Eyl 14, 2023
81 Görüntüleme

SMK m. 27 Marka Hükümsüzlüğünün Marka İptalinin Etkisi

Yazan
banner

Hükümsüzlüğün ve iptalin etkisi
Madde 27- (1) 25. madde gereğince markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesi hâlinde bu karar marka başvuru tarihinden itibaren etkili olup, markaya bu Kanunla sağlanan koruma hiç doğmamış sayılır.
(2) 26. madde gereğince markanın iptaline karar verilmesi hâlinde ise bu karar, iptal talebinin Kuruma sunulduğu tarihten itibaren etkilidir. Ancak talep üzerine, iptal hâllerinin daha önceki bir tarihte doğmuş olması hâlinde iptal kararının bu tarihten itibaren etkili olacağına karar verilebilir.
(3) Marka sahibinin ağır ihmali veya kötüniyetli olarak hareket etmesi nedeniyle zarar
görenlerin tazminat talepleri saklı kalmak üzere, hükümsüzlük ve ikinci fıkranın ikinci cümlesinde düzenlenmiş olan iptal kararının geriye dönük etkisi aşağıdaki durumları etkilemez:
a) Karardan önce, markanın sağladığı haklara tecavüz nedeniyle açılan davada verilen
kesinleşmiş ve uygulanmış kararlar.
b) Karardan önce kurulmuş ve uygulanmış sözleşmeler.
(4) Üçüncü fıkranın (b) bendi kapsamındaki sözleşmeler uyarınca ödenmiş bedelin,
hakkaniyet gereği kısmen ya da tamamen iadesi istenebilir.
(5) Markanın hükümsüzlüğüne veya iptaline ilişkin kesinleşmiş kararlar, herkese karşı
hüküm doğurur.
(6) Hükümsüzlük kararının kesinleşmesinden sonra mahkeme, bu kararı Kuruma resen
gönderir.


Madde 44 –Markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesi halinde, kararın sonuçları geçmişe etkilidir.
Marka sahibinin kötü niyetli olarak hareket etmesinden kaynaklanan, zararın giderilmesineilişkin tazminat talepleri saklı kalmak üzere, hükümsüzlüğün geriye dönük etkisi, aşağıdaki durumları etkilemez:
a) Markanın hükümsüz sayılmasından önce, birmarkayatecavüz sebebiyle verilen hukuken kesinleşmiş ve uygulanmış kararlar,
b) Markanın hükümsüzlüğüne karar verilmeden önce, yapılmış ve uygulanmış sözleşmeler. (Ancak, hal veşartlara göre, haklı sebepler ve hakkaniyet düşüncesi ile sözleşme uyarınca
ödenmiş bedelin kısmen veyatamamen iadesimümkündür.)
Bir markanın hükümsüzlüğüne ilişkin kesinleşmiş karar, herkese karşı hüküm doğurur.


Marka hükümsüzlüğü ve marka iptalinin farklı sonuçları ile hükümsüzlüğün etkisi SMK’da detaylı olarak düzenlenmiştir.

Hükümsüzlük kararının etkilemeyeceği durumlar da maddede detaylı olarak düzenlemiş olmakla birlike  marka sahibinin ağır ihmali veya kötü niyeti olduğu durumlarda burada düzenlenen istisnalara girmese bile zararın talep edilebileceği düzenlenmiştir.

Burada benim en favori düzenleme SMK m. 27/3-6’daki “hükümsüzlük kararı kesinleşince mahkemelerin kararı resen yani kendiliğinden hiçbir talep olmadan kuruma göndereceği” düzenlemesidir. Lakin önceden kararın kesinleşmesini takip edip kararı alıp Türk Patent’e verip evrak numarası alıp hükümsüzlüğün de gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmemiz gerekirken şimdi mahkemeler otomatik olarak kendiliğinden kuruma hükümsüzlük kararlarını göndererek markanın sicilden terkinini sağlıyorlar.

Ancak mahkemelerin görevi bu olmakla birlikte yine de mahkemenin bu kanuni görevini yerine getirip getirmediğini takip etmemiz gerekiyor. Lakin bazen mahkemeler yoğunlukları nedeniyle SMK m. 27/3-6’daki zorunluluğu atlayabiliyorlar bu da markanın sicilde tescilli kalmasına neden oluyor. Bunun yani hükümsüzlüğün kuruma gönderilmesini uzun zaman unutma durumunda yani 10 yıllık icra zaman aşımının geçirilmiş olması durumunda ne olacağı, hükümsüzlük kararının icra edilip edilemeyeceği ayrı bir konu olmakla birlikte kuruma gönderme mahkemenin kanuni bir zorunluluğu olduğu için kararın yine de gönderilmesi gerektiğine inanıyorum.


SMK m. 25 Marka Hükümsüzlük Halleri ve Hükümsüzlük Talebi

TPMK YİDK Kararı İptali ve Marka Hükümsüzlüğü Husumet

Marka Kullanmama Davası

Marka İptali Davasından 3 Ay Önceki Kullanım

Marka Hükümsüzlüğünün Etkisi, Sicilden Terkin


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz