Oca 16, 2020
522 Görüntüleme

Ticaret Alanında Herkes Tarafından Kullanılan İşaretler Marka Olamaz

Yazan
banner

SMK m. 5/1-d’ye göre ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek sanat, ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan iÅŸaret veya adları münhasıran veya esas unsur olarak içeren markalar da tescil edilemez.

Meslek grubunu çağrıştıran logolar da ticaret alanında herkes tarafından kullanılan işaretlerdendir.

Bu hüküm ticaret alanında ortak kullanımda olan işaretlerin tek bir kişinin tekeline verilmesini önleyerek kamu yararını sağlamaktadır.

ÖrneÄŸin Yargıtay 11. HD’nin 1999/9814-2000/829 sayılı PET HOSPITAL kararında süz hayvanları manasına gelen bu ibarenin genel bir deÄŸil olduÄŸu gerekçesiyle tescil edilemeyeceÄŸine karar vermiÅŸtir.

Aynı şekilde Yargıtay 11. HD 2010/4332-2011/15143 sayılı naklenfutbol.com kararında da bu işaretin herkes tarafından kullanılabilecek türden bir işaret olduğuna karar vermiştir.

Bir işaretin marka olarak tescilinin SMK m. 5/1-d kapsamında engellenebilmesi için tescili talep edilen mal ve hizmetler ile tescili talep edilen işaret arasında doğrudan bir bağlantı olması gereklidir. Ancak tüm sektörlere hitap eden piyasa, pazar, market, para birimleri, para birimlerinin simgeleri hiçbir mal ve hizmet için tescil edilemez.


Marka Tescilinde Mutlak ve Nisbi Ret DeÄŸerlendirmesi

Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri

SMK Madde 5; Mutlak Tescil Engelleri


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz