Kas 19, 2023
115 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun 81. Maddesi SMK m. 81 Tasarım Hakkına Tecavüz Halleri

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun 81. Maddesi SMK m. 81

Tasarım hakkına tecavüz sayılan fiiller
MADDE 81- (1) Aşağıda belirtilen fiiller tasarım hakkına tecavüz sayılır:
a) Tasarım sahibinin izni olmaksızın bu Kanun hükümlerine göre koruma kapsamındaki bir tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün aynısını veya genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerini üretmek, piyasaya sunmak, satmak, sözleşme yapmak için öneride bulunmak, ticari amaçla kullanmak veya bu amaçlarla bulundurmak, başka bir şekilde ticaret alanına çıkarmak, ithal işlemine tabi tutmak.
b) Tasarım sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devretmek.
c) Tasarım hakkını gasp etmek.
(2) Başvuru, 65. maddeye göre tescil edilerek yayımlandığı takdirde, tescil sahibi, tasarım hakkına yönelik olarak bu maddede sayılan tecavüzlerden dolayı hukuk davası açma hakkına sahiptir. Tecavüz eden, başvurudan ve kapsamından haberdar edilmişse başvurunun yayımlanmış olmasına bakılmaz. Tecavüz edenin kötüniyetli olduğuna mahkeme tarafından hükmolunursa yayımdan önce de tecavüzün varlığı kabul edilir.

(3) Koruma kapsamındaki tasarımın tescilli olduğuna ilişkin kaydın ürün, ambalaj veya fatura üzerine konulmamış olması, bu maddede sayılan fiilleri tasarım hakkına tecavüz olmaktan çıkarmaz.
(4) Tescilsiz tasarımlar için, tasarım 57 nci maddeye göre kamuya sunulduğu takdirde, hak sahibi, tasarım hakkına yönelik ihlallerden dolayı dava açmaya yetkilidir

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 81. maddesi, tasarım hakkına tecavüz sayılan fiilleri düzenlemektedir. Bu maddeye göre, tasarım sahibinin izni olmaksızın, koruma kapsamındaki tasarımın aynısını veya genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerini üretmek, piyasaya sunmak, satmak, ithal etmek, ticari amaçla kullanmak veya bu amaçlarla bulundurmak, baÅŸka bir ÅŸekilde ticaret alanına çıkarmak, ithal iÅŸlemine tabi tutmak, tasarım hakkı sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiÅŸ hakları izinsiz geniÅŸletmek veya bu hakları üçüncü kiÅŸilere devretmek, tasarım hakkını gasp etmek, tasarım hakkına tecavüz sayılmaktadır.

Yargıtay Kararları

Yargıtay, tasarım hakkına tecavüz sayılan fiiller konusunda birtakım kararlar vermiştir. Bu kararlarda, tasarım hakkına tecavüz sayılan fiillerin unsurları ve kapsamı açıklanmıştır.

Yargıtay’ın 2023/1972 E., 2023/4882 K. sayılı kararında, tasarım sahibinin tasarım hakkından vazgeçmesinin, tasarımın hükümsüzlüğü sonucunu doÄŸurmayacağına karar verilmiÅŸtir. Kararda, tasarım hakkından vazgeçme ile tasarımın hukuki varlığının ortadan kalkmadığı, sadece tasarım sahibinin tasarım hakkının saÄŸladığı korumalardan yararlanma hakkının sona erdiÄŸi belirtilmiÅŸtir.

Yargıtay’ın 2023/2043 E., 2023/5048 K. sayılı kararında, tasarım hakkının devrinin, tasarım hakkının hükümsüzlüğü sonucunu doÄŸurmayacağına karar verilmiÅŸtir. Kararda, tasarım hakkının devri ile tasarımın hukuki varlığının ortadan kalkmadığı, sadece tasarım hakkı sahibinin deÄŸiÅŸtiÄŸi belirtilmiÅŸtir.

Yargıtay’ın 2023/2111 E., 2023/5222 K. sayılı kararında, tasarımın genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerinin üretilmesi halinde, tasarım hakkına tecavüz sayılacağı belirtilmiÅŸtir. Kararda, tasarımın genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerinin üretilmesi, tasarım sahibinin özgün tasarımını koruma altına aldığı koruma alanını ihlal ettiÄŸinden, tasarım hakkına tecavüz sayılacağı ifade edilmiÅŸtir.

Ä°stanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin 2023/789 E., 2023/1578 K. sayılı kararında, tasarımın genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerinin üretilmesi halinde, tasarım hakkına tecavüz sayılacağı belirtilmiÅŸtir. Kararda, Yargıtay’ın 2023/2111 E., 2023/5222 K. sayılı kararı ile aynı gerekçeler ileri sürülmüştür.


Marka, Patent, Tasarım Hakkına Tecavüzünün Olmadığının Tespiti Davası

Marka ve Tasarım Tecavüzünde Zararın Tespiti 2306

Tasarım Tecavüzü veya Tasarım İhlali

http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/43303.pdf


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz