Nis 21, 2022
455 Görüntüleme

Marka Patent Davalarında Tehiri İcra

Yazan
banner

Tehiri icra kararı icrası için kesinleşmesi gerekmeyen mahkeme kararlarının istinaf mahkemesinden gelecek karara kadar ertelenmesi işlemidir.

Öncelikle mahkeme dosyası tehir-i icra talepli olarak kısa karardan hemen sonra bir istinaf dilekçesi verilir. temyiz edilmelidir. Mahkeme kararın “tehiri icra talepli” olarak istinaf edildiÄŸi bilgisini içeren “derkenar” denilen bir belge verir.  Ä°cra müdürlüğüne söz konusu derkenar sunulur. Ä°cra müdürlüğü borçlu tarafa mehil vermeden önce teminat tutarını hesaplar. Teminat icra dosyasının güncel hali ve 3 aylık iÅŸleyecek faiz dahil hesaplanır. Sonrasında icra müdürlüğü borçluya mehil vesikası verir. Üç aylık mehil vesikasının baÅŸlangıç tarihi dosyanın istinaf mahkemesine gittiÄŸi gündür.

İstinaf mahkemesi tehir-i icra talebini inceler. Tehir-i icra talebini uygun görüldüğü takdirde icranın geri bırakılmasına karar verir ve dosyayı yerel mahkemeye gönderir.

İstinaf kararı bozarsa borçlu teminat olarak yatırdığı tüm bedeli icra dairesinden geri alabilecektir. Eğer  onarsa alacaklı icra dosyasına teminat olarak yatırılan bedelden borcu tahsil edecektir.

Yukarıda da bahsedildiği üzere tehiri icra kararları yani icranın geri bırakılması kararı icrası için kesinleşmeyen mesela İcra Mahkemesi kararları için gereklidir. Ancak marka, patent, tasarım gibi fikri ve sınai haklar mahkemelerinden verilen kararlar mülkiyet hukukuna ilişkin olduğundan icrası için kesinleşmesi gerekeceğinden bu tip davalarda tehiri icra kararı gerekli değildir.

Ancak fazla ihtiyatlı olmaktan mı yoksa bilgisizlikten mi yapıldığı konusu muallak olmakla birlikte Fikri ve Sınai Haklar Mahkemeleri’ndeki markaya, patente iliÅŸkin kararlara karşı bile tehiri icra kararı talebinde bulunulduÄŸu görülmektedir. Ancak aÅŸağıdaki Ä°stinaf kararında belirtildiÄŸi gibi tehiri icra kurumunun iÅŸlemesi için gerekli prosedür yerine getirilmediÄŸi için Ä°stinaf mahkemesince davalının bu talebi reddedilmiÅŸ olmakla birlikte aslında burada marka, patent hakları ile ilgili verilen kararın tehiri icralık bir karar olmaması ÅŸeklinde karar gerekçelendirilmeliydi. Lakin baÅŸka bir davada davalı vekili “mehil vesikası” getirse bile yine gereksiz tehiri icra talebinin reddi gerekecektir.

İSTANBUL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
16. HUKUK DAÄ°RESÄ°

ESAS NO : 2021/786 Esas
TEHÄ°R-Ä° Ä°CRA TALEBÄ°NÄ°N REDDÄ° KARARI
Ä°NCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi
TARÄ°HÄ° : 09/02/2021
ESAS NO : 2018/246
KARAR NO : 2021/13
DAVA KONUSU : Marka (Marka Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan)
Mahkemece verilen karara karşı davalı vekilince dosyaya sunulan istinaf başvuru dilekçesinde tehir-i icra talebinde bulunulmuş ise de; dosyanın incelenmesi neticesinde mehil vesikasının bulunmadığı anlaşıldığından, dosya kapsamı itibariyle tehir-i icra talebinin REDDİNE,
Dair dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile karar verildi.15/04/2021

ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
20.HUKUK DAÄ°RESÄ° BAÅžKANLIÄžI
ESAS NO: 2020/1746 Esas
Ä°CRANIN GERÄ° BIRAKILMASI TALEBÄ°NÄ°N REDDÄ° KARARI
Abdi İbrahim İlaç San.ve Tic. A.ş. tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu, Activus İlaç Medikal Sanayi Ticaret Limited Şirketi aleyhine açılan Marka (Marka İle İlgili Kurum Kararlarının İptali) davasında Ankara 1. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinin 2019/621 karar sayılı kararın istinaf kanun yolu ile yeniden incelenmesi ve icranın geri bırakılması talep edilmiş; dosya içerisinde mehil vesikası bulunmadığından icranın geri bırakılmasına ilişkin koşullar yerine getirilmemiş olmakla, davacı vekilinin talebinin reddine 08/01/2021 tarihinde oy birliği ilekarar vermek gerekmiştir.


İcrası için Kesinleşmesi Gereken Mahkeme Kararları


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz