Eyl 15, 2017
3272 Görüntüleme

Markanın Tescil Edildiğinden Farklı Kullanımı

Yazan
banner

Markanın tescilli olduğu biçimde kullanılması esastır. Markanın tescilli olduğu şeklinden farklı bir şekilde kullanımı halinde kullanımın özelliğine göre, markanın ayırt edici özelliği değiştirilmeden küçük farklılıklarla kullanılması halinde yine de kullanımdan bahsedilebilecek ancak markanın önemli ölçüde değiştirilmek suretiyle kullanımı halinde artık tescilli kullanımdan bahsedilemeyecektir. Marka tescilli olsa bile tescilli olduğu şeklinden farklı biçimde kullanılırsa ve bu kullanım başkasının markasına benzeştirme yaratırsa marka tecavüzü söz konusu olabilecektir.

Örneğin Yargıtay KODY şeklinde tescilli markanın KODI şeklinde kullanımını markanın tescilli olduğu şeklinden farklı biçimde kullanımı kabul etmiştir(Yargıtay 11. HD 2008/7153-2009/11510).

Bir başka kararında Yargıtay. ICE L şeklindeki bir kullanımın ICEL markasının kullanımı olmadığı, davacının ICE, ICEBERG markalarını ihlal yarattığı yönünde hüküm kuran mahkeme kararını onamıştır(Yargıtay 11. HD 2010/2324*2011/14061).


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz