Ara 3, 2023
61 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 95. Maddesi Patentin Verilmesi

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 95. Maddesi

Patentin Verilmesi

Başvurunun Şeklî Şartlara Uygunluk Açısından İncelenmesi

MADDE 95- (1) 90 ıncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen unsurlardan herhangi birinin eksik olması hâlinde başvuru işleme alınmaz.
(2) İşleme alınan başvuruda 90 ıncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen unsurlardan en az birinin eksik olması veya 90. maddenin ikinci fıkrası gereğince unsurların yabancı dilde verilmesi hâlinde, bildirime gerek olmaksızın başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde
eksiklikler giderilir veya Türkçe çeviriler verilir. Aksi takdirde, başvuru geri çekilmiş sayılır.
(3) Kurum, 90. maddenin birinci fıkrasında belirtilen unsurları tam olan veya ikinci fıkraya uygun olarak unsurları tamamlanan başvuruyu, 90. maddenin dördüncü ve beşinci fıkraları ile yönetmelikle belirlenen diğer şeklî şartlara uygunluk bakımından inceler.
(4) Başvurunun şeklî şartlara uygun olmadığı anlaşılırsa, başvuru sahibinden bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde eksikliği gidermesi istenir. Eksikliğin bu süre içinde giderilmemesi hâlinde başvuru reddedilir.
(5) Başvurunun şeklî şartlara uygunluk bakımından eksikliğinin olmadığı anlaşılırsa veya eksiklikler süresi içinde giderilirse 96 ncı madde hükmü uyarınca araştırma raporu düzenlenir.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 95. Maddesi: Patentin Verilmesi

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 95. maddesi, patentin verilmesine iliÅŸkin usul ve esasları düzenlemektedir. Bu maddeye göre, patent baÅŸvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) tarafından incelenir ve deÄŸerlendirilir. TPMK, baÅŸvuruyu eksiksiz ve uygun bulursa, baÅŸvuruyu yayına alır. BaÅŸvuru yayına alındıktan sonra, üçüncü kiÅŸiler tarafından itiraz edilebilir. Ä°tiraz üzerine TPMK, patenti verip vermeme konusunda nihai karar verir.

 Patentin verilmesi konusunda aşağıdaki ilkeleri benimsenmiştir:

  • Yenilik: BuluÅŸun, baÅŸvuru tarihinden önce bilinen herhangi bir buluÅŸtan farklı olması gerekir.
  • Uygulanabilirlik: BuluÅŸun, endüstriyel bir alanda kullanılabilmesi gerekir.
  • Yaratıcılık: BuluÅŸun, buluÅŸ sahibinin yaratıcılığına dayalı olması gerekir.

Avrupa Birliği Mevzuatı

Avrupa BirliÄŸi’nde patentler, Avrupa Patent SözleÅŸmesi (EPC) hükümlerine göre verilmektedir. EPC’nin 52. maddesi, patent verilebilecek buluÅŸları düzenlemektedir. Bu maddeye göre, buluÅŸların, yeni, sanayiye uygulanabilir ve buluÅŸ sahibinin yaratıcılığına dayalı olması gerekir.

EPC’nin 54. maddesi, patent baÅŸvurusu için gerekli olan ÅŸartları düzenlemektedir. Bu maddeye göre, patent baÅŸvurusu, buluÅŸun tarifini, iddialarını ve buluÅŸ sahibinin bilgilerini içermelidir.

Sonuç

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 95. maddesi ve Avrupa BirliÄŸi mevzuatı, patentin verilmesi konusunda benzer hükümler içermektedir. Her iki mevzuat da, patent verilebilecek buluÅŸların, yeni, sanayiye uygulanabilir ve buluÅŸ sahibinin yaratıcılığına dayalı olması gerektiÄŸini düzenlemektedir.

Ancak, iki mevzuat arasında bazı farklılıklar da bulunmaktadır. ÖrneÄŸin, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 95. maddesi, patent baÅŸvurusu için gerekli olan ÅŸartları daha ayrıntılı olarak düzenlemektedir. Ayrıca, Yargıtay, patentin verilmesi konusunda verdiÄŸi kararlarında, TPE’nin takdir yetkisine daha fazla saygılı bir yaklaşım sergilemektedir.


Sınai Mülkiyet Kanununun 82. Maddesi SMK m. 82 Patent Tescilinin Şartları

Patent ve Faydalı Model Korumasının Kapsamı 1255

https://fikrimulkiyet.com/sinai-mulkiyet-kanununun-patent-ve-faydali-modellere-iliskin-getirdigi-yenilikler/


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz