May 27, 2024
44 Görüntüleme

İngiltere’de Şirket Kuruluşunda Büyük Değişiklikler

Yazan

COMPANY HOUSE’DA Büyük Değişiklikler: Şeffaflığı Artırma ve Dolandırıcılıkla Mücadele

Birleşik Krallık’ta limited şirketlerin kuruluşunu ve feshedilmesini denetleyen ve şirket bilgilerini yöneten devlet kurumu olan Company House, 180 yıllık tarihindeki en önemli dönüşümü geçirmeye hazırlanıyor. Bu dönüşüm, Birleşik Krallık’ın dolandırıcılıkla ve mali suçlarla mücadele stratejisi ile uyumlu olarak, daha geniş bir kurumsal şeffaflık arayışını yansıtıyor.

Ekonomik Suçlar ve Kurumsal Şeffaflık Yasası Kapsamındaki Temel Değişiklikler

4 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan Ekonomik Suçlar ve Kurumsal Şeffaflık Yasası (ECCTA), Şirketler Evi’nde birçok önemli değişikliği beraberinde getirecek:

  1. Kayıtlı Ofis ve Hukuki Amaç Beyanları: Şirketler artık “uygun” bir kayıtlı ofise sahip olmalıdır. Ayrıca, faaliyetlerinin meşruiyetini doğrulamak için yeni bir “hukuki amaç beyanı” sunmaları gerekecektir. Yeni kuruluşlar için ücretler 12 sterlinden 50 sterline yükselecektir.
  2. Kimlik Doğrulama: Önemli kontrol pozisyonlarındaki kişiler, direktörler, LLP veya LP ortakları ve Yetkili Şirket Hizmet Sağlayıcıları (ACSP’ler) elektronik kimlik doğrulama kontrollerine tabi tutulacaktır.
  3. Şirket Kuruluş Acentelerinin Düzenlenmesi: Şirket kuruluş acenteleri, ACSP olmalı ve artırılmış düzenleyici denetimlere tabi olmalıdır. HM Treasury, ayrıca kabuk şirketlerin satışında yer alan firmalar için daha sıkı düzenlemeler getirmeyi değerlendirmektedir.
  4. Geliştirilmiş Uygulama Yetkileri: Şirketler Evi, yanlış veya sahte bilgileri düzeltme ve buna meydan okuma yetkisine sahip olacak ve ceza yaptırımlarına alternatif olarak 10.000 sterline kadar para cezası uygulayabilecektir.

Şeffaflık İçin Harekete Geçme

Bu dönüşüm, kurumsal şeffaflığa ve mali suçlarla mücadeleye yönelik artan odaklanma ile yönlendirilmektedir. Birleşik Krallık’ın cazip bir iş merkezi olması ve stratejik ekonomik konumu, hem meşru işletmeleri hem de sahtekar aktörleri çekmektedir.

Dolandırıcılık büyük bir zorluk teşkil etmektedir ve suç ağları, büyük ölçekli dolandırıcılık operasyonları için meşru kurumsal varlıkları istismar etmektedir. Genellikle sahiplikleri gizli ve amaçları belirsiz olan kabuk şirketlerin yaratılmasını kolaylaştıran kitlesel şirket kaydı, başka bir sorunu ortaya çıkarmakta, artırılmış denetimin gerekliliğini vurgulamaktadır.

Şirketlere Etkileri

Şirketler Evi’ndeki değişiklikler, hızla değişen jeopolitik dönemde doğru ve güvenilir kurumsal kayıt verilerinin önemini pekiştirmektedir. Daha fazla şeffaflık ve güçlü düzenleyici denetim arayışı, Birleşik Krallık’ın iş ortamının bütünlüğünü korumayı amaçlamaktadır.

Değişikliklere Hazırlık

Birleşik Krallık’taki şirketler, yeni gerekliliklere uyum sağlamak için şu adımları atmalıdır:

  • Kayıtlı ofisin uygun olduğunu ve gerekli “hukuki amaç beyanı”nı sunduğunu doğrulayın.
  • Artan kuruluş ücretlerine hazırlıklı olun ve bütçenizi buna göre düzenleyin.
  • Direktörler, önemli kontrol sahipleri ve ilgili ortaklar için elektronik kimlik doğrulama işlemlerini tamamlayın.
  • Şirket kuruluş acentesi iseniz, ACSP olun ve yeni düzenleyici standartlara uyum sağlayın.

Sonuç

Şirketler Evi’ndeki dönüşüm, Birleşik Krallık’taki kurumsal sektörde şeffaflığı artırma ve dolandırıcılıkla mücadelede önemli bir adımı temsil etmektedir. Bu değişikliklere uyum sağlayarak, şirketler daha güvenli ve güvenilir bir iş ortamına katkıda bulunabilir, bu da nihayetinde tüm ekonomiye fayda sağlayacaktır.


İngiltere’de Şirketlerin İşleyişinde ve Muhasebesinde Büyük Değişiklikler(Mart 2024)


İletişim Kurun


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yoruma Kapalı