May 2, 2023
155 Görüntüleme

Marka İptali Davasından 3 Ay Önceki Kullanım

Yazan
banner

SMK m. 26/4’e göre, tescilli markanın kullanımına beş yıl ara verildikten sonra marka tekrar kullanılmaya başlanırsa, kullanmama nedeniyle iptal kararı verilememektedir.

Bunun için beş yıl aradan sonra başlayan kullanımın da ciddî biçimde olması gerekmektedir. Ancak SMK 26/4’e göre, marka sahibi, iptal talebinde bulunulacağını düşünerek markasını kullanmaya başlamış ve bu kullanım iptal talebinin mahkemeye iletilmesinden önceki üç aylık süre içinde gerçekleşmişse, “kullanma” olarak kabul edilmemektedir. Buradaki “düşünme” ibaresinden ne kast edildiği net değildir.

Burada aynen kötü niyet durumunda yapılan değerlendirme gibi içinde bulunulan olaylar bir bütün olarak değerlendirilecek, davalının kullanmama davası açılabileceği yönünde bir öngörüsünü doğurabilecek bir durum olup olmadığı tespit edilecektir. Bunun yanında davadan üç ay önce gerçekleşse bile kullanımın yoğunluğu, belli bir müşteri kitlesi yaratacak veya yaratabilecek boyutta olup olmadığı ile davacının davayı açmaktaki hukuki yararı gibi ilgili tüm faktörler dikkate alınacaktır.


Marka Kullanmama Davası

Marka Kullanmama İptal Süresi 17911

Marka Kullanmama Beş Yıllık Sürenin Yeniden Başlaması

Kullanmama Davalarında Markanın Hangi Emtialarda Kullanıldığının Tespiti 10872


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz