Eki 19, 2023
88 Görüntüleme

SMK m. 51 Coğrafi İşaretin Hükümsüzlüğünün Etkisi

Yazan
banner

Hükümsüzlüğün etkisi
MADDE 51- (1) Mahkeme tarafından coğrafi işaretin veya geleneksel ürün adının hükümsüzlüğüne karar verilmesi hâlinde, tescil edilen coğrafi işarete ve geleneksel ürün adına bu Kanunla sağlanan koruma hiç doğmamış sayılır.
(2) Coğrafi işaretin veya geleneksel ürün adının kullanım hakkı sahiplerinin kötüniyetli hareket etmesinden zarar görenlerin tazminat talepleri saklı kalmak üzere, coğrafi işaretin veya geleneksel ürün adının hükümsüzlüğü kararının geriye dönük etkisi aşağıdaki durumları etkilemez:
a) Karardan önce tescilin sağladığı haklara tecavüz sebebiyle verilen kesinleşmiş ve uygulanmış kararlar.
b) Karardan önce kurulmuş ve uygulanmış sözleşmeler.
(3) İkinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki sözleşmeler uyarınca ödenmiş bedelin, hakkaniyet gereği kısmen ya da tamamen iadesi istenebilir.
(4) Kesinleşmiş mahkeme kararı mahkemece resen Kuruma bildirilir. Hükümsüz kılınan coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı, sicilden terkin edilir ve terkine ilişkin bilgi Bültende yayımlanır.


Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 51 Coğrafi İşaretin Hükümsüzlüğünün Etkisi

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 51. maddesi, coğrafi işaretin hükümsüzlüğünün etkisini düzenlemektedir. Bu maddeye göre, mahkeme tarafından coğrafi işaretin hükümsüzlüğüne karar verilmesi hâlinde, tescil edilen coğrafi işarete ve geleneksel ürün adına bu Kanunla sağlanan koruma hiç doğmamış sayılır.

Coğrafi İşaretin Hükümsüzlüğünün Etkisi

Coğrafi işaretin hükümsüzlüğünün etkisi, aşağıdaki hususlarda kendini göstermektedir:

  • Coğrafi işaretin tescil belgesi hükümsüz hale gelir.
  • Coğrafi işaretin sahibine tanınan haklar ortadan kalkar.
  • Coğrafi işaretin izinsiz kullanımı artık yasak değildir.
  • Coğrafi İşaretin Tescil Belgesinin Hükümsüz Hale Gelmesi

Coğrafi işaretin hükümsüzlüğü, tescil belgesinin hükümsüz hale gelmesine neden olur. Bu durum, coğrafi işaretin tescil belgesinin resmen terkin edilmesi anlamına gelir.

Coğrafi İşaretin Sahibinin Haklarının Ortadan Kalkması

Coğrafi işaretin hükümsüzlüğü, coğrafi işaretin sahibine tanınan hakların ortadan kalkmasına neden olur. Bu hakların başında, coğrafi işaretin kullanımına ilişkin tek başına sahip olma hakkı gelir. Ayrıca, coğrafi işaretin izinsiz kullanımının önlenmesine ilişkin hak da ortadan kalkar.

Coğrafi İşaretin İzinsiz Kullanımının Yasak Olmaması

Coğrafi işaretin hükümsüzlüğü, coğrafi işaretin izinsiz kullanımının artık yasak olmamasına neden olur. Bu durum, coğrafi işaretin, herkes tarafından serbestçe kullanılabilmesi anlamına gelir.

Coğrafi İşaretin Hükümsüzlüğüne İlişkin Davalar

Coğrafi işaretin hükümsüzlüğüne ilişkin davalar, ilgili kurum tarafından veya coğrafi işaretin sahibi veya tescil ettireninin talebi üzerine açılabilir.

Sonuç

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 51. maddesi, coğrafi işaretin hükümsüzlüğünün etkisini düzenlemektedir. Bu maddeye göre, coğrafi işaretin hükümsüzlüğü hâlinde, tescil edilen coğrafi işarete ve geleneksel ürün adına bu Kanunla sağlanan koruma hiç doğmamış sayılır.


FETA COĞRAFİ İŞARETİ ATAD KARARI

ANDORRA: Coğrafi İsimlerin Marka Tescili,

Coğrafi İşaretten Haksız Yararlanma; Champagne Kararı 632


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz