Mar 1, 2024
128 Görüntüleme

Boşanma Davası ve Yurtdışındaki Malların Paylaşımı

Yazan
banner

Evlilikte Yurtdışında Malların Olması Durumunda Türkiye’deki BoÅŸanma Davasında Mal Paylaşımı

Evlilik birliÄŸinde eÅŸlerin malvarlıkları, seçilen mal rejimine göre paylaşılır. Türkiye’de yasal mal rejimi edinilmiÅŸ mallara katılma rejimidir. Bu rejimde, eÅŸlerin evlilik birliÄŸi içerisinde edindikleri mallar ortak malvarlığı sayılır ve boÅŸanma halinde eÅŸit olarak paylaşılır.

Ancak eşlerin evlilik birliği içerisinde yurtdışında da malları olması halinde, mal paylaşımı karmaşık bir hal alabilir. Bu durumda, mal paylaşımı için aşağıdaki unsurlar dikkate alınır:

1. Mal Rejimi:

  • EÅŸlerin seçtiÄŸi mal rejimi, yurtdışında bulunan malların paylaşımını da etkileyecektir.
  • ÖrneÄŸin, eÅŸler mal ayrılığı rejimini seçmiÅŸse, yurtdışında bulunan mallar da kiÅŸisel malları olarak kabul edilecek ve boÅŸanma halinde paylaşılmayacaktır.
  • EdinilmiÅŸ mallara katılma rejiminde ise, yurtdışında bulunan mallar da edinilmiÅŸ mallara katılma rejimine tabi olacak ve boÅŸanma halinde eÅŸit olarak paylaşılacaktır.

2. Malların Bulunduğu Yer:

  • Yurtdışında bulunan malların bulunduÄŸu yerin hukuku da mal paylaşımını etkileyebilir.
  • Bazı ülkelerde eÅŸlerin malları üzerinde eÅŸit hak sahibi olduÄŸu kabul edilirken, bazı ülkelerde eÅŸlerden birinin diÄŸerinden daha fazla hak sahibi olduÄŸu kabul edilebilir.
  • Bu nedenle, yurtdışında bulunan malların bulunduÄŸu yerin hukukunun da incelenmesi gerekir.

3. Boşanma Davasının Görüldüğü Mahkeme:

  • BoÅŸanma davası Türkiye’de açılmışsa, Türk mahkemeleri yurtdışında bulunan malların paylaşımı hakkında da karar verebilir.
  • Ancak, Türk mahkemeleri yurtdışında bulunan malların bulunduÄŸu yerin hukukunu da dikkate almak zorundadır.

4. Milletlerarası Özel Hukuk:

  • Yurtdışında bulunan malların paylaşımı ile ilgili uluslararası özel hukuk kuralları da uygulanabilir.
  • Bu kurallar, hangi ülkenin hukukunun uygulanacağına ve hangi mahkemenin yetkili olduÄŸuna dair düzenlemeler içerir.

Mal Paylaşımı İçin İzlenecek Yol:

  • BoÅŸanma davası açarken, yurtdışında bulunan malların da dava dilekçesinde belirtilmesi gerekir.
  • Dava sırasında, yurtdışında bulunan mallara iliÅŸkin belgelerin de mahkemeye sunulması gerekir.
  • Mahkeme, tüm delilleri ve hukuki düzenlemeleri göz önünde bulundurarak, yurtdışında bulunan malların paylaşımı hakkında karar verecektir.

Yurtdışında bulunan malların paylaşımı ile ilgili bir boşanma davası açmayı düşünüyorsanız, bir avukata danışmanız ve hukuki yardım almanız önemlidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

  • Yurtdışında bulunan malların paylaşımı ile ilgili davalar karmaşık olabilir ve uzun sürebilir.
  • Yetkili Mahkeme: BoÅŸanmada mal tasfiyesi ile ilgili yetkili mahkemelerin düzenlendigi TMK m. 214’e göre; “mal rejiminin ölümle sona ermesi durumunda ölenin son yerlesim yeri mahkemesi; bosanmaya, evliligin iptaline veya hâkim tarafindan mal ayrılıgına karar verilmesi hallerinde bu davalarda yetkili olan mahkeme” yani TMK m. 167 ile düzenlenen ”Bosanma veya ayrilik davalarinda yetkili mahkeme, eslerden birinin yerlesim yeri veya davdan önce son defa alti aydan beri birlikte oturduklari yer mahkemesi” diÄŸer durumlarda davalı eÅŸin yerlesim yeri mahkemesi yetkilidir.
  • Bu davalarda farklı ülkelerin hukuku ve milletlerarası özel hukuk kuralları da uygulanabilir.Yabancı ülkelerde de malların söz konusu olduÄŸu mal rejimi tasfiyesine iliskin  Milletlerarasi Özel Hukuk ve Usul Hukuku (MÖHUK) madde 15 geçerlidir. MÖHUK m. 15’e göre, esler arasında mal konusunda dogacak ihtilaflara uygulanacak olan hukuk seçimi yapılmamışsa öncelikle evlenme anindaki müsterek milli hukuk, eger yoksa evlenme anındaki müsterek mutad mesken hukuku o da yoksa Türk Hukuku uygulanacagi öngörülmüstür.
  • Taraflarin yabancı bir ülkede taşınmazları varsa mahkemece Türk Hukukuna göre bu taşınmazların güncel  deÄŸerlerinin tespiti yapılmalı, belirlenen deÄŸer tasfiyeye nakdi deÄŸer olarak eklenmelidir. Böyle bir durumda tasinmazlarin bulundugu ülkenin hukukunun uygulanmasina iliskin kural geçerli degildir.
  • Uluslararasi istinabe yani yerli mahkeme ile yabancı mahkemenin yardımlaÅŸması ile birlikte taşınmazlarin rayiç bedelleri tespit edilebilecektir. Uluslararasi istinabe, görülmekte olan bir davada, davaya bakmakla görevli ve yetkili mahkemenin kendi yargi çevresi disinda yapilmasi gereken bir islem için yargi çevresi içinde o islemin yapilacagi yabancı mahkemeden hukukî yardim istemesidir.

Ãœlkemiz vatandaşı olup, yurtdışında yaÅŸayan işçiler, beyaz yakalılar veya yurtdışında yaÅŸamasa bile yurtdışında yatırımı olanlar için boÅŸanmada mal paylaşımı yurtdışındaki mallar açısından endiÅŸe verici olabilmektedir. Lakin Instagram gibi sosyal medya hesapları Londrada ev yatırımı, Portekizde ev ile altın vize, Yunanistan’da ev alarak oturum gibi ilanlarla doludur. Ancak bu yatırımı yaparken boÅŸanma durumunda yurtdışındaki malların durumunun ne olacağı birçok zaman dikkate alınmamaktadır. Açılacak bir boÅŸanma davasında yurtdışındaki mallar da dikkate alınabilirse de öncelikle yurtdışındaki mallar ile malların deÄŸerinin tespiti için sonrasında da malların paylaşılması için yurtdışındaki mahkemelerle iÅŸbirliÄŸi içinde olmak gereklidir.

Tecrübelerimize göre ülkemizde boÅŸanan çiftlerin yurtdışı varlıkları BirleÅŸik Krallık, ABD, AB ülkelerinde bulunmaktadır. Son zamanlarda KaradaÄŸ, Hırvatistan gibi AB’ye girme durumu olan ülkelerde de ÅŸirket açma sermaye transfer etme, gayrımenkul yatırımı yapmak gibi oturum almaya yönelik yatırımlar yapıldığı görülmektedir. Genel olarak bu ülkelerin devlet ve hukuk sistemleri aktif bir ÅŸekilde iÅŸlemekle birlikte gecikmelerin yaÅŸanmaması için yerelde de takip için meslektaÅŸlarımızdan yardım almamız gerekebilmektedir.


Yurtdışında Boşanma Türkiyedeki Malların Durumu

Yabancı Mahkemede Boşanmanın Ülkemizde Süren Boşanmaya Etkisi

https://www.mondaq.com/turkey/divorce/1328638/mal-payla%C5%9F%C4%B1m%C4%B1nda-yurt-d%C4%B1%C5%9F%C4%B1ndaki-mallar%C4%B1n-payla%C5%9F%C4%B1m%C4%B1nda-izlenecek-usul-ve-esaslar-nedir

http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/51870.pdf


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yoruma Kapalı