Ara 8, 2023
58 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 100. Maddesi Kurum Kararlarına İtiraz

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 100. Maddesi

Kurum Kararlarına İtiraz

MADDE 100- (1) 99. madde hükümleri saklı kalmak üzere, Kurumun almış olduğu kararlara patent başvurusu sahibi, patent sahibi veya ilgili üçüncü kişiler tarafından kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde itiraz edilebilir. Bu madde kapsamında yapılan itirazlar Kurul tarafından incelenir.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 100. maddesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun(Türk Patent) verdiÄŸi kararlara karşı itiraz prosedürünü düzenlemektedir. Bu maddeye göre, Türk Patent’in verdiÄŸi kararlara, baÅŸvuru sahibi, patent sahibi veya ilgili üçüncü kiÅŸiler tarafından, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde itiraz edilebilir.

İtirazın Süresi

Ä°tiraz süresi, Türk Patent’in verdiÄŸi kararın bildirim tarihinden itibaren baÅŸlar ve iki aydır.

İtirazın Yükümlülükleri

İtiraz eden kişi, itirazını gerekçelendirmek zorundadır. İtiraz gerekçesinde, itirazın hangi patentlenebilirlik şartına dayandığı açıkça belirtilmelidir.

İtirazın Sonuçları

Türk Patent, itirazın yerinde olup olmadığını değerlendirerek karar verir.

İtirazın Yargısal İncelenmesi

Türk Patent’in itiraz kararınıa karşı patent sahibi veya ilgili üçüncü kiÅŸiler kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde Ankara’daki Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri’ne dava açabilir.

Kararın haklı olup olmadığı Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri’nde deÄŸerlendirilir. Dava açmak masraflı olduÄŸundan ve kimse mahkeme yolunu tutmak istemediÄŸinden birçok zaman kazanılma olasılığı yüksek de olsa dava açmakta tereddüt yaÅŸanabilmektedir. Ancak Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri kararı uzman bilirkiÅŸiler aracılığıyla çok daha detaylı ve hızlı bir ÅŸekilde deÄŸerlendirmektedir. Bir ihtisas mahkemesi olan Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri’nin iÅŸleyiÅŸi yargıda sıkıntılı olan diÄŸer mahkemelerin iÅŸleyiÅŸinden çok daha iyidir.

  • Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bir kararında, itirazın iki ay içinde yapılması gerektiÄŸi, bu sürenin hak düşürücü süre olduÄŸu ve geç kalınması halinde itirazın incelenemeyeceÄŸi belirtilmiÅŸtir. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, E. 2018/10353, K. 2020/6391, T. 26.11.2020)
  • Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bir kararında, itiraz gerekçesinin açıkça belirtilmesi gerektiÄŸi, itiraz gerekçesinin genel ve soyut ifadelerden ibaret olması halinde itirazın incelenemeyeceÄŸi belirtilmiÅŸtir. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, E. 2017/10163, K. 2019/3534, T. 25.06.2019)
  • Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bir kararında, itirazın yerinde bulunması halinde Kurum’un kararının kaldırılması veya deÄŸiÅŸtirilmesi gerektiÄŸi belirtilmiÅŸtir(Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, E. 2017/7628, K. 2019/2398, T. 12.06.2019)

İtirazın incelenmesi ve karara bağlanması

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bir kararında, Kurum’un itirazı inceleyerek, itirazı yerinde bulursa kararı kaldırması veya deÄŸiÅŸtirmesi gerektiÄŸi, itirazı yerinde bulmazsa kararı onaması gerektiÄŸi belirtilmiÅŸtir. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, E. 2017/10163, K. 2019/3534, T. 25.06.2019)

Sonuç

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 100. maddesi, patent baÅŸvurusuna karşı itiraz hakkını güvence altına almaktadır. Bu maddeye göre, patent baÅŸvurusuna, baÅŸvuru sahibi, patent sahibi veya ilgili üçüncü kiÅŸiler tarafından itiraz edilebilir. Ä°tiraz, patentin verilmesine iliÅŸkin kararının kaldırılmasına veya deÄŸiÅŸtirilmesine yol açabilir.


Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 99. Maddesi Patent İtirazı

TPMK YÄ°DK KARARI Ä°PTALÄ° ve ADÄ°L YARGILANMA


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 100. Maddesi Kurum Kararlarına İtiraz