Haz 1, 2023
168 Görüntüleme

Coğrafi İşareti İçeren Markalar Tescil Edilemez

Yazan
banner

SMK m. 5/1-i’ye göre; tescilli coğrafi işaretten oluşan ya da tescilli coğrafi işareti içeren işaretler marka olarak tescil edilemez.

Bu düzenleme ile coğrafi işaretlerin mutlak ret nedenleri arasında korunması amaçlanmıştır. Coğrafi işaretlerin mutlak ret nedenleri arasında düzenlenmesinin amacı Türk Patent ve Marka Kurumu’nun coğrafi bir yer isimin içeren ve coğrafi işaret olduğu düşünülebilen başvurulara karşı kendisinin araştırma yapmasını sağlamaktır.

SMK m. 48/1’de de; tescil başvurusunda bulunulan veya tescil edilmiş olan bir coğrafi işaretin tescil kapsamındaki mallarla ilgili marka olarak tescil edilemeyeceği düzenlenmiştir.

Öte yandan SMK m. 48/2 bir istisna getirmiş ve coğrafi işaretin tescil başvurusundan önce iyi niyetle tescil edilmiş bir markaya karşı sonradan alınan coğrafi işaret tescili ile müdahale edilemeyeceği düzenlenmiştir.


Marka Tescilinde Mutlak ve Nisbi Ret Değerlendirmesi

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1359250


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz