Ağu 14, 2023
94 Görüntüleme

Ticari Temsilcinin İzinsiz Marka Tescili SMK m. 10

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanını madde 10;

Ticari vekil veya temsilci adına tescilli markaya ilişkin talepler
Madde 10- (1) Marka sahibinin izni olmadan markanın aynı veya ayırt edilemeyecek
kadar benzerinin ticari vekil ya da temsilci adına tescilinin yapılması hâlinde, ticari vekil veya
temsilcinin haklı bir sebebi yoksa marka sahibi mahkemeden, markasının kullanımının
yasaklanmasını talep edebileceği gibi söz konusu tescilin kendisine devredilmesini de talep
edebilir.


Markaların Korunması Hakkındaki KHK m. 11;

Ticari vekil veya temsilci adına tescilli markanın kullanımının yasaklanması
Madde 11 –Marka sahibinin ticari vekili veya temsilcisi adına, marka sahibinin iznialınmadan markatescili yapılması halinde; marka sahibi kullanım için yetki vermemiş ise ve ticari vekil veya temsilcinin haklı bir gerekçesi yoksa, marka sahibinin markasının kullanılmasına itiraz etmek hakkı vardır.


Hem SMK hem de Kararname ile mehaza uygun olarak getirilen düzenleme ticari temsilcisine karşı marka sahibini koruma amacı gütmektedir.

Ticari temsilci genelde yurtdışında olan marka sahibinin markasını onun haberi olmadan tescil ettirmekte ve genelde de marka ihlallerine karşı tedbir amacıyla bu markayı aldığını ifade etmektedir.

Genel olarak bu tip savunmalar mahkemeler nezdinde itibar görmemekte kötü niyetin özel bir çeşidi olan ve güveni suistimal anlamı da taşıyan ticari temsilcinin markayı izinsiz tescil ettirmesi durumunda hükümsüzlükten farklı olarak markanın devri imkanı sağlanmaktadır.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz