May 2, 2024
27 Görüntüleme

İngiltere’de Katma Değer Vergisi (KDV): Kapsamlı Bir Rehber

Yazan
banner

İngiltere’de Katma Değer Vergisi (KDV): Kapsamlı Bir Rehber

Giriş

Katma Değer Vergisi (KDV), İngiltere’de ve dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bir dolaysız vergidir. Bu rehberde KDV’nin genel yapısını, İngiltere’deki uygulamada dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ve işletmeleri nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.

KDV Nedir?

KDV, mal ve hizmetlerin tüketiminden alınan bir vergi türüdür. Vergi, her bir üretim veya satış aşamasında katma değere, yani ürün veya hizmete eklenen değere uygulanır. Sonunda, KDV’yi nihai tüketici öder.

KDV Oranları

İngiltere’de üç farklı KDV oranı vardır:

  • Standart Oran: %20. Bu oran, çoğu mal ve hizmet için uygulanır.
  • Düşük Oran: %5. Bu oran, bebek ürünleri, gıda ve enerji gibi belirli mal ve hizmetler için uygulanır.
  • Sıfır Oran: %0. Bu oran, ihracat, altın ve petrol gibi belirli mal ve hizmetler için uygulanır.

KDV Kaydı ve 85.000 Pound Limiti

İngiltere’de, yıllık cirosu 85.000 poundu aşan işletmeler KDV’ye kaydolmak zorundadır. 85.000 poundun altındaki işletmeler ise gönüllü olarak KDV’ye kaydolabilir.

KDV Beyanname ve Ödeme Süreleri

KDV beyannameleri ve ödemeleri üç aylık dönemler halinde yapılmaktadır. Beyanname ve ödeme için son tarih, dönemin sonunu takip eden ayın 7. günüdür.

Devreden KDV

Alınan mal veya hizmetler için ödenen KDV tutarı, satış faturalarında hesaplanan KDV tutarından fazla ise, oluşan KDV iadesi beyanname ile geri alınabilir.

İthalatta Ödenen KDV

İthalatta ödenen KDV için gümrükte ödeme imkanı yanında, erteleme (postponed VAT) yöntemi de mevcuttur. Bu yöntemde ithalat sırasında KDV ödenmez, beyannamede hem indirilecek KDV hem hesaplanan KDV satırında gösterilir ve KDV tutarı mükellefin cebinden çıkmamış olur.

Düz Oran (Flat Rate) Yöntemi

Bu yöntemde, sektöre göre sabit oranlar belirlenir. Mal ve hizmet alışlarındaki indirilecek KDV hakkından feragat edilmesi karşılığında, satışlar üzerinden daha düşük oranlı bir KDV hesaplanır.

Tahsil Esası (Cash Accounting) Yöntemi

Bu yöntemde, beyanname yapılırken faturaların tarihinden ziyade ödeme ve tahsilatların tarihi baz alınır. Tedarikçilere kısa vadede ödeme yapılıp müşterilerden uzun vadede tahsilat yapılıyorsa bu yöntem faydalı olabilir.

Sonuç

KDV, İngiltere’deki işletmeler için önemli bir mali yükümlülüktür. Bu rehberde KDV’nin temel unsurlarını ve işletmeleri nasıl etkilediğini özetledik. KDV ile ilgili daha fazla bilgi için İngiltere Vergi ve Gümrük İdaresi (HMRC) web sitesini ziyaret edebilirsiniz: https://www.gov.uk/government/organisations/hm-revenue-customs

Ek Bilgiler:

  • KDV ile ilgili yasal düzenlemeler İngiltere Vergi Kanunları ile belirlenir.
  • KDV’ye ilişkin ihtilaflar vergi Mahkemeleri tarafından çözümlenir.
  • KDV ile ilgili sorularınız olursa zeki@zeklegal.co.uk eposta adresinden cevaplamaktan mutluluk duyarız.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yoruma Kapalı