Eyl 13, 2023
227 Görüntüleme

SMK m. 26 Markanın İptali

Yazan
banner

SMK m. 26 markanın iptali halleri ve iptali talebi

İptal hâlleri ve iptal talebi
Madde 26- (1) Aşağıdaki hâllerde talep üzerine Kurum tarafından markanın iptaline
karar verilir:
a) 9. maddenin birinci fıkrasında belirtilen hâllerin mevcut olması.
b) Marka sahibinin fiillerinin veya gerekli önlemleri almamasının sonucu olarak markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetler için yaygın bir ad hâline gelmesi.
c) Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması.
ç) 32.  maddeye aykırı kullanımın olması.
(2) İlgili kişiler, Kurumdan markanın iptalini isteyebilir.
(3) Marka iptal talepleri, talep tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya hukuki haleflerine karşı ileri sürülür.
(4) Markanın, beş yıllık sürenin dolması ile iptal talebinin Kuruma sunulduğu tarih arasında tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından ciddi biçimde kullanılmış olması hâlinde, birinci fıkranın (a) bendine ilişkin iptal talepleri reddedilir. İptal talebinde bulunulacağı düşünülerek kullanım gerçekleşmişse talebin Kuruma sunulmasından önceki üç ay içinde gerçekleşen kullanım dikkate alınmaz.
(5) İptal hâlleri, markanın tescil edildiği bir kısım mal veya hizmete ilişkin bulunuyorsa, sadece o mal veya hizmet yönünden kısmi iptale karar verilir. Marka örneğini değiştirecek biçimde iptal kararı verilemez.
(6) İptal incelemesi sırasında hak sahibinin değişmesi hâlinde, sicilde hak sahibi olarak görünen kişiye karşı işlemlere devam edilir.
(7) İptal talepleri, iptali istenen markanın sahibine tebliğ edilir. Marka sahibi bir ay içinde talebe ilişkin delillerini ve cevaplarını Kuruma sunar. Söz konusu bir aylık süre içinde talep edilmesi hâlinde Kurum bir aya kadar ek süre verir. Kurum gerekli gördüğü takdirde ek bilgi ve belge sunulmasını isteyebilir. Kurum, iddia ve savunmalar ile sunulan deliller
çerçevesinde dosya üzerinden kararını verir.


Markanın tescilinden sonra ortaya çıkan nedenlerle ileriye etkili olacak şekilde veya diğer bir değişle geçmişe etkisi olmayacak bir şekilde terkinine iptal denilmektedir.

Böyle bir durumda tescil esnasında markanın tesciline engel olacak bir sıkıntı bulunmamaktadır. Ancak zamanın geçmesiyle markanın kullanılmaması veya markanın jenerikleşmesi gibi markanın varlığını sürdürmesine engel olacak sebepler ortaya çıkmaktadır.

SMK’ye göre iptal davaları 2024 tarihine kadar mahkemelerde görülecek bu tarihten sonra iptal Türk Patent Enstitüsü nezdinde gerçekleÅŸecektir.

SMK’da AB’deki uygulamadan farklı olarak sadece iptal prosedürü Türk Patent nezdinde gerçekleÅŸmekte, hükümsüzlük ise mahkemelerde hükümsüzlük davası ÅŸekilde olabilmektedir.

Markanın iptali talebi sicilde marka sahibi olarak görünen kişiye karşı ileri sürülecektir. Buna karşın iptal incelemesi sırasında marka sahibinin değişmesi halinde prosedür yeni marka sahibine karşı devam edecektir.


Markanın Hükümsüzlüğü ve Markanın İptali Kavramları

ASPAVA Kararı; Markanın Jenerikleştiği Savunması 4416

Yargıtay 11. HD Ä°skender v Aleksander’s Kebap Kararı

Markanın Kullanılmaması Nedeniyle İptali; SKY Kararı

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz