Kas 17, 2021
397 Görüntüleme

Telif Hakkı ve Marka Hakkı İhlalinde Etespit

Yazan

İnternet üzerinden marka ihlali yaratan bir mal ve hizmet sonradan kaldırılabilmekte aynı şekilde telif hakları ihlalinde de ihlal yaratan bir resmi, bir yazıyı, bir filmi vs içeren bir paylaşımı sonradan bulmak zorlaşmaktadır. Etespit internetin dinamik yapısına da son derece uygun pratik bir çözüm sunmakta, tespit davası gibi daha yavaş ve daha masraflı bir yola göre çok iyi bir alternatif sunmaktadır.

banner

 

Noterlik Kanunu’nda 1 Mart 2016 tarihinde yapılan değişiklikle eklenen 198/A maddesi sosyal medya ve internet sitelerinde yer alan paylaşımların elektronik ortamda noterler tarafından tespit edilerek belgelenmesine imkan tanımıştır. Noterler Birliği’nin web sayfasındaki “ehizmetler” bölümündeki “etespit” butonundan önümüze çıkan sayfa nasıl ilerleneceği hususunda bilgileri kapsamaktadır.

https://e-hizmet.tnb.org.tr/tespit/

 

Böylece kaydedilen bilgiler zaman bilgisi ile birlikte Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemleri’ne bir başvuru numarasıyla kaydedilmekte, tespite ilişkin bir başvuru tutanağı verilmektedir. Tespitin son derece kolay biçimde internet üzerinden “ehizmet” olarak 7/24 yapılabilmesi internetin doğasına çok uygundur. Zira internetteki bilgiler her an değişebilmekte bir anlık durum sonrakine uymamaktadır. Örneğin sosyal medya üzerinden yapılan hakaret içerikli bir paylaşım kişinin kendisi tarafından veya diğerlerinin uyarısıyla kaldırılabilmekte, sonradan da ulaşımı güçleşebilmektedir. Ancak böyle bir durumda anında yapılacak “etespit” daha sonra mahkemelerde delil olarak kullanılabilmektedir.

Marka ve telif haklarıyla ilgili ihlal davalarında da etespit özellikle önem taşımaktadır. Zira internet üzerinden marka ihlali yaratan bir mal ve hizmet sonradan kaldırılabilmekte aynı şekilde telif hakları ihlalinde de ihlal yaratan bir resmi, bir yazıyı, bir filmi vs içeren bir paylaşımı sonradan bulmak zorlaşmaktadır. Etespit internetin dinamik yapısına da son derece uygun pratik bir çözüm sunmakta, tespit davası gibi daha yavaş ve daha masraflı bir yola göre çok iyi bir alternatif sunmaktadır.

Marka avukatları, telif hakkı avukatları, bilişim avukatları, sosyal medya avukatları internet üzerinden gerçekleşen ihlal durumlarında etespit seçeneğini müvekkillerine sunmalıdırlar.


marka ihlali marka ihlali marka dava marka dava marka tespit marka tespit  marka tecavüzü marka tecavüzü  marka tecavüzünün tespiti marka tecavüzünün tespiti marka ihlalinin tespiti marka ihlalinin tespiti telif hakları ihlali telif hakları ihlali  telif hakları ihlalinin tespiti telif hakları ihlalinin tespiti  copyright avukat copyright avukat  trademark avukat trademark avukat marka ankara avukat marka ankara avukat patent ankara avukat patent ankara avukat  etespit marka etespit marka  etespit sosyal medya etespit sosyal medya etespit avukat etespit avukat marka ihlal tespit marka ihlal tespit telif ihlal tespit telif ihlal tespit patent ihlal tespit patent ihlal tespit patent ihlal avukat patent ihlal avukat marka ankara dava marka ankara dava


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz