May 3, 2023
162 Görüntüleme

İsim Soyisim Marka 4413

Yazan
banner

Kişi adlarının ayırt ediciliği yönünden yapılacak inceleme diğer işaretlerden farklı değildir. Marka kişinin ismini ve soy ismini içeriyor da olsa eğer diğer marka ile karıştırılma ihtimali yaratıyorsa itiraz üzerine reddedilebilir, dava ile hükümsüz kılınabilir veya marka ihlali yaratabilir.

Tek başına bir isim veya soyisimden oluşan markalara göre bunların birleşiminden oluşan işaretlerin tescil edilebilme olasılığı daha yüksektir. Tabii ki bu değerlendirmede ismin veya isim, soy ismin yaygınlığı da etkin rol oynayacaktır. Ezel Akay ismi daha nadir bir isimken Ahmet Gümüş çok çok daha yaygın bir isimdir.


YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ
E. 2011/4413 K. 2013/637 T. 14.1.2013

Taraflara ait markaların asli unsurları arasındaki benzerlik sebebiyle ilişkilendirme ihtimalini de içerecek şekilde iltibas tehlikesinin bulunduğunun kabulü gerekir.

Davalı markasının özel isim ve soyisimden oluştuğuna dair savunmanın da az önce belirtildiği şekilde asli unsurlar arasındaki karıştırma tehlikesi sebebiyle dinlenilme olanağı bulunmamaktadır.


Karıştırma İhtimali Yoluyla Marka Tecavüzü

Marka Karıştırılma İhtimali Değerlendirmesi 64

https://www.haberturk.com/yazarlar/dicle-keskinoglu/679409-isim-ve-soyadlari-ile-markalarina-kendini-adayanlar

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/456985


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz