Mar 3, 2024
32 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) Madde 153 Dava Açılamayacak Kişiler

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) Madde 153

Dava Açılamayacak Kişiler
MADDE 153

  1. Sınai mülkiyet hakkı sahibi, hakkına tecavüz eden tarafından piyasaya sürülmüş ürünleri kişisel ihtiyaçları ölçüsünde elinde bulunduran veya kullanan kişilere karşı, bu Kanunda yer alan hukuk davalarını açamaz veya ceza davası açılması için şikâyette bulunamaz.
  2. Sınai mülkiyet hakkı sahibi, sebep olduğu zarardan dolayı kendisine tazminat ödeyen kişi tarafından, sınai mülkiyet hakkı sahibinin elkoymaması nedeniyle piyasaya sürülmüş ürünleri ticari amaçla kullanan kişilere karşı, bu Kanunda yer alan hukuk davalarını açamaz veya ceza davası açılması için şikâyette bulunamaz.

Sınai mülkiyet hakları, ticari ve endüstriyel faaliyetlerde kullanılan ürünlerin ve yaratıcı çalışmaların korunmasını sağlayan önemli bir hukuki kavramdır. Bu haklar, markalar, patentler, tasarımlar ve coğrafi işaretler gibi çeşitli unsurları içerir ve hak sahiplerine belirli bir süre boyunca bu unsurları kontrol etme ve koruma hakkı verir. Ancak, sınai mülkiyet haklarına tecavüz edilmesi durumunda, hak sahibinin dava açamayacağı veya ceza davası açması için şikayetçi olamayacağı durumlar da bulunmaktadır.

6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 153. maddesi, dava açılamayacak kişileri ve belirli durumları açıklamaktadır. Bu maddeye göre:

  1. Kişisel İhtiyaçları Ölçüsünde Kullananlar: Sınai mülkiyet haklarına tecavüz eden tarafından piyasaya sürülmüş ürünleri kişisel ihtiyaçları ölçüsünde elinde bulunduran veya kullanan kişilere karşı, sınai mülkiyet hakkı sahibi, bu Kanunda yer alan hukuk davalarını açamaz veya ceza davası açılması için şikayetçi olamaz. Yani, sınai mülkiyet haklarına tecavüz edilen ürünleri kişisel kullanım için elinde bulunduran veya kullanan kişilere karşı hukuki süreç başlatılamaz.
  2. Tazminat Ödeyen Kişiler: Sınai mülkiyet haklarına tecavüz nedeniyle kendisine tazminat ödeyen kişi tarafından, sınai mülkiyet hakkı sahibinin elkoymaması nedeniyle piyasaya sürülmüş ürünleri ticari amaçla kullanan kişilere karşı, bu Kanunda yer alan hukuk davalarını açamaz veya ceza davası açılması için şikayetçi olamaz. Yani, sınai mülkiyet haklarına tecavüz eden kişiye tazminat ödenmiş ise ve bu kişi, elkoyma veya ticari amaçla kullanma hakkını elde etmişse, hak sahibi karşı dava açamaz veya ceza davası açılması için şikayette bulunamaz.

Bu durumlar, sınai mülkiyet haklarına tecavüz eden kişilerin belirli koşullar altında korunmasını ve hukuki süreç başlatılmamasını sağlar. Ancak, bu hükümlerin uygulanması ve yorumlanması duruma göre değişebilir, bu nedenle ilgili kişilerin durumu dikkatlice değerlendirilmelidir.


https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1049571

https://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2021-156-2003



2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yoruma Kapalı