Oca 9, 2023
498 Görüntüleme

Konserlerde Ödenen Telif Hakkı

Yazan

Konserler açısından konserin yapıldığı yerin sahibi ya da organizasyon firması, konser bütçesinin yüzde 6’sını telif hakkı olarak müzik meslek birliklerine ödemek zorunda.

banner

Eser sahiplerinin telif haklarını ülkemizde MESAM ve MSG isimli meslek örgütleri tarafından takip ediliyor.

Müziğin dijital ortamlarda daha çok dinlenmesiyle müzik eserlerinin dinlenme oranlarını, paylaşılma sayılarını, kullanılma biçimlerini tespit edip sanatçıların teliflerinin toplanması çok daha kolaylaştı.

Fakat müzik dijital ortamların dışında barlarda, restoranlarda, otellerde, konserlerde de dinleniyor ve bu tip yerlerde çalınan eserler için de belli bir telif ödeme zorunluluğu varsa da bu birçok zaman yapılmadığından problemler doğmaktadır.

Konserler açısından konserin yapıldığı yerin sahibi ya da organizasyon firması, konser bütçesinin yüzde 6’sını telif hakkı olarak müzik meslek birliklerine ödemek zorunda. Konserin ya da etkinliğin öncesinde mekân sahibi yahut organizatörün Konser ve Etkinlik Sözleşmesi imzalaması ve o konserde çalınacak eserlerinr listesini yine meslek örgütlerine sunması gerekiyor.

Organizatörlerin düzenlediği ve eser/hasılat bildirimlerini gerçekleştirdiği etkinlikler, brüt hâsılattan %18 KDV ve %10 eğlence vergisi düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden meslek birliği koruma oranı ve ilgili yılın tarifesine göre ücretlendirilir.belediyelerin tahsil etmiş olduğu rüsum adı altındaki eğlence vergisinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa istinaden herhangi bir esere bağlı yayın iznini kapsamaz. Belediyelerin tahsil etmiş oldukları rüsum veya eğlence vergisi müzikli etkinliğin gerçekleştirebilmesine ilişkinken meslek birliklerinin vermiş olduğu izin eser kullanılmasına yöneliktir.

Telif haklarından sorumlu bu kurumlar, konserlere, düğün salonlarına, canlı müzik ve etkinlik mekânlarına burada çalınan eserlerin neler olduğunu belgelemek için bir tespit görevlisi gönderme hakkına sahip.

Nitekim geçmişte Sertap Erener, Kenan Doğulu gibi meşhur sanatçıların konserlerine telif tespiti nedeniyle meslek örgütü temsilcileri ile avukatların baskın yaptığı haberleri basında yer almıştı.

https://www.ntv.com.tr/n-life/kultur-ve-sanat/mesamdan-telif-baskinlarina-iliskin-aciklama-gerekirse-mahkemeye-gidecegiz,ip4-MoMLsUSDFu8qae6HwA

https://kisadalga.net/haber/detay/kenan-dogulunun-ardindan-sertab-erenerin-konserine-de-telif-baskini_38111


https://www.mesam.org.tr/sik-sorulan-sorular/muzik-kullanicilari/konser-ve-etkinlikler-ile-ilgili-telif-odemesi-nasil-yapilir

https://metinpolat.av.tr/konser-ve-organizasyon-sozlesmesi.html

https://www.gazeteduvar.com.tr/konserlere-telif-baskinlari-neden-yapiliyor-makale-1576876

https://www.gazeteduvar.com.tr/bulent-forta-muzik-sektoru-tamamen-orgutsuz-haber-1552964

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fulya-soybas/telif-icin-polisle-konser-basilir-mi-42115060


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz