Haz 1, 2020
499 Görüntüleme

Tasarım Korumasında Ülkesellik İlkesi

Yazan
banner

Ãœlkesellik ilkesi gereÄŸi tasarımlar tescilli olduÄŸu ülkelerde korunurlar. Tasarım bir ülkede tescilli olmakla birlikte Türkiye’de tescilli deÄŸilse tasarım korumasından faydalanamaz.

Mahkemece, iddia, savunma, bilirkiÅŸi raporu, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; davalının ve davacının internet sitesinde yer alan tasarımlarının genel izlenimlerinin benzer olduÄŸunun açık bir ÅŸekilde anlaşılmasına karşın davalının vurgulamasına raÄŸmen davacının söz konusu tasarımın tesciline iliÅŸkin herhangi bir tescil numarasından bahsetmemesi, baÄŸlı olduÄŸu ÅŸirketin sahip olduÄŸunu iddia ettiÄŸi tescillerin korunduÄŸu ülkeler arasında Türkiye’nin olmaması, davacının söz konusu tasarımlarına  tecavüz edildiÄŸine iliÅŸkin somut bir delil olmadığı ve bu nedenle de  tasarımdan doÄŸan haklara herhangi bir tecavüz ve tazminatın ortaya çıkmayacağı gerekçeleriyle davanın reddine karar verilmiÅŸtir.


YARGITAY 11. HUKUK DAÄ°RESÄ° E. 2019/2389 K. 2020/422 T. 15.1.2020

Mahkemece, iddia, savunma, bilirkiÅŸi raporu, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; davalının ve davacının internet sitesinde yer alan tasarımlarının genel izlenimlerinin benzer olduÄŸunun açık bir ÅŸekilde anlaşılmasına karşın davalının vurgulamasına raÄŸmen davacının söz konusu tasarımın tesciline iliÅŸkin herhangi bir tescil numarasından bahsetmemesi, baÄŸlı olduÄŸu ÅŸirketin sahip olduÄŸunu iddia ettiÄŸi tescillerin korunduÄŸu ülkeler arasında Türkiye’nin olmaması, davacının söz konusu tasarımlarına 554 Sayılı KHK anlamında tecavüz edildiÄŸine iliÅŸkin somut bir delil olmadığı ve bu nedenle de 554 Sayılı KHK anlamında tasarımdan doÄŸan haklara herhangi bir tecavüz ve tazminatın ortaya çıkmayacağı gerekçeleriyle davanın reddine karar verilmiÅŸtir.

Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.

Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.


Tasarım Davaları ve Tasarım Avukatı

Bardak Tasarımları Arasındaki Benzerlik, Bilgilenmiş Kullanıcı 6165


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz