May 25, 2023
130 Görüntüleme

Mala Asli Değerini Veren İşaretler Marka Olamaz

Yazan
banner

SMK m. 5/1-e’ye göre; mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler, marka olarak tescil edilemez.

Buradaki amaç tasarım ve de telif hakları ile süreyle sınırlı olarak sağlanan korumanın suni şekilde uzatılmasını engellemektir.

Tüketicilerin satın alma kararlarında marka olarak tescil edilmek istenilen şeklin önemli bir etkisi varsa bu durumda şekil marka olarak tescil edilemeyecektir.

Ürünün satın alınmasında müşterileri etkileyen başka faktörler varsa ya da ürünün başka şekilleri varsa bile eğer tescil edilen şekil de müşterilerin satın alma kararlarında önemli etki yapıyorsa marka olarak tescil edilemeyecektir.

Mala asli değerini veren şekil kavramı, estetik ve dekoratif unsurlarla da sınırlı değildir. Estetik ve dekoratif unsurların yanında güvenlik, konfor ve dayanıklılık gibi faktörler de mala asli değerini katan unsurlar olabilir.

Bir şeklin mala asli değerini verip vermediği değerledirmesi yapılırken; ilgili halk kesiminin algısı, şeklin sanatsal değeri, ilgili piyasada yaygın diğer şekillerden farklılığı, piyasadaki diğer mallardan fiyat olarak farklılık gösterip göstermediği, malın özelliklerini tanıtmaya yönelik çalışmalar yapılıp yapılmadığı gibi faktörler dikkate alınır.


Marka Tescilinde Mutlak ve Nisbi Ret Değerlendirmesi

ARABAM Kararı Mutlak Tescil Engelleri Değerlendirmesi 4002


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz