buluşun bilinen tekniklerden farklı olup olmadığı değerlendirilir.

Başvuru konusu buluşun yenilik değerlendirmesi bölümünde, başvuru konusu buluşun patent başvuru tarihinden önce bilinen tekniklerle benzer olup olmadığı değerlendirilir.

Başvuru konusu buluşun sanayiye uygulanabilirlik değerlendirmesi bölümünde, başvuru konusu buluşun sanayide uygulanabilir olup olmadığı değerlendirilir.

Başvuru konusu buluşun kamu düzenine veya ahlaka aykırılık değerlendirmesi bölümünde, başvuru konusu buluşun kamu düzenine veya ahlaka aykırı olup olmadığı değerlendirilir.

4. Patentin Verilmesi:

İnceleme raporu sonrasında, başvurulan patentin yenilikçi ve tescile uygun olduğu belirlenirse, patentin verilmesi sürecine geçilir. Patent ofisi, başvuru sahibine patent belgesini düzenler ve tescil edilen buluşun sahibine özel haklarını tanır.

5.  Süreçte Karşılaşılan Hukuki Engeller ve Çözümler:

Süreç içinde başvuru sahipleri, inceleme raporu sonrasında karşılaştıkları herhangi bir hukuki engelle karşılaşabilirler. Bu noktada, başvuru sahiplerine düşen, bu engelleri aşmak ve patentin tescilini sağlamak adına hukuki çözümler bulmaktır.

6. Başvuru Sahiplerine Tavsiyeler ve İp uçları:

  • İnceleme raporuna özenle yanıt verilmesi ve eksikliklerin giderilmesi önemlidir.
  • Uzman bir patent avukatından hukuki danışmanlık almak, başvuru sahiplerine süreçte yardımcı olabilir.

Sonuç:

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 98. maddesi patent başvurularının detaylı bir inceleme sürecini düzenler. İnceleme raporu düzenlenmesi ve patentin verilmesi sürecinde başvuru sahipleri, dikkatli ve uzman bir şekilde hareket ederek, buluşlarını koruma altına alma şansına sahiptirler. Bu süreç, inovasyonu destekler ve yeni buluşların haklarını güvence altına alarak teknolojik gelişmelere katkı sağlar.


Sınai Mülkiyet Kanununun 96. Maddesi Patent Araştırma Raporu

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 97. Maddesi Patent Başvrusunun Yayınlanması


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz