May 21, 2021
346 Görüntüleme

Ä°stinaf Kanun Yolu ve Temyiz Kanun Yolu 4077

Yazan
banner

Ä°stinaf kanun yolu, taraflara ikinci bir yargılama hakkı tanımakta olup, bu husus tarafların lehine kabul edilen hukuki bir düzenlemedir. Kanunlarda yorum yapılırken lehe olan yorumun yapılması evrensel hukukun gereklerindendir. Bu gerekçeler doÄŸrultusunda Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi’nin istinaf incelemesi yapılması gereken dosyayı aksi düşünceyle Dairemize göndermesinde isabet bulunmamış, kararın kaldırılarak istinaf incelemesi yapılmak üzere dosyanın …Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesine gönderilmek üzere ilk derece mahkemesine iadesine karar vermek gerekmiÅŸtir.


Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2021/4077 E. , 2021/1367 K

Dava, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklı alacak ve tazminat istemine ilişkin olup, mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, taraflar vekillerince istinaf edilmiştir.
…Bölge Adliyesi Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi tarafından baÅŸlangıçta davanın açıldığı … 3. Tüketici Mahkemesi’nce 25.05.2012 tarihinde verilen görevsizlik kararının temyiz edilmeksizin kesinleÅŸtiÄŸi, bu kararların kesinleÅŸmesine kadar Mülga HUMK’un kanun yollarına iliÅŸkin hükümlerin uygulanması gerektiÄŸinden bahisle uyuÅŸmazlıkla ilgili istinaf deÄŸil temyiz kanun yolu incelemesinin yapılması için dosyanın mahal mahkemesine iadesine karar verilmiÅŸ ve dosya Dairemize gönderilmiÅŸtir.
20.07.2016 tarihinden sonra verilen kararlara karşı istinaf kanun yoluna, bu tarihten önce verilen kararların kesinleÅŸmesine kadar ise HUMK’nın 427 ile 454. madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunacağı HMK’nın geçici 3. maddesinin 2. bendi hükmüdür. Kanun koyucu, yargılamanın herhangi bir aÅŸamasında Yargıtay tarafından bir görüş bildirilmiÅŸ olması halinde dosyanın nihai olarak kesinleÅŸmesine kadar HUMK hükümlerinin uygulanmasını amaçlamaktadır.

Yargılama sırasında dosyayı nihai olarak sonuçlandırmayan görev ve yetkiye iliÅŸkin kararların Yargıtay yoluna baÅŸvurulmadan kesinleÅŸmiÅŸ olması durumunda, Yargıtay’ın dosyanın usul ve esasıyla ilgili bir görüş bildirmediÄŸi izahtan varestedir. Böyle bir halde Kanun’un geçici 3. maddesinin 2. bendi uygulama yeri bulamayacak, dava dosyası, istinaf kanun yolu incelemesine tabii olacaktır.

Ä°stinaf kanun yolu, taraflara ikinci bir yargılama hakkı tanımakta olup, bu husus tarafların lehine kabul edilen hukuki bir düzenlemedir. Kanunlarda yorum yapılırken lehe olan yorumun yapılması evrensel hukukun gereklerindendir.Bu gerekçeler doÄŸrultusunda …Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi’nin istinaf incelemesi yapılması gereken dosyayı aksi düşünceyle Dairemize göndermesinde isabet bulunmamış, kararın kaldırılarak istinaf incelemesi yapılmak üzere dosyanın …Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesine gönderilmek üzere ilk derece mahkemesine iadesine karar vermek gerekmiÅŸtir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, … Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi’nin 09.03.2021 tarih ve 2021/483 E. – 2021-457 K. sayılı kararının kaldırılmasına ve istinaf kanun yolu incelemesi yapılmak üzere dosyanın … Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi’ne gönderilmek üzere ilk derece mahkemesine Ä°ADESÄ°NE, 01.04.2021 gününde oy birliÄŸiyle karar verildi.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz