Mar 13, 2024
28 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) 160 İşlem Yapma Yetkisine Sahip Kişiler ve Tebligat

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) 160

İşlem Yetkisi Olan Kişiler ve Tebligat

MADDE 160

  1. Gerçek veya tüzel kişiler ile bu kişiler tarafından yetkilendirilmiş sicile kayıtlı marka veya patent vekilleri Kurum nezdinde işlem yapabilir.
  2. Tüzel kişiler, yetkili organları tarafından tayin edilen gerçek kişi veya kişilerce temsil edilir.
  3. Yerleşim yeri yurt dışında bulunan kişiler ancak marka veya patent vekilleri tarafından temsil edilir. Vekille temsil edilmeksizin asil tarafından gerçekleştirilen işlemler, yapılmamış sayılır.
    (4) Marka veya patent vekili tayin edilmesi hâlinde, tüm işlemler vekil tarafından yapılır. Vekile yapılan tebligat asile yapılmış sayılır.
    (5) Kurum gerekli gördüğü hâllerde vekilin yetkisini gösteren vekaletnamenin aslı ya da onaylı suretinin sunulmasını isteyebilir.
    (6) Bu Kanunun uygulanması kapsamında yapılacak tebligatlar, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununun 7/a maddesinde düzenlenen elektronik tebligata ilişkin usullere bağlı olmaksızın, tebligat yapılacak kişinin onayı alınmak şartıyla ve Kurum tarafından gerçek veya tüzel kişi için tahsis edilen elektronik posta kutusuna konulmak suretiyle elektronik ortamda tebliğ edilir. Bu şekilde yapılan tebligatlar, tebligat konusu belgenin posta kutusuna
    konulmasını müteakip muhatabın, posta kutusuna ilk giriş yaptığı tarihte ve her hâlde belgenin posta kutusuna konulduğu tarihi izleyen onuncu günün sonunda yapılmış sayılır.
    (7) Bu Kanunun uygulanması kapsamında yapılacak ilanen tebligatlar, 7201 sayılı Kanunun ilanen tebligatın şekline ilişkin 29 uncu maddesi hükmüne bağlı kalmaksızın ilgili Bülten üzerinden yapılır. Bu şekilde yapılan tebligatlar, Bültenin yayımı tarihinden yedi gün sonra yapılmış sayılır.
    (8) Kurum, elektronik ortamda yapılacak başvuru ve tebligatla ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, başvuruların, taleplerin ve tebligatların elektronik ortamda yapılması zorunluluğu getirmeye, elektronik ortamda tebliğ yapılacaklar ile elektronik ortamdaki başvuru ve tebligata ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 160. Maddesi: İşlem Yapma Yetkisine Sahip Kişiler ve Tebligat

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun (SMK) 160. maddesi, sınai mülkiyet hakları ile ilgili işlemlerde yetkili kişileri ve tebligat usullerini düzenlemektedir. Bu blog yazısında, 160. maddeyi detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

1. İşlem Yapma Yetkisine Sahip Kişiler:

SMK Madde 160’a göre, sınai mülkiyet hakları ile ilgili işlemleri aşağıdaki kişiler yapabilir:

  • Hak sahibi: Sınai mülkiyet hakkının sahibi olan kişi veya kurum.
  • Yetkili vekil: Hak sahibi tarafından yetkilendirilen kişi.
  • Yasal mirasçı: Hak sahibinin vefatı halinde mirasçıları.
  • Kanuni temsilci: Hak sahibi tüzel kişi ise, tüzel kişiyi temsile yetkili olan kişi.

2. Tebligat Usulleri:

SMK Madde 160’a göre, tebligatlar aşağıdaki usullerden biriyle yapılabilir:

  • Tebligat memuru aracılığıyla: Tebligat, tebligat memuru tarafından adreste şahsen hak sahibine veya yetkili kişiye tebliğ edilir.
  • Posta yoluyla: Tebligat, iadeli taahhütlü posta yoluyla adresine gönderilir. Tebligatın tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde tebliğ kabul edilmiş sayılır.
  • Elektronik tebligat: Hak sahibi, elektronik tebligata açık rıza göstermişse tebligat elektronik ortamda yapılabilir.

3. Tebligatın Yasal Sonuçları:

Tebligat, tebliğ edildiği tarihten itibaren yasal sonuçlarını doğurur. Tebligatın tebliğ edildiğine dair delil, tebligatın yapıldığı usule göre değişir.

4. Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

SMK Madde 160’a göre tebligatlarda aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

  • Tebligat, tebliğ edilecek kişiye veya yetkili kişiye yapılmalıdır.
  • Tebligatta, tebliğ edilen işlemin konusu ve içeriği açıkça belirtilmelidir.
  • Tebligatta, tebliğ edilme tarihinden itibaren yapılabilecek işlemler ve süreler belirtilmelidir.

5. Sonuç:

SMK Madde 160, sınai mülkiyet hakları ile ilgili işlemlerin ve tebligatların usulünü düzenleyen önemli bir maddedir. Bu maddeyi anlamak, sınai mülkiyet hakları ile ilgili işlemlerde hak kaybına uğramamak için önemlidir.


Elektronik Tebligatta Süre Tebligatın Varmasından 5 Gün Sonra Başlar

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/520575


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) 160 İşlem Yapma Yetkisine Sahip Kişiler ve Tebligat