Ara 4, 2023
101 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun 96. Maddesi Patent Araştırma Raporu

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun (SMK) 96. Maddesi

Patent Araştırma Talebi Araştırma Raporunun Düzenlenmesi ve Yayımlanması

MADDE 96- (1) Başvuru sahibi başvuruyla birlikte veya bildirime gerek olmaksızın başvuru tarihinden itibaren on iki ay içinde ücretini ödemek kaydıyla araştırma talebinde bulunur. Aksi takdirde başvuru geri çekilmiş sayılır.
(2) Başvuru sahibinin birinci fıkra hükmüne uygun olarak araştırma talebinde bulunması durumunda, başvurunun şeklî şartlara uygunluk bakımından eksikliğinin olmadığı anlaşılırsa veya eksiklikler süresi içinde giderilirse araştırma raporu düzenlenir, başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır. Araştırma raporu, başvurunun 97. madde
uyarınca yayımlanmış olması hâlinde ayrı olarak, yayımlanmamış olması hâlinde ise başvuru ile birlikte Bültende yayımlanır.
(3) Başvuru konusunun 82. maddenin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamına girdiği sonucuna varılırsa veya tarifnamenin ya da tüm istemlerin yeterince açık olmaması araştırma raporunun düzenlenmesini engelliyorsa araştırma raporu düzenlenmez. Başvuru sahibinden bu konudaki itirazlarını veya başvurudaki değişikliklerini, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde sunması istenir. Bu süre içinde itirazda bulunulmaması veya itirazın ya da yapılan değişikliklerin Kurum tarafından kabul edilmemesi hâlinde başvuru reddedilir. İtirazın ve varsa yapılan değişikliklerin kabul edilmesi hâlinde araştırma raporu düzenlenir, başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır.
(4) Cumhurbaşkanı, birinci fıkrada belirtilen on iki aylık araştırma talebi süresini yarısına kadar indirmeye yetkilidir.
(5) Araştırma talebinin yapılması ve araştırma raporunun düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 96. Maddesinde Düzenlenen Patent AraÅŸtırma Raporu

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 96. maddesi, patent araÅŸtırma raporuna iliÅŸkin usul ve esasları düzenlemektedir. Bu maddeye göre, patent baÅŸvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) tarafından incelenir ve deÄŸerlendirilir. TPMK, baÅŸvuruyu eksiksiz ve uygun bulursa, baÅŸvuruyu yayına alır. BaÅŸvuru yayına alındıktan sonra, üçüncü kiÅŸiler tarafından itiraz edilebilir. Ä°tiraz üzerine TPE, patenti verip vermeme konusunda nihai karar verir.

Patent Araştırma Raporu Nedir?

Patent araştırma raporu, patent başvurusu ile ilgili olarak, başvurunun konusuna ilişkin olarak bilinen buluşları ve bunların başvuru konusu buluşla olan ilişkisini gösteren bir rapordur. Patent araştırma raporu, TPMK tarafından, başvurunun yayına alınmasından sonra, başvuruya ilişkin itirazların değerlendirilmesi amacıyla hazırlanır.

Patent Araştırma Raporu Nasıl Hazırlanır?

Patent araÅŸtırma raporu, TPMK’nın patent araÅŸtırma uzmanları tarafından hazırlanır. Patent araÅŸtırma uzmanları, baÅŸvurunun konusuna iliÅŸkin olarak, baÅŸvuru tarihinden önce yayımlanmış olan patentler, faydalı modeller, yayınlar ve diÄŸer belgeleri inceler. Bu inceleme sonucunda, baÅŸvuru konusu buluÅŸun, baÅŸvuru tarihinden önce bilinen herhangi bir buluÅŸtan farklı olup olmadığını belirler.

Patent araştırma raporu, aşağıdaki bilgileri içerir:

  • BaÅŸvurunun konusu
  • BaÅŸvuru tarihinden önce bilinen buluÅŸlar
  • BaÅŸvuru konusu buluÅŸla bilinen buluÅŸlar arasındaki iliÅŸki
  • BaÅŸvuru konusu buluÅŸun yeniliÄŸi

Patent Araştırma Raporu Ne Zaman Hazırlanır?

Patent araştırma raporu, başvurunun yayına alınmasından sonra, başvuruya ilişkin itirazların değerlendirilmesi amacıyla hazırlanır. Başvuru sahibi, başvuruya ilişkin itirazların değerlendirilmesi için, patent araştırma raporunu talep edebilir.

Patent Araştırma Raporunu Kim Hazırlar?

Patent araştırma raporu, TPMK tarafından, patent araştırma uzmanları tarafından hazırlanır.

Patent Araştırma Raporunun Amacı

Patent araştırma raporu, başvuruya ilişkin itirazların değerlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Başvuru sahibi, başvuruya ilişkin itirazlarda bulunabilir. Bu itirazlarda, başvuru konusu buluşun patentlenebilirlik şartlarını taşımadığını ileri sürebilir. Başvuru konusu buluşun patentlenebilirlik şartlarından biri de yeniliktir. Yenilik, başvuru tarihinden önce bilinen herhangi bir buluştan farklı olmaktır.

Patent araştırma raporu, başvuru konusu buluşun yeniliğini değerlendirmek için kullanılır. Patent araştırma raporunda, başvuru tarihinden önce bilinen buluşlar ve bunların başvuru konusu buluşla olan ilişkisi gösterilir. Bu bilgiler, başvuru konusu buluşun yeniliğini değerlendirmek için kullanılır.

Patent Araştırma Raporunun Değerlendirilmesi

Patent araştırma raporu, TPMK tarafından değerlendirilir. TPMK, patent araştırma raporunu dikkate alarak, başvuruya ilişkin itirazları değerlendirir. Başvuru sahibinin itirazları haklı bulunursa, TPMK, başvurunun patent verilmesine karar verebilir.

Patent Araştırma Raporunun Önemi

Patent araştırma raporu, patent başvurusu için önemli bir belgedir. Başvuru sahibi, başvuruya ilişkin itirazların değerlendirilmesi için, patent araştırma raporunu talep edebilir. Patent araştırma raporu, başvuru konusu buluşun patentlenebilirlik şartlarını taşımadığını ileri süren itirazların değerlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

SONUÇ

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 96. maddesi, patent baÅŸvurularında araÅŸtırma raporlarının zorunlu olmasını öngörmektedir. Avrupa BirliÄŸi ve Türkiye’den örnek Yargıtay kararları, bu raporların patent sürecindeki önemini vurgulamaktadır. Patent sahipleri ve baÅŸvuru sahipleri için, bu kararlar rehber niteliÄŸi taşıyarak, baÅŸvurularını daha etkili bir ÅŸekilde yönetmelerine yardımcı olabilir.

Bu noktada, hem Avrupa BirliÄŸi hem de Türkiye’den alınan Yargıtay kararları, patent araÅŸtırma raporlarına dair uygulamaları anlamak ve baÅŸvuru sahiplerinin doÄŸru adımları atmalarına yardımcı olmak adına büyük önem taşımaktadır.


Örnek Patent Araştırma Raporu

Başvuru Sahibi: [İsim/Sirket Adı]Başvuru Numarası: [Numara]

Patent Başlık: [Başlık]

1. GiriÅŸ:

Bu patent araÅŸtırma raporu, [Ä°sim/Sirket Adı] tarafından yapılan patent baÅŸvurusu için hazırlanmıştır. Ä°nceleme, baÅŸvuru sahibinin sunduÄŸu inovatif buluÅŸun, dünya genelinde ve Türkiye’de benzer patentlerle karşılaÅŸtırılmasını içermektedir.

2. Dünya Genelindeki Benzer Patentler:

Dünya çapında benzer patentlere yapılan araştırmada, [Belirtilen Dönem] içinde şu örnekler tespit edilmiştir:

a. Örnek 1: [Patent Başlığı]

  • BaÅŸvuru Sahibi: [Ä°sim/Sirket Adı]
  • BaÅŸvuru Numarası: [Numara]
  • Özet: [Kısa Açıklama]

b. Örnek 2: [Patent Başlığı]

  • BaÅŸvuru Sahibi: [Ä°sim/Sirket Adı]
  • BaÅŸvuru Numarası: [Numara]
  • Özet: [Kısa Açıklama]

3. Türkiye’deki Benzer Patentler:

Türkiye’deki benzer patentlere yönelik araÅŸtırmada, [Belirtilen Dönem] içinde ÅŸu örnekler belirlenmiÅŸtir:

a. Örnek 1: [Patent Başlığı]

  • BaÅŸvuru Sahibi: [Ä°sim/Sirket Adı]
  • BaÅŸvuru Numarası: [Numara]
  • Özet: [Kısa Açıklama]

b. Örnek 2: [Patent Başlığı]

  • BaÅŸvuru Sahibi: [Ä°sim/Sirket Adı]
  • BaÅŸvuru Numarası: [Numara]
  • Özet: [Kısa Açıklama]

4. Analiz ve Karşılaştırma:

Bu aÅŸamada, [Ä°sim/Sirket Adı] tarafından sunulan buluÅŸ ile dünya genelinde ve Türkiye’de belirlenen benzer patentler arasındaki farklar ve benzerlikler detaylı bir ÅŸekilde incelenmiÅŸtir.

5. Sonuç:

İncelenen patentler arasındaki benzerlikler ve farklar değerlendirildikten sonra, [İsim/Sirket Adı] tarafından yapılan patent başvurusunun inovatif ve özgün olduğu sonucuna varılmıştır.

Bu rapor, [Belirtilen Dönem] içinde yapılan araştırmalara dayanmaktadır. Ancak, patent ofislerinin ve diğer kaynakların güncellik durumları göz önüne alındığında, güncel bilgilerle desteklenmelidir. Bu rapor, sadece analiz edilen örneklerle sınırlı olup, tam bir eksiksizlik taşımamaktadır.


Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 95. Maddesi Patentin Verilmesi

Patent BaÅŸvurusu

http://cdn.istanbul.edu.tr/statics/ttm.istanbul.edu.tr/wp-content/uploads/2013/09/TPE-Patent-Faydal%C4%B1-Model-K%C4%B1lavuzu.pdf


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz