Ara 12, 2023
173 Görüntüleme

Kasten Yaralama Suçu Kamu Görevlisi Hakemi Yaralama

Yazan
banner

68/22 sayılı sporda şiddetin önlenmesi hakkında kanunun 20. maddesine göre;

Hakemler, gözlemciler , saha komiserleri ve temsilciler

MADDE 20 – (1) Spor müsabakalarında görev yapan hakem, gözlemci , saha komiseri ve temsilciler bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır

Sporda şiddetin önlenmesi hakkında kanunun 20.maddesi çok açık bir şekilde; spor müsabakalarında görev yapan hakemler, gözlemciler, saha komiseri ve temsilciler bu gibi görevleri ile bağlantılı olarak kendilerine yönelik işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır, diyor

Sonuç olarak; yaptığı eylemin karşılığı 3 yıllık hak mahrumiyeti cezası olan Faruk Koca, statü gereği 2 yılı aşan cezalar ömür boyu cezaya döndüğü için bir daha kulüp yöneticiliği yapamayacak.

Hakem Halil Umut Meler’e saldıran Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın ne kadar ceza alabileceği belli oldu. Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesi uyarınca Faruk Koca için 6,5 yıl hapis cezası talep edilecek.


68/22 Sayılı Sporda Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanunun 20. Maddesi

68/22 sayılı Sporda Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun’un 20. maddesi, spor müsabakalarında görev yapan hakemler, gözlemciler, saha komiseri ve temsilciler gibi kamu görevlilerine karşı işlenen suçların nitelikli hallerini düzenlemektedir. Bu maddeye göre, bu kişilere yönelik olarak işlenen kasten yaralama ve mala zarar verme suçları, şikayet şartı aranmaksızın yarı oranında artırılarak cezalandırılmaktadır.

Maddenin Gerekçeleri

Maddenin gerekçesinde, spor müsabakalarında görev yapan kamu görevlilerinin, sporun huzurlu ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir. Bu kişilerin, görevlerini yerine getirirken uğradıkları şiddet ve saldırıların, sporun güvenilirliğini ve saygınlığını zedelemesi nedeniyle, bu suçların nitelikli hallerinin düzenlenmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Maddenin Kapsamı

Madde, spor müsabakalarında görev yapan hakemler, gözlemciler, saha komiseri ve temsilciler gibi kamu görevlilerine karşı işlenen kasten yaralama ve mala zarar verme suçlarını kapsamaktadır. Bu suçlar, spor müsabakalarının yapıldığı yerde veya öncesinde, sırasında veya sonrasında işlenebilir.

Maddenin Uygulanması

Madde, 68/22 sayılı Sporda Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2011 tarihinden sonra işlenen suçları kapsamaktadır. Madde, yürürlük tarihi itibarıyla derhal uygulanmaya başlanmıştır.

Maddenin Değerlendirilmesi

Madde, sporda şiddetin önlenmesine yönelik önemli bir düzenlemedir. Bu madde ile, spor müsabakalarında görev yapan kamu görevlilerine yönelik şiddet ve saldırılar, daha ağır cezalarla yaptırıma bağlanmaktadır. Bu durum, bu kişilerin daha fazla korunmasını ve sporda şiddetin önlenmesine katkıda bulunmasını sağlayacaktır.

Maddenin Uygulamada Karşılaşılan Sorunlar

Maddenin uygulamada karşılaştığı bazı sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunlardan biri, maddenin kapsamının dar olmasıdır. Madde, sadece kasten yaralama ve mala zarar verme suçlarını kapsamaktadır. Bu durum, sporda şiddetin önlenmesine yönelik daha kapsamlı bir düzenleme yapılması ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.

Diğer bir sorun ise, maddenin uygulamada yeterli bir şekilde bilinmemesidir. Bu durum, maddenin amacına ulaşmasını engellemektedir. Maddenin daha iyi bilinmesi için, kamuoyu nezdinde bilgilendirme çalışmaları yapılması gerekmektedir.

Ceza Kanunu Maddelerine Atıflar

68/22 sayılı Sporda Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun’un 20. maddesi, Türk Ceza Kanunu’nun aşağıdaki maddelerine atıf yapmaktadır:

  • Kasten yaralama suçu (TCK m. 86)
  • Mala zarar verme suçu (TCK m. 151)

YARGITAY 4. CEZA DAİRESİ

E. 2020/9292 K. 2020/14365 T. 28.10.2020

Sanığın, olay günü oynanan futbol karşılaşmasında hakem olarak görev yapan ve 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 20/1. maddesinde düzenlenen “Spor müsabakalarında görev yapan hakem, gözlemci ve temsilciler bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır.” hükmüne göre kamu görevlisi sayılan katılanlara karşı kasten yaralama eylemlerini gerçekleştirdiğinin kabul olunduğu olayda, sanığın eylemlerinin bir bütün halinde, görevi yaptırmamak için direnme niteliğinde olduğu ve zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde kasten yaralama suçundan ayrı ayrı mahkûmiyetine karar verilmesi…

YARGITAY 18. CEZA DAİRESİ

E. 2016/372 K. 2018/1797 T. 14.2.2018

Sanığın, olay günü … spor ve … spor Kulüpleri arasında oynanan futbol karşılaşmasında hakem olarak görev yapan ve 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 20/1. maddesinde düzenlenen “Spor müsabakalarında görev yapan hakem gözlemci ve temsilciler bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır.” hükmüne göre kamu görevlisi sayılan mağdurlara karşı maç sırasında gerçekleştirilen eylemlerinin şikayete bağlı olmayan TCK’nın 125/3-a, 86/3-c maddelerine uyan suçları oluşturduğu gözetilmeden, sanık hakkında şikayetten vazgeçme sebebiyle düşme kararı verilmesi,

Kanuna aykırı, O Yer ve Üst Cumhuriyet Savcılarının temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnamedeki düşünceye uygun olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 14/02/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


https://sputniknews.com.tr/20231212/hakem-saldirisi-faruk-koca-hapis-cezasi-alacak-mi–1078346198.html

https://gazeteoksijen.com/spor/halil-umut-melere-saldiran-faruk-koca-hapis-istemiyle-yargilanabilir-196861


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz