Åžub 5, 2024
41 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 135. Maddesi Zorunlu Lisansın Devri

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 135

Zorunlu Lisansın Devri

MADDE 135- (1) Zorunlu lisansın devrinin geçerli olabilmesi için işletme ile birlikte veya işletmenin lisansın değerlendirildiği kısmı ile birlikte devredilmesi gerekir. Zorunlu lisansın, patent konularının bağımlılığı gerekçesiyle verilmesi hâlindeyse lisans, bağımlı patentle birlikte devredilir.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 135. maddesi, zorunlu lisansın devri konusunu düzenlemektedir. Bu maddeye göre, zorunlu lisansın geçerli olarak devredilebilmesi için belirli ÅŸartlar bulunmaktadır.

Öncelikle, zorunlu lisansın devri, işletme ile birlikte veya en azından lisansın değerlendirildiği kısmıyla birlikte gerçekleşmelidir. Yani, zorunlu lisans sadece lisansın kendisiyle sınırlı kalmayıp, lisansın bağlı olduğu işletme veya lisansın değerlendirildiği bölüm de devredilmelidir. Bu, lisansın verildiği alanın bütünlüğünü ve işlevselliğini korumak amacıyla yapılmaktadır.

Ayrıca, eğer zorunlu lisansın verilmesinin nedeni, patent konularının bağımlılığıysa, yani lisans bağımlı bir patente dayanıyorsa, lisansın kendisi bağımlı patentle birlikte devredilmelidir. Bu da, patent sahibinin haklarını korumak ve lisansın amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

DiÄŸer bir deÄŸiÅŸle Madde 135’in iki önemli amacı vardır:

  • TekelleÅŸmeyi Önlemek: Zorunlu lisansın tek başına devredilmesine izin verilseydi, bu durum tekelleÅŸmeye yol açabilirdi. Bu nedenle, lisansın iÅŸletme ile birlikte devredilmesi ÅŸartı, rekabeti korumayı amaçlamaktadır.
  • Bağımlı Patentleri Korunmak: Bağımlı patentler, ana patentle baÄŸlantılı patentlerdir. Ana patentin zorunlu lisansa tabi olması halinde, bağımlı patentlerin de korunması gerekir. Bu nedenle, madde 135, zorunlu lisansın bağımlı patentle birlikte devredilmesini ÅŸart koÅŸmaktadır.

Bu hükümler, zorunlu lisansların devriyle ilgili adil ve dengeleyici bir mekanizma sağlamaktadır. Böylece, lisansın verildiği işletme veya değerlendirildiği kısmın bütünlüğü korunarak, lisansın veriliş amacına uygun olarak kullanılması sağlanmaktadır. Patent sahibinin hakları da göz önünde bulundurularak, lisanslama süreci adil ve dengeleyici bir şekilde yürütülmüş olur. Bu da, sınai mülkiyet haklarıyla ilgili çeşitli taraflar arasındaki dengeyi ve adalete hizmet eder.


http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/ET001861.pdf

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1102056

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 133. Maddesi Zorunlu Lisansın Hukuki Niteliği


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yoruma Kapalı