Eyl 27, 2022
220 Görüntüleme

Senaryoda Eser Sahipliği, Senaryoda Telif İhlali 5377

Yazan
banner

Dizi senaryosuna katkıda bulunulmuşsa katkıda bulunan kişinin de eser sahibi olarak isminin belirtilmesi mecburidir. Katkıda bulunan kişi aşağıdaki olayda olduğu gibi senaryonun yaratıldığı yerde veya yapım şirketinde resmen senarist kadrosunda olması gerekmez. Sekreter, asistan vb ne olursa olsun önemli olan yaratılan esere katkıda bulunulmasıdır.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2020/5377 E. , 2021/3802 K. 19.04.2021


Davacı vekili, “Bir Kadın Tanıdım” isimli dizinin senaryosunun müvekkili ve davalı şahısların ortak çalışması sonucu oluşturulduğunu ve müvekkilinin anılan dizinin senaristlerinden olduğunu, davalı şahısların müvekkiline haber vermeksizin yapımcı olan diğer davalıyla anlaştığını ve halihazırda dizinin 13 bölüm yayınlandığını, ancak müvekkilinin ismi belirtilmediği gibi herhangi bir ücret de ödenmediğini ileri sürerek, 97.500,00 TL maddi tazminatın tüm davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline, davalı senaristlerden 4.000,00 TL manevi tazminatın tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalılar vekili, davacının senarist olmadığını, müvekkillerinin asistanlığını yaptığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, davacının davaya konu dizinin senaryosuna katkıda bulunduğu ve davalı şahıslarla birlikte eser sahibi olduğu, davalıların davacının ismini belirtmeksizin eseri umuma arz etmesinin davacının eser üzerindeki haklarının ihlali niteliğinde olduğu gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne, 45.000.- TL maddi tazminatın davalılardan tahsiline, fazlaya ilişkin istemin ve manevi tazminat talebinin reddine karar verilmiştir.
Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.

Taraf vekillerinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.


senaryo dava senaryo telif senaryo avukat senaryo eser senaryo telif ihlal senaryo telif tecavüz senaryo ankara avukat senaryo avukat


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz