Ara 7, 2023
74 Görüntüleme

Biyometrik İmza; Bir İmza Attık Ama Neye Attık!

Yazan
banner

Biyometrik İmza ve Geçerliği

Biyometrik imza, kişinin kağıt üzerine attığı imza yerine imal edilmiş tablet gibi elektronik cihaz ekranında görüntülenen metin, yazı, form vb. belgelerin yine kişinin el marifetiyle tablet kalemi vs kullanarak tablet üzerine attığı imzadır.

Biyometrik imzanın geçerliliği, ilgili yasal düzenlemelere göre değişmektedir. Türkiye’de, biyometrik imzanın geçerliliği, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bu Kanun’a göre, biyometrik imza, elektronik imzanın bir türüdür ve aynı hukuki geçerliliğe sahiptir.

Elektronik imza, 5070 Sayılı Kanun’un 3. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır:

“Elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya bu veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade eder.”

Biyometrik imza, bir elektronik veriye eklenen veya bu veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan bir elektronik veridir. Bu nedenle, biyometrik imza, elektronik imzanın bir türüdür.

5070 Sayılı Kanun’un 5. maddesine göre, elektronik imzanın geçerliliği, imzanın içerdiği bilgilerin doğruluğuna ve değiştirilemezliğine bağlıdır. Biyometrik imza, bu iki koşulu da sağladığı için geçerli bir elektronik imza türüdür.

Biyometrik imzanın geçerliliği, ilgili yasal düzenlemelere göre değerlendirilmektedir. Ancak, genel olarak biyometrik imzanın geçerliliği için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:

  • İmzacı, biyometrik imza oluşturmak için gerekli olan cihazlara ve yazılımlara sahip olmalıdır.
  • İmzacı, biyometrik imza oluşturma işlemini gerçekleştirirken kimliğinin doğrulanmış olması gerekir.
  • İmzacı, biyometrik imzasını oluşturduktan sonra, bu imzayı kullanmak için gerekli olan şifre veya benzeri bir güvenlik önlemini korumakla yükümlüdür.

Biyometrik imzanın geçerliliği konusunda bazı somut örnekler şu şekildedir:

  • Bankacılık işlemlerinde: Biyometrik imza, bankacılık işlemlerinde, imza yerine kullanılmaktadır. Örneğin, ATM’lerde para çekme, para yatırma veya kredi kartı işlemi yapmak için biyometrik imza kullanılabilmektedir.
  • E-devlet hizmetlerinde: Biyometrik imza, e-devlet hizmetlerinde, kimlik doğrulama amacıyla kullanılmaktadır. Örneğin, e-devlet kapısı üzerinden bir işlem yapmak için biyometrik imza kullanılabilmektedir.
  • Elektronik sözleşmelerde: Biyometrik imza, elektronik sözleşmelerde, imza yerine kullanılmaktadır. Örneğin, bir ürün satın almak için düzenlenen elektronik sözleşmeyi imzalamak için, bankacılık sözleşmelerinde, UPS gibi gelişmiş teknoloji kullanana kargo şirketlerinde ürünü teslim alırken biyometrik imza kullanılabilmektedir.

Sonuç olarak, biyometrik imza, geleneksel imzalara göre daha güvenli ve sahteciliğe karşı daha dirençli bir imza türüdür. Biyometrik imzanın geçerliliği, ilgili yasal düzenlemelere göre belirlenmektedir. Ancak, genel olarak biyometrik imzanın geçerliliği için, imzacının kimliğinin doğrulanmış olması ve biyometrik imzasını kullanmak için gerekli olan güvenlik önlemlerini korumakla yükümlü olması gerekmektedir.


https://www.linkedin.com/pulse/biyometrik-imza-dijital-imzan%C4%B1n-geli%C5%9Fmi%C5%9F-bilgi-ve-ile-cagdas-eryuksel/?originalSubdomain=tr

https://www.linkedin.com/pulse/yarg%C4%B1tay-kararlar%C4%B1-ve-biyometrik-imzan%C4%B1n-yasal-%C3%BCzerine-serhat-tufan/?originalSubdomain=tr


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz