Oca 19, 2023
238 Görüntüleme

NAKŞİLER Kararı, Dini Değer İfade Eden Markalar 9432

Yazan
banner

Dinlere ait mezhep, tarikat ve diğer dini kuruluşlara ait ad, alamet ve işaretlerin 556 sayılı KHK’nun 7/1-j(SMK m. 5/1-h) bendi içerisinde mütalaa edilmesi gerekir. Nitekim, öğretide de aynı yolda görüşler mevcuttur. (Hamdi Yasaman, Marka Hukuku, Cilt 2, Sayfa 275).


Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2014/9432 E. , 2014/17264 K.

MAHKEMESİ : ANKARA 2. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 12/03/2014
NUMARASI : 2013/234-2014/66

Mahkemece başvuru konusu “Nakşiler” kelimesinin nakışla ilgili ürünler anlamına gelip Nakşibendi tarikatı mensuplarına yönelik bir tanımlama olmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

Oysa Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Nakşiler” kelimesinin nakış ürünleri anlamına geldiğine dair bir açıklama bulunmamaktadır.

Öte yandan, Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Nakşilik” kelimesinin karşılığının Nakşibendilik olduğu belirtilmektedir.

Bu bakımdan “Nakşiler” kelimesinin Nakşibendilik tarikatı mensuplarını ifade ettiğinin kabulü gerekir.

Dinlere ait mezhep, tarikat ve diğer dini kuruluşlara ait ad, alamet ve işaretlerin MarKHK m. 7/1-j (SMK m. 5/1-h) kapsamında mütalaa edilmesi gerekir.

Nitekim, öğretide de aynı yolda görüşler mevcuttur(Hamdi Yasaman, Marka Hukuku, Cilt 2, Sayfa 275).

Bu durumda uyuşmazlık konusu başvurunun MarKHK m. 7/1-j kapsamında kaldığının kabul edilmek suretiyle hüküm tesis edilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün bozulması gerekmiştir.


Marka Tescilinde Mutlak ve Nisbi Ret Değerlendirmesi

Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri

SMK Madde 5; Mutlak Tescil Engelleri

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezDetay.jsp?id=eB6ONUTHkpC24nrgHYddRA&no=0uhPbMT0hl8mpCL_Anj_UA


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz