Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 100. Maddesi
Kurum Kararlarına İtiraz
MADDE 100- (1) 99. madde hükümleri saklı kalmak üzere, Kurumun almış olduğu kararlara patent başvurusu sahibi, patent sahibi veya ilgili üçüncü kişiler tarafından kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde itiraz edilebilir. Bu madde kapsamında yapılan itirazlar Kurul tarafından incelenir.
Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 100. maddesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun(Türk Patent) verdiği kararlara karşı itiraz prosedürünü düzenlemektedir. Bu maddeye göre, Türk Patent’in verdiği kararlara, başvuru sahibi, patent sahibi veya ilgili üçüncü kişiler tarafından, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde itiraz edilebilir.
İtirazın Süresi
İtiraz süresi, Türk Patent’in verdiği kararın bildirim tarihinden itibaren başlar ve iki aydır.
İtirazın Yükümlülükleri
İtiraz eden kişi, itirazını gerekçelendirmek zorundadır. İtiraz gerekçesinde, itirazın hangi patentlenebilirlik şartına dayandığı açıkça belirtilmelidir.
İtirazın Sonuçları
Türk Patent, itirazın yerinde olup olmadığını değerlendirerek karar verir.
İtirazın Yargısal İncelenmesi
Türk Patent’in itiraz kararınıa karşı patent sahibi veya ilgili üçüncü kişiler kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde Ankara’daki Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri’ne dava açabilir.
Kararın haklı olup olmadığı Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri’nde değerlendirilir. Dava açmak masraflı olduğundan ve kimse mahkeme yolunu tutmak istemediğinden birçok zaman kazanılma olasılığı yüksek de olsa dava açmakta tereddüt yaşanabilmektedir. Ancak Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri kararı uzman bilirkişiler aracılığıyla çok daha detaylı ve hızlı bir şekilde değerlendirmektedir. Bir ihtisas mahkemesi olan Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri’nin işleyişi yargıda sıkıntılı olan diğer mahkemelerin işleyişinden çok daha iyidir.
- Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bir kararında, itirazın iki ay içinde yapılması gerektiği, bu sürenin hak düşürücü süre olduğu ve geç kalınması halinde itirazın incelenemeyeceği belirtilmiştir. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, E. 2018/10353, K. 2020/6391, T. 26.11.2020)
- Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bir kararında, itiraz gerekçesinin açıkça belirtilmesi gerektiği, itiraz gerekçesinin genel ve soyut ifadelerden ibaret olması halinde itirazın incelenemeyeceği belirtilmiştir. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, E. 2017/10163, K. 2019/3534, T. 25.06.2019)
- Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bir kararında, itirazın yerinde bulunması halinde Kurum’un kararının kaldırılması veya değiştirilmesi gerektiği belirtilmiştir(Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, E. 2017/7628, K. 2019/2398, T. 12.06.2019)
İtirazın incelenmesi ve karara bağlanması
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bir kararında, Kurum’un itirazı inceleyerek, itirazı yerinde bulursa kararı kaldırması veya değiştirmesi gerektiği, itirazı yerinde bulmazsa kararı onaması gerektiği belirtilmiştir. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, E. 2017/10163, K. 2019/3534, T. 25.06.2019)
Sonuç
Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 100. maddesi, patent başvurusuna karşı itiraz hakkını güvence altına almaktadır. Bu maddeye göre, patent başvurusuna, başvuru sahibi, patent sahibi veya ilgili üçüncü kişiler tarafından itiraz edilebilir. İtiraz, patentin verilmesine ilişkin kararının kaldırılmasına veya değiştirilmesine yol açabilir.
Pingback: Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 146. Maddesi Süreler ve Sonuçları - Emre Kurt Blog