Ara 13, 2023
88 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 104. Maddesi Patentin Faydalı Modele Dönüştürülmesi

Yazan
banner

Patent Başvurusunun Faydalı Model Başvurusuna ve Faydalı Model Başvurusunun
Patent Başvurusuna Dönüştürülmesi

MADDE 104- (1) Patent başvurusu sahibi, işlemleri devam eden başvurusunun faydalı model başvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir.

Böyle bir talep yapılması hâlinde Kurum, bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde gerekli belgeleri vermesi ve araştırma ücretini de ödeyerek araştırma talebinde bulunması gerektiğini başvuru sahibine bildirir.

Bu süre içinde gerekli şartların yerine getirilmemesi hâlinde, dönüştürme talebi yapılmamış sayılır ve başvuru, patent başvurusu olarak işlem görmeye devam eder.

Bu süre içinde gerekli şartların yerine getirilmesi hâlinde, başvuru hakkında 143. maddenin altıncı ila onbirinci fıkralarında yer alan hükümler uygulanır.
(2) Faydalı model başvuru sahibi, en geç araştırma raporunun bildirim tarihini takip eden üç aylık sürenin bitimine kadar faydalı model başvurusunun patent başvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir.

Böyle bir talepte bulunulması hâlinde, Kurum, bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde gerekli belgeleri vermesi ve araştırma ücretini de ödeyerek araştırma talebinde bulunması gerektiğini başvuru sahibine bildirir.

Bu süre içinde gerekli şartların yerine getirilmemesi hâlinde, dönüştürme talebi yapılmamış sayılır ve başvuru, faydalı model başvurusu olarak işlem görmeye devam eder.

Bu süre içinde gerekli şartların yerine getirilmesi hâlinde, bu Kanunun patent verilmesi ile ilgili hükümleri uygulanır.
(3) Başvurunun yayımlanmış olması hâlinde, patent başvurusunun faydalı model başvurusuna ya da faydalı model başvurusunun patent başvurusuna dönüştürülmesinin kabulü konusundaki Kurum kararı Bültende yayımlanır.
(4) Patent başvurusunun faydalı model başvurusuna ya da faydalı model başvurusunun patent başvurusuna dönüştürülmesi hâlinde, dönüşen başvuru için rüçhan hakkı talep edilmişse aynı rüçhan hakkı dönüşmüş başvuru için de tanınır.
(5) Patent başvurusundan faydalı model başvurusuna veya faydalı model başvurusundan patent başvurusuna dönüştürülmüş başvurular için yapılan yeniden dönüştürme talepleri işleme alınmaz.
(6) Patent başvurusunun faydalı model başvurusuna ve faydalı model başvurusunun patent başvurusuna dönüştürülmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 104. Maddesi: Patent BaÅŸvurusunun Faydalı Model BaÅŸvurusuna ve Faydalı Model BaÅŸvurusunun Patent BaÅŸvurusuna Dönüştürülmesi

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun (SMK) 104. maddesi, patent baÅŸvurusunun faydalı model baÅŸvurusuna ve faydalı model baÅŸvurusunun patent baÅŸvurusuna dönüştürülmesini düzenlemektedir. Bu maddeye göre, patent baÅŸvurusu sahibi, iÅŸlemleri devam eden baÅŸvurusunun faydalı model baÅŸvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir. Faydalı model baÅŸvuru sahibi, en geç araÅŸtırma raporunun bildirim tarihini takip eden üç aylık sürenin bitimine kadar faydalı model baÅŸvurusunun patent baÅŸvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir.

Patent Başvurusunun Faydalı Model Başvurusuna Dönüştürülmesi

Patent baÅŸvurusu sahibi, iÅŸlemleri devam eden baÅŸvurusunun faydalı model baÅŸvurusuna dönüştürülmesini talep etmek için, dilekçeyle Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÃœRKPATENT) baÅŸvurması gerekmektedir. Dilekçede, patent baÅŸvurusunun faydalı model baÅŸvurusuna dönüştürülmesi talebinin gerekçesi belirtilmelidir.

TÜRKPATENT, başvuru sahibinin talebini inceleyerek, başvurunun şartlarına uygun olup olmadığını değerlendirir. Başvurunun şartlarına uygun olması halinde, TÜRKPATENT tarafından başvurunun faydalı model başvurusuna dönüştürülmesine karar verilir.

Patent başvurusu, faydalı model başvurusuna dönüştürüldüğünde, başvurunun önceki tarihi, faydalı model başvurusunun tarihi olarak kabul edilir.

Faydalı Model Başvurusunun Patent Başvurusuna Dönüştürülmesi

Faydalı model başvuru sahibi, en geç araştırma raporunun bildirim tarihini takip eden üç aylık sürenin bitimine kadar faydalı model başvurusunun patent başvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir.

Faydalı model baÅŸvurusu sahibi, faydalı model baÅŸvurusunun patent baÅŸvurusuna dönüştürülmesini talep etmek için, dilekçeyle TÃœRKPATENT’e baÅŸvurması gerekmektedir. Dilekçede, faydalı model baÅŸvurusunun patent baÅŸvurusuna dönüştürülmesi talebinin gerekçesi belirtilmelidir.

TÜRKPATENT, başvuru sahibinin talebini inceleyerek, başvurunun şartlarına uygun olup olmadığını değerlendirir. Başvurunun şartlarına uygun olması halinde, TÜRKPATENT tarafından başvurunun patent başvurusuna dönüştürülmesine karar verilir.

Faydalı model başvurusu, patent başvurusuna dönüştürüldüğünde, başvurunun önceki tarihi, patent başvurusunun tarihi olarak kabul edilir.

Dönüşümün Sonuçları

Patent başvurusunun faydalı model başvurusuna dönüştürülmesi veya faydalı model başvurusunun patent başvurusuna dönüştürülmesi, başvurunun önceki tarihinden itibaren geçerli olmak üzere gerçekleşir.

Dönüşümün gerçekleşmesi halinde, başvurunun konusu, kapsamı, başvuru tarihi ve başvurunun durumu gibi hususlar değişmez.

Dönüşümün Faydaları

Patent başvurusunun faydalı model başvurusuna dönüştürülmesinin veya faydalı model başvurusunun patent başvurusuna dönüştürülmesinin bazı faydaları şunlardır:

  • Maliyet: Faydalı model baÅŸvurusu, patent baÅŸvurusuna göre daha az maliyetlidir.
  • Süre: Faydalı model baÅŸvurusu, patent baÅŸvurusuna göre daha kısa sürede sonuçlanır.
  • Kolaylık: Faydalı model baÅŸvurusu, patent baÅŸvurusuna göre daha kolay hazırlanabilir.

Sonuç

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 104. maddesi, patent baÅŸvurusu ve faydalı model baÅŸvurusu arasındaki dönüşüm sürecini düzenlemektedir. Bu maddeye göre, patent baÅŸvurusu sahibi, iÅŸlemleri devam eden baÅŸvurusunun faydalı model baÅŸvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir. Faydalı model baÅŸvuru sahibi ise, en geç araÅŸtırma raporunun bildirim tarihini takip eden üç aylık sürenin bitimine kadar faydalı model baÅŸvurusunun patent baÅŸvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir.

Dönüşümün gerçekleşmesi halinde, başvurunun önceki tarihinden itibaren geçerli olmak üzere başvurunun konusu, kapsamı, başvuru tarihi ve başvurunun durumu gibi hususlar değişmez.


Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi

ANKARA

Sayın Başkanlık,

Patent baÅŸvurumuzun numarasının 2023/5610 olduÄŸu, baÅŸvurunun konusunun “yeni bir elektrikli motor tasarımı” olduÄŸu ve baÅŸvurunun 10 Ocak 2023 tarihinde yapıldığı tarafınızca bilinmektedir.

Başvuru sürecinde, başvurunun faydalı model başvurusu olarak değerlendirilmesinin daha uygun olacağını düşündüğümüzden, başvurumuzun faydalı model başvurusuna dönüştürülmesini talep etmekteyiz.

GereÄŸini arz ederiz.

Saygılarımızla,

[Başvuru Sahibi Adı Soyadı] [Başvuru Sahibi Ünvanı]

Faydalı Model Başvurusunun Patent Başvurusuna Dönüştürülmesi Dilekçe Örneği

Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi

ANKARA

Sayın Başkanlık,

Faydalı model baÅŸvurumuzun numarasının 2023/6723 olduÄŸu, baÅŸvurunun konusunun “yeni bir güneÅŸ paneli tasarımı” olduÄŸu ve baÅŸvurunun 15 Ocak 2023 tarihinde yapıldığı tarafınızca bilinmektedir.

Başvuru sürecinde, başvurunun patent başvurusu olarak değerlendirilmesinin daha uygun olacağını düşündüğümüzden, başvurumuzun patent başvurusuna dönüştürülmesini talep etmekteyiz.

GereÄŸini arz ederiz.

Saygılarımızla,

[Başvuru Sahibi Adı Soyadı] [Başvuru Sahibi Ünvanı]

Bu dilekçelerde, başvuru sahibinin adı soyadı, unvanı, başvuru numarası, başvuru konusu ve başvuru tarihi gibi bilgiler yer almalıdır. Ayrıca, başvurunun hangi tür başvuruya dönüştürülmesi istenildiği açıkça belirtilmelidir.

Dilekçeler, baÅŸvuru sahibi tarafından imzalanarak, TÃœRKPATENT’e gönderilmelidir.


Patent BaÅŸvurusu

Patent ve Faydalı Model Korumasının Kapsamı 1255

http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2019-144-1876


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 104. Maddesi Patentin Faydalı Modele Dönüştürülmesi