Kas 28, 2023
161 Görüntüleme

Fatih Terim Fonu ve Bankanın Çalışanın Dolandırıcılığından Sorumluluğu

Yazan
banner

Bankanın Çalışanının Müşterisini Dolandırmasında Bankanın Hukuki Sorumluluğu

Türk Ceza Kanunu’nun 247. maddesinde, “Bir kimseyi, kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamak maksadıyla, hileli davranışlarla aldatarak, onun veya başkasının malvarlığına zarar veren kimseye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.” hükmü yer almaktadır. Bu maddeye göre, bankanın çalışanı, bankanın müşterisini aldatarak, onun malvarlığına zarar vermesi halinde, dolandırıcılık suçunu işlemiş olacaktır.

Fatih Terim fonu konusundaki soruşturmada, bankanın çalışanının, bankanın müşterisi Fatih Terim’i, fonun yüksek getirisi ve güvenilirliği konusunda aldattığı iddia edilmektedir. Bu durumda, bankanın çalışanı, dolandırıcılık suçunu işlemiş olacaktır.

Bankanın hukuki sorumluluğu, dolandırıcılık suçunun işlenmesindeki kusuruna göre değişmektedir. Bankanın çalışanının, bankanın müşterisini dolandırmak için görev ve yetkisini kötüye kullanması halinde, bankanın da hukuki sorumluluğu doğacaktır. Bu durumda, bankanın, çalışanın eylemini engellemek için gerekli önlemleri almadığı ileri sürülerek, bankaya karşı tazminat davası açılabilir.

Yargıtay kararlarına göre, bankanın çalışanının, bankanın müşterisini dolandırmak için görev ve yetkisini kötüye kullanması halinde, bankanın hukuki sorumluluğu aşağıdaki şekilde belirlenir:

  • Bankanın çalışanının, bankanın müşterisini dolandırmak için görev ve yetkisini kötüye kullandığının ispatı halinde, bankanın sorumluluğu mutlaktır. Bu durumda, bankanın, çalışanın eylemini engellemek için gerekli önlemleri aldığını ispatlaması mümkün değildir.
  • Bankanın çalışanının, bankanın müşterisini dolandırmak için görev ve yetkisini kötüye kullanıp kullanmadığının ispatı güç veya imkânsız olduğu durumlarda, bankanın sorumluluğu nisbidir. Bu durumda, bankanın, çalışanın eylemini engellemek için gerekli önlemleri aldığını ispatlaması halinde, sorumluluğundan kurtulabilir.

Bankanın çalışanının, bankanın müşterisini dolandırmak için görev ve yetkisini kötüye kullanmaması halinde, bankanın hukuki sorumluluğu doğmayacaktır. Ancak, bankanın, çalışanın eylemini engellemek için gerekli önlemleri almaması halinde, bankanın sorumluluğu doğabilir.

Yargıtay kararlarına göre, bankanın, çalışanın eylemini engellemek için gerekli önlemleri almadığı hallerde, bankanın sorumluluğu aşağıdaki şekilde belirlenir:

  • Bankanın, çalışanın eylemini engellemek için gerekli önlemleri almadığının ispatı halinde, bankanın sorumluluğu mutlaktır. Bu durumda, bankanın, çalışanın eylemini engellemek için gerekli önlemleri aldığını ispatlaması mümkün değildir.
  • Bankanın, çalışanın eylemini engellemek için gerekli önlemleri almadığının ispatı güç veya imkânsız olduğu durumlarda, bankanın sorumluluğu nisbidir. Bu durumda, bankanın, çalışanın eylemini engellemek için gerekli önlemleri aldığını ispatlaması halinde, sorumluluğundan kurtulabilir.

2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz