Eyl 15, 2023
131 Görüntüleme

SMK m. 28 Marka Hakkının Sona Ermesi Yenilenmeme, Feragat

Yazan
banner

Diğer Sona Erme Hâlleri ve Sonuçları
Sona erme ve sonuçları
Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer:
a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi.
b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi.
(2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.
(3) Marka sahibi, markanın tescil kapsamındaki mal veya hizmetlerin tamamından veya bir kısmından vazgeçebilir. Vazgeçme yazılı olarak Kuruma bildirilir ve vazgeçme nedeniyle marka hakkının sona erdiği Bültende yayımlanır. Vazgeçme, sicile kayıt tarihi itibarıyla hüküm doğurur.
(4) Sicile kaydedilmiş hak ve lisans sahiplerinin izni olmadıkça marka sahibi marka hakkından vazgeçemez. Marka üzerinde, üçüncü kişi tarafından hak sahipliği iddia edilmiş ve bu hususta alınan tedbir kararı sicile kaydedilmişse, bu kişinin izni olmadıkça, markadan doğan haklardan vazgeçilemez.
(5) Marka başvurusu, markanın tescil edilmesinden önce, başvuru sahibi tarafından geri çekilebilir. Marka hakkından vazgeçmeye ilişkin hükümler marka başvurusunun geri çekilmesi hakkında da uygulanır.


556 Sayılı Markaların Korunması Hakkındaki KHK

Başvurunun geriçekilmesi
Madde 38 –Marka başvurusu, markanın tesciledilmesinden önce, başvuru sahibi tarafından geri çekilebilir.

MarkaHakkının Sona Ermesi Sona ermenin sebepleri
Madde 45 –Marka hakkı;
a) Koruma süresinin dolması vemarkanın süresi içinde yenilenmemesi,
b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi, nedenlerinden birinin gerçekleşmesi ile sona erer.
Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder. Marka hakkının sona ermesi, ilgili bültende yayınlanır.
Marka hakkından vazgeçme
Madde 46 –Markasahibi, markanın kullanılacağı malların ve/veya hizmetlerin tamamından veya bir kısmından vazgeçebilir.
Vazgeçmenin yazılı olarak Enstitü’ye bildirilmesi gerekir. Vazgeçme, Marka Siciline kayıt tarihi itibariyle hüküm doğurur.
Marka Siciline kayıt edilmiş hakların velisans sahiplerinin izni olmadıkça, marka sahibi marka hakkından vazgeçemez.
Marka üzerinde, bir üçüncü kişi tarafından hak sahipliği iddiaedilmekteise, onun izni olmadıkça, marka hakkından vazgeçilemez.


Marka hakkının sona ermesi en çok “yenilememe” nedeniyle gerçekleşiyor. “Yenilememe” birçok zaman artık markanın kullanılmaması, yeni versiyonlarının kullanılması ya da daha çok yenilemenin unutulması, atlanması nedeniyle gerçekleşiyor.

Vazgeçme de genelde hükümsüzlük tehdidi altındaki marka hakkındaki uyuşmazlıktan kurtulmak ya da marka ihlali konusundaki anlaşmaların şartının icrasında görülüyor.

Maddede belirtildiği üzere marka hakkından vazgeçme kısmen veya tamamen olabilir. Genel olarka marka vekilliği pratiklerinde sıkıntı olduğundan ya da marka ile ilgili davalarda marka hukuku konusunda uzman olan avukatlar değil konuyla ilgili bilgisi olmayan şirket avukatları baktığından kısmi bir feragat ile çözülebilecek sorun markanın kapsamında olan ama hiç kullanılmayan mal veya hizmetlerle ilgili yıllarca sürüp gidiyor.


Marka Hükümsüzlüğü Davasının Tarafları 4656

Marka Kullanmama Davası

Markanın Yenilenmemesi

Yenilenmeme ve Vazgeçme Nedeniyle Marka Hakkının Son Bulması


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz