Eyl 11, 2023
136 Görüntüleme

SMK m. 24 Marka Lisans Sözleşmesi İnhisari Lisans İnhisari Olmayan Lisans

Yazan
banner

Lisans
MADDE 24- (1) Marka hakkı, tescil edildiği mal veya hizmetlerin bir kısmı ya da
tamamı için lisans sözleşmesine konu olabilir.
(2) Lisans, inhisari lisans veya inhisari olmayan lisans şeklinde verilebilir. Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa lisans, inhisari değildir. İnhisari olmayan lisans sözleşmelerinde lisans veren markayı kendi kullanabileceği gibi üçüncü kişilere de başka lisanslar verebilir. İnhisari lisans sözleşmelerinde lisans veren, başkasına lisans veremez ve hakkını açıkça saklı tutmadıkça kendisi de markayı kullanamaz.
(3) Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa lisans sahipleri, lisanstan doğan haklarını üçüncü kişilere devredemez veya alt lisans veremez.
(4) Lisans veren, lisans alan tarafından üretilecek malın veya sunulacak hizmetlerin kalitesini garanti altına alacak önlemleri alır. Lisans alan, lisans sözleşmesinde yer alan şartlara uymak zorundadır. Aksi takdirde marka sahibi, tescilli markadan doğan haklarını lisans alana karşı ileri sürebilir.


Lisans
Madde 20 – Tescilli birmarkanın kullanımhakkı, tesciledildiğimal veya hizmetlerin bir kısmı veya tamamı için lisans sözleşmesine konu olabilir.
Lisans şartları
Madde 21 – Lisans, inhisari lisans veya inhisari olmayan lisans şeklinde verilebilir.
Aksisözleşmede kararlaştırılmamışsa, lisans inhisari değildir. Lisans verenmarkayı kendi kullanabileceği gibi, üçüncü kişilereaynımarkayailişkin başkalisanslar da verebilir.
İnhisarı lisans söz konusu olduğu zaman, lisans veren başkasınalisans veremez ve hakkını açıkçasaklı tutmadıkça, kendisi de markayı kullanamaz.
Aksi sözleşmede kararlaştırılmamışsa lisans sahipleri, lisanstan doğan haklarını üçüncü kişilere devredemez veya alt lisans veremez.
Aksi sözleşmede kararlaştırılmamışsalisans hakkınıalan kişi, markanın korumasüresindemarkanın kullanılmasınailişkin her türlü tasarrufta bulunabilir.
Aksisözleşmede kararlaştırılmamışsa, inhisari lisansasahip olan kişi, üçüncü bir kişi tarafından markasahibinin markadan doğan haklarına, tecavüz edilmesi durumunda, marka
sahibinin bu Kanun Hükmünde Kararname uyarınca açabileceği davaları, kendi adına açabilir. İnhisari olmayan lisans sahiplerinin, davaaçma hakları yoktur.
Altıncı fıkra hükümlerine göre, markayatecavüz dolayısıyla davaaçma hakkı olmayan bir lisans alan, noter vasıtasıyla yapacağı bir bildirimle, gereken davayı açmasını marka sahibinden isteyebilir. Markasahibinin, bu talebi kabul etmemesi veya bildirimin alındığı tarihten itibaren üçay içinde, gerekli davanın açılmaması halinde, lisans alan yaptığı bildirimi de ekleyerek, kendi adına dava açabilir. Lisans alan, ciddi bir zarar tehlikesi karşısında ve söz konusu sürenin geçmesinden önce, ihtiyati tedbire karar verilmesini mahkemeden talep edebilir. Lisansalan, davaaçtığınımarkasahibine bildirir.
Marka sahibi, talimatlarıyla uygunluk içinde, lisansalan tarafından üretilenmalın veyasunulan hizmetlerin kalitesini garantiedecek önlemlerialır.
Sözleşmeşartlarının lisansalan tarafından ihlali halinde, tescilli birmarkadan doğan haklar, lisansalana karşı, dava yoluylailerisürülebilir.
Lisans sicile kayıt edilmediğisürece, iyiniyetli üçüncü kişilere karşı ileri sürülemez.
Lisans sözleşmelerinde, bu Kanun HükmündeKararnameile konuyailişkin diğer kanun, tüzük, yönetmelik vetebliğlere aykırı hükümler bulunamaz. Bu tür düzenlemeler lisans tarihinden sonra yapılsa dahi, lisans sözleşmelerindeki aykırı hükümler geçersiz sayılır.


Marka lisansını düzenleyen SMK m. 24’te lisans sözleÅŸmesinin ÅŸekli konusunda bir düzenleme getirilmemiÅŸtir. Ancak SMK m. 148/5 sınai mülkiyet hakları ile ilgili iÅŸlemlerin taraflardan birisinin talebi halinde sicile kaydedileceÄŸi düzenlenmiÅŸtir. Yapılan lisans sözleÅŸmesi eÄŸer sicile kaydedilmezse iyi niyetli 3. kiÅŸiler lisans sözleÅŸmesinin sicile kaydedilmemesi nedeniyle hak kaybına uÄŸramazlar.

Kanunda da belirtildiği üzere alt lisans sözleşmesinin lisans sahibi tarafından yapılabilmesi için buna ilişkin yetkinin sözleşmede açıkça belirtilmiş olması gereklidir.

Kanunda da belirtildiği üzere inhisari lisans sahibi markaya tecavüz davalarını kendisi adına açabilir ancak inhisari lisans sahibi bu davaları açması için lisans veren marka sahibine başvurur, marka sahibi üç ay içinde davayı açmazsa bu durumda inhisari olmayan lisans sahibi kendisi adına davayı açabilir.


Lisans Sözleşmeleri 6694

SMK Uyarınca Marka Lisans Sözleşmeleri

Marka Hukuku, Haksız Rekabet, Lisans Sözleşmesi


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to SMK m. 24 Marka Lisans Sözleşmesi İnhisari Lisans İnhisari Olmayan Lisans