Şub 9, 2024
53 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 138. Maddesi Patent Hükümsüzlüğü

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun SMK 138. Maddesi Patent Hükümsüzlüğü

Hükümsüzlük Hâlleri

MADDE 138- (1) Kurumun nihai kararından sonra;
a) Patent konusu, 82. ve 83.  maddelere göre patent verilebilirlik şartlarını taşımıyorsa,
b) Buluş, 92. maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları uyarınca yeteri kadar açıklanmamışsa,

c) Patent konusu, başvurunun ilk hâlinin kapsamını aşıyorsa veya patentin, 91. maddeye göre yapılan bölünmüş bir başvuruya veya 110. maddenin üçüncü fıkrasının (b) bendine göre yapılan bir başvuruya dayanması durumunda en önceki başvurunun ilk hâlinin kapsamını aşıyorsa,
ç) Patent sahibinin, 109. maddeye göre patent isteme hakkına sahip olmadığı ispatlanmışsa,
d) Patentin sağladığı korumanın kapsamı aşılmışsa, patentin hükümsüz kılınmasına ilgili mahkeme tarafından karar verilir.
(2) Mahkeme, 99. maddenin üçüncü veya yedinci fıkraları uyarınca yapılan yayımdan önce birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentleri uyarınca yapılan hükümsüzlük talebine ilişkin olarak karar veremez.
(3) Patent sahibinin 109. maddeye göre patent isteme hakkına sahip olmadığı hakkındaki iddia, ancak buluşu yapan veya halefleri tarafından ileri sürülebilir.
(4) Hükümsüzlük nedenleri patentin sadece bir bölümüne ilişkinse sadece o bölüm ile ilgili istem veya istemler iptal edilerek kısmi hükümsüzlüğe karar verilir. Bir istemin kısmen hükümsüzlüğüne karar verilemez. Kısmi hükümsüzlük sonucu iptal edilmeyen istem veya istemler, 82. ve 83.  madde hükümlerine göre patent verilebilirlik şartlarını taşıyorsa
patent bu kısım için geçerli kalır. Bağımsız istemin hükümsüz kılınması hâlinde, bağımsız isteme bağımlı olan her bir bağımlı istem ayrı ayrı 82.ve 83. madde hükümlerine göre patent verilebilirlik şartlarını taşımıyorsa söz konusu bağımsız isteme bağımlı olan istemler de mahkeme tarafından hükümsüz kılınır.
(5) Patentin hükümsüzlüğü davası, patentin koruma süresince veya hakkın sona ermesini izleyen beş yıl içinde, sicile patent sahibi olarak kayıtlı kişiye karşı açılabilir. Patent üzerinde sicilde hak sahibi görülen kişilerin davaya katılabilmelerini sağlamak için ayrıca onlara tebligat yapılır.
(6) Menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları patentin hükümsüzlüğünü isteyebilir. Patent sahibinin 109. maddeye göre patent isteme hakkına sahip olmadığı nedeniyle patentin hükümsüzlüğü, ancak buluşu yapan veya halefleri tarafından istenebilir.
(7) Patentin hükümsüzlüğüne ilişkin karar, zorunlu olarak ek patentlerin de hükümsüz olması sonucunu doğurmaz. Ancak, hükümsüzlük kararının tebliğinden itibaren üç ay içinde, ek patentlerin bağımsız patentlere dönüştürülmesi için başvuruda bulunulmazsa, patentin hükümsüzlüğü ek patentlerin de hükümsüz olması sonucunu doğurur.


Patent Hükümsüzlüğü: Kolay Anlaşılır Bir Rehber

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 138. maddesi, patent hükümsüzlüğü kavramını ve bu duruma yol açabilecek çeşitli nedenleri düzenler. Bu blog yazısında, bu maddeyi ve bentlerini sizler için açıklayacak ve yorumlayacağız.

Genel Bakış:

Madde 138, patentlerin belirli koşullarda hükümsüz kılınabileceğini belirtir. Bu durum, patentin koruma kapsamını ortadan kaldırır ve patentin üçüncü kişiler tarafından özgürce kullanılabilmesine olanak tanır.

Hükümsüzlük Nedenleri:

Madde 138’in birinci fıkrası, patentlerin aşağıdaki durumlarda hükümsüz kılınabileceğini açıklar:

  • Patent konusu patent verilebilirlik şartlarını taşımıyorsa: Bu, buluşun yenilikçi, endüstriyel olarak uygulanabilir ve yeterli açıklamayla sunulmamış olması anlamına gelir.
  • Buluş yeterince açıklanmamışsa: Bu, buluşun teknik detaylarının ve uygulamasının net ve anlaşılır bir şekilde sunulmamış olması anlamına gelir.
  • Patent konusu başvurunun kapsamını aşyorsa: Bu, patentin başlangıçta talep edilen buluşun ötesine geçmesi anlamına gelir.
  • Patent sahibi patent isteme hakkına sahip değilse: Bu, buluşu yapan kişinin veya haleflerinin patenti talep etme hakkının bulunmadığı anlamına gelir.
  • Patentin sağladığı koruma kapsamı aşılmışsa: Bu, patentin hak sahibinin talep ettiği korumadan daha geniş bir kapsamı koruması anlamına gelir.

Diğer Hususlar:

  • Hükümsüzlük davası: Patentin hükümsüzlüğü için ilgili mahkemeye dava açılması gerekir.
  • Dava açma süresi: Patentin hükümsüzlüğü davası, patentin koruma süresi boyunca veya hakkın sona ermesini izleyen beş yıl içinde açılabilir.
  • Kimler dava açabilir: Menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları patentin hükümsüzlüğü için dava açabilir.
  • Kısmi hükümsüzlük: Hükümsüzlük nedenleri patentin sadece bir bölümüne ilişkinse, sadece o bölüm hükümsüz kılınır.
  • Ek patentler: Patentin hükümsüzlüğü, ek patentlerin de hükümsüz olması sonucunu doğurmaz.

Özet:

Patent hükümsüzlüğü, patentlerin belirli koşullarda iptal edilebilmesine olanak tanıyan bir kavramdır. Bu durum, patentin koruma kapsamını ortadan kaldırır ve patentin üçüncü kişiler tarafından özgürce kullanılabilmesine olanak tanır. Madde 138, patentlerin hangi durumlarda hükümsüz kılınabileceğini ve bu konudaki diğer hususları açıklar.


Patent Hükümsüzlüğü

https://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2019-144-1876


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 138. Maddesi Patent Hükümsüzlüğü