Eyl 4, 2023
99 Görüntüleme

SMK m. 19 Yayıma İtirazın İncelenmesi

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 19

Yayıma itirazın incelenmesi
SMK MADDE 19- (1) Kurum, başvuru sahibinden itirazlara ilişkin görüşlerini süresi içinde
bildirmesini ister. Kurum gerekli gördüğü takdirde taraflardan ek bilgi ve belge sunmalarını
isteyebilir. Görüşlerin veya istenilen ek bilgi ve belgelerin süresinde Kuruma sunulmaması
hâlinde itiraz, mevcut bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilir.
(2) 6. maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılan itirazlarda, itiraz gerekçesi markanın itiraza konu başvurunun başvuru veya rüçhan tarihinde Türkiye’de en az beş yıldır tescilli olması şartıyla, başvuru sahibinin talebi üzerine, itiraz sahibinden, itiraza konu başvurunun başvuru veya rüçhan tarihinden önceki beş yıllık süre içinde itiraz gerekçesi markasını itirazına dayanak gösterdiği mal veya hizmetler bakımından Türkiye’de ciddi biçimde kullanmakta olduğuna ya da kullanmamaya dair haklı sebepleri olduğuna ilişkin delil sunması talep edilir. İtiraz sahibi tarafından bu hususların ispatlanamaması durumunda itiraz reddedilir. İtiraz gerekçesi markanın, tescil kapsamındaki mal veya hizmetlerin sadece bir kısmı için kullanıldığının ispatlanması hâlinde itiraz, sadece kullanımı ispatlanan mal veya hizmetler esas alınarak incelenir.
(3) İnceleme neticesinde markanın, başvuru kapsamındaki mal veya hizmetlerin bir kısmı ya da tamamı için tescil edilemeyeceği sonucuna varılırsa, başvuru bu mal veya hizmetler bakımından reddedilir. Aksi hâlde itirazın reddine karar verilir.
(4) Kurum gerekli görmesi hâlinde tarafları uzlaşmaya teşvik edebilir. Uzlaşma ile ilgili hususlarda 7/6/2012 tarihli ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu hükümleri uygulanır.
(5) Yayıma itiraza ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.


556 Sayılı KHK M. 36

İtirazın incelenmesi
Madde 36 – Enstitü, itirazları incelerken gerekli gördüğü süre vesıklıktatarafların itiraz ve karşı görüşlerini ilgili taraflara iletir ve yazılı görüşlerini alır.
Enstitü gerekli görürsetarafları uzlaşmak için biraraya getirir.
Enstitü, yapılan itirazı geçerli bulmazsareddeder. İtiraz, başvuruda kullanılacağı belirtilen mallar veya hizmetlerden bir kısmıylailgili olarak geçerli bulunursa, bu mallar veya hizmetlere ilişkin olarak kabul edilir.


SMK m. 19 itirazın incelenmesi usulünü düzenlemektedir. Enstitü başvuru sahibinden itiraza karşı görüşlerini bildirmesini isreyebilmesinin yanında gerekli gördüğü takdirde ek bilgi ve belge de isteyebilir.

İstenilen görüş ya da ek bilgi/belge gelmezse Enstitü mevcut dosya üzerinden kararını verir.

SMK m. 19/2 kararnameden farklı olarak üzerinde uzun zamandan beri tartışılan ve hatta 35/5 açısından fiilen uygulamaya geçen 5 yıldan uzun süreden beri tescilli olan markalar açısından talep edilmesi halinde kullanımın kanıtlanması zorunluluğunu düzenlemektedir.

Kullanım zorunluluğu ile marka kullanmama davasıyla iptal edilmemiş olsa bile markaya itiraz durumunda ya da marka ihlali durumunda kullanım kanıtı sunulması istenilmekte dava sadece kullanılan emtia açısından dikkate alınmakta ya da markanın kullanımı hiç kanıtlanamıyorsa itiraz ya da markaya dayanılarak açılan dava reddedilmektedir.

Bu düzenleme SMK ile getirilen en büyük değişikliklerin başında gelmektedir. Henüz uygulama oturmamış olsa da iyi bir uygulamanın yerleşmesi ile kötü niyetli tescillere dayanarak yapılan itiraz ve davaları önlemekte etkin olacağı açıktır .


SMK m. 18 MARKA YAYINA İTİRAZ

Marka Kullanmama Davası Marka Kullanmama Defisi


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz