Haz 11, 2024
59 Görüntüleme

İngilterede Restoran Şefleri İçin Skilled Worker Vizesi

Yazan

Restoranınız İçin Gerekli Şefleri: İngiltere Skilled Worker Vizesi ile Şef Bulun!

İngiltere restoran ve otel işletmeleri için en büyük sıkıntılardan biri şef açığı. Bu sorunun çözümü için ise İngiltere hükümeti, şeflere kolaylık sağlayan vize imkanı sunuyor: Skilled Worker vizesi. Bu vize ile restoranınıza yurtdışından deneyimli şefler getirebilirsiniz veya ülkemizde şef olarak çalışanlar İngiltere’de iş bulup mesleklerini orada icra edebilirler. Ancak aşağıda da belirtildiği üzere bu vize sisteminde iş bulmak ve bu iş yerinin size sponsor olması yani resmi olarak Türkiye’den çalıştırmak istediği şefi davet etmesi gerekiyor. İşlemler tamamlanıp İngiltere’ye gidince de 5 yıl tamamlanana kadar çalışılan iş yerine vize açısıdan bağımlı hale geliniyor. Bu birçok zaman problem olmuyor, zira genellikle gidilen yerde bu sürede çalışılıyor. Ancak eğer işten ayrılma gibi bir durum olursa vize bitmeden iş bulup bu iş vasıtasıyla yeni bir skilled worker vizesi almak gerekiyor. Eğer istihdam edilen şef işten ayrılırsa, vize süresince yeni bir iş bulamazsa, başka vizeye geçemezse ve oturum hakkı da henüz gelmemiş ise bu durumda Türkiye’ye dönmek durumunda kalabilecektir. Vize başvurusu yaparken tüm bunların dikkate alınması gerekir. Ancak 5 yıllık süre geçirilirse oturum hakkı kazanılıp restoran açma, istenilen restoranda çalışma veya başka bir iş yapma gibi tüm kısıtlamaların kalktığı bir düzene kavuşulabilecektir.

Şefler ve Catering & Bar Yöneticileri Neden Avantajlı?

  • Ocak 2021’den itibaren yürürlüğe giren yasaya göre Şefler ve Catering & Bar Yöneticleri, İngiltere Skilled Worker vizesine başvurabiliyor.
  • Dikkat edilmesi gereken nokta ise Aşçıların (Cook) bu vize kapsamında olmadığı. Bu sebeple sponsorluk lisansı ve vize başvurusu yaparken bu ayrımı göz önünde bulundurmak gerekiyor.
  • Baş şef veya Executive Şef olmak şart değil. Her seviyedeki şef pozisyonu bu vize için uygundur.
  • Vize için gerekli minimum çalışma yılı deneyimi şartı da aranmıyor. Göçmenlik kuralları şefler için daha esnek hale getirildi.

Önemli Not: 4 Nisan 2024 itibarıyla asgari yıllık gelir şartı £26,200’den £38,700’e yükselecektir. Bu maaş değişikliğini sponsorluk sürecine dahil etmeniz gerekiyor.

Hangi Şef Pozisyonları Skilled Worker Vizesine Uygun?

Ek İ nitelikli Meslekler Listesi’nde yer alan aşağıdaki meslek kodları Skilled Worker vizesine başvuru yapmaya uygundur:

  • 5434 Şefler: Şef, Şef-müdür, Baş Şef, Pastacı Şef
  • 5436 Catering ve Bar Yöneticileri: Bar Müdürü, Catering Müdürü, Salon Şefi (restoran), Mutfak Şefi, Kulüp Sorumlusu

Yurtdışından Şef Çalıştırmak İçin 3 Adımlı Göçmenlik Süreci

  • 1. Adım: Sponsorluk Lisansı Alınması: İçişleri Bakanlığı’na online başvuru formu doldurmanız ve gerekli destekleyici belgeleri sunmanız gerekiyor. Sponsorluk süreci hakkında daha detaylı bilgiye [link sponsorluk başvurusu hakkında detaylı bilgi] adresinden ulaşabilirsiniz.
  • 2. Adım: Sponsorluk Belgesi Düzenlenmesi: Sponsorluk lisansı aldıktan sonra seçtiğiniz yabancı şeflere Sponsorluk Belgesi (çalışma izni) düzenleyebilirsiniz. Sponsorluk Belgesi elektronik bir çalışma izni niteliğindedir.
  • 3. Adım: Skilled Worker Vizesi Başvurusu: Son adımda ise göçmen işçilerin Skilled Worker vizesine başvurması gerekir. Vize onaylandıktan sonra İngiltere’ye seyahat ederek restoranınızda çalışmaya başlayabilirler.

İçişleri Bakanlığı sponsorluk lisansınızı onayladıktan sonra bu lisans 4 yıl süreyle geçerli olacaktır. Bu sayede sponsorluk lisansınızı her 4 yılda bir yenileyerek ihtiyacınız olduğu sürece yurtdışından şef çalıştırmaya devam edebilirsiniz.

Skilled Worker vizesi ve diğer çalışma vizesi kategorilerinde işletmeniz gerçekten ihtiyaç duyduğu sürece yabancı çalışan sayısında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.


İngiltere Nitelikli İşçi Vizesi(Skilled Worker Visa UK)

İngiltere Vizesi İle Alakalı Sıkça Sorulan Sorular

İngilterede Yaşamak, Çalışmak veya Eğitim Almak İçin Vize Rehberi


İletişim Kurun


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yoruma Kapalı