Eki 28, 2023
132 Görüntüleme

SMK m. 64 Endüstriyel Tasarım Başvurusunun İncelenmesi

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun 64. Maddesi Tasarım Başvurusunun İncelenmesi

SMK m. 64 tasarım başvurusunun incelenmesi

İnceleme
MADDE 64- (1) Kurum, başvurunun 61 ila 63. maddelerde belirtilen şartlara uygunluğunu inceler. İnceleme sonucunda 61. maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şartlar bakımından herhangi bir eksikliğin olmadığına karar verilmesi hâlinde başvuru tarihi, başvurunun Kurum tarafından alındığı tarih itibarıyla kesinleşir.
(2) 61 ila 63. maddeler uyarınca yapılan incelemede tespit edilen eksikliklerin süresi içinde giderilmesi hâlinde başvuru tarihi, başvurunun ilk yapıldığı tarih olarak kesinleşir. Ancak 61 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan bilgi ve belgelerle ilgili eksikliklerin süresi içinde giderilmesi hâlinde başvuru tarihi, bu eksikliklerin giderildiği tarih olarak kesinleşir.
(3) Tasarım koruması başvuru tarihinin kesinleştiği tarihten itibaren başlar.
(4) Eksikliklerin süresi içinde giderilmemesi hâlinde başvuru yapılmamış sayılır.
(5) Rüçhan hakkı talebine ilişkin eksikliklerin giderilmemesi sadece rüçhan hakkının
kaybına neden olur.
(6) Kurum;
a) Tasarım veya ürün tanımına uygun olmayan,
b) Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı,
c) 3 üncü madde kapsamına girmeyen gerçek veya tüzel kişilerce yapılan,
ç) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6. maddesi kapsamında yer alan hükümranlık alametleri ile bu kapsam dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, dinî, tarihî ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği işaretlerin, armaların, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içeren,
d) Yeni olmadığı tespit edilen,
tasarım tescil taleplerini reddeder.
(7) Altıncı fıkranın (b) ve (ç) bentleri kapsamında verilen ret kararının tasarımın sadece bir bölümüne ilişkin bulunması hâlinde, sadece o bölümle ilgili kısmi ret kararı verilir.
Kısmi ret sonucunda tescilin devamı için kalan kısmın koruma şartlarını sağlaması ve tasarım
kimliğini muhafaza etmesi şarttır.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 64. Maddesinde Düzenlenen Endüstriyel Tasarımın İncelenmesi

Giriş

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 64. maddesi, endüstriyel tasarım başvurusunun incelenmesini düzenlemektedir. Tasarım başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından incelenir. İnceleme sonucunda, tasarımın tescil şartlarını taşıyıp taşımadığına karar verilir.

Tasarım Başvurusunun İncelenmesi Aşamaları

Tasarım başvurusu, TÜRKPATENT tarafından aşağıdaki aşamalarda incelenir:

  • Başvuru Formunun İncelenmesi: Başvuru formu, eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Başvuru formunun eksik veya hatalı olması halinde, başvuru sahibine eksik veya hatalı olan bilgilerin düzeltilmesi için bir süre verilir.
  • Tasarım Örneğinin İncelenmesi: Tasarım örneği, tasarımın görünümünü açıkça ortaya koymalıdır. Tasarım örneğinin yetersiz olması halinde, başvuru sahibinden tasarım örneğinin tamamlanması istenir.
  • Tasarım Açıklamasının İncelenmesi: Tasarım açıklaması, tasarımın özelliklerini ve ayırt edici niteliklerini açıkça ortaya koymalıdır. Tasarım açıklamasının yetersiz olması halinde, başvuru sahibinden tasarım açıklamasının tamamlanması istenir.
  • Tasarım Başvurusunun Tescil Şartlarını Taşıyıp Taşımadığının İncelenmesi: Tasarım başvurusu, aşağıdaki tescil şartlarını taşımalıdır:
  • Yenilik: Tasarım, başvuru veya rüçhan tarihinden önce, dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış veya kullanılmış olmamalıdır.
  • Ayırt edici nitelik: Tasarım, bilgilenmiş bir kullanıcı üzerinde, tasarımın aynı veya benzerlerine göre belirgin bir farklılığa sahip olmalıdır.
  • Endüstriyel kullanıma elverişlilik: Tasarım, ticari bir ürün veya hizmetin üretiminde kullanılabilecek nitelikte olmalıdır.

Tasarım Başvurusunun Ret Sebepleri

Tasarım başvurusu, aşağıdaki nedenlerle reddedilebilmektedir:

  • Başvuru formunda eksik veya hatalı bilgi olması.
  • Tasarım örneğinin yetersiz olması.
  • Tasarım açıklamasının yetersiz olması.
  • Tasarım başvurusunun tescil şartlarını taşımaması.
  • Tasarım başvurusuna karşı itiraz olması.
  • Tasarım Başvurusunun Süresi

Tasarım başvurusu, başvuru tarihinden itibaren 12 ay içinde yapılmalıdır. Başvuru süresi, rüçhan hakkı varsa, rüçhan hakkı tarihinden itibaren başlar.

Tasarım Başvurusunun Sonuçlarının Öğrenilmesi

Tasarım başvurusu, TÜRKPATENT tarafından incelenir. İnceleme sonucunda, tasarımın tescil şartlarını taşıyıp taşımadığına karar verilir.

Tasarım başvurusu olumlu sonuçlanırsa, tasarım tescil edilir ve tasarım sahibine tescil belgesi verilir. Tasarım başvurusu olumsuz sonuçlanırsa, tasarım sahibine ret kararı bildirilir.

Tasarım Başvurusu ile İlgili Örnekler

Aşağıdaki örneklerde, tasarım başvurusu ile ilgili örnekler verilebilir:

Bir tasarımcı, yeni ve ayırt edici niteliklere sahip bir tasarımı geliştirir. Tasarımcı, tasarımının korunması için TÜRKPATENT’e tasarım başvurusu yapar. Başvuru, TÜRKPATENT tarafından incelendikten sonra, tescil şartlarını taşıdığı için kabul edilir. Tasarımcı, tasarım tescil belgesi ile tasarımının korunmasını sağlar.
Bir firma, bir ürünün tasarımını geliştirir. Firma, tasarımının korunması için TÜRKPATENT’e tasarım başvurusu yapar. Başvuru, TÜRKPATENT tarafından incelendikten sonra, tescil şartlarını taşımadığı için reddedilir. Firma, tasarımının korunması için yeni bir tasarım geliştirmesi gerekir.

Sonuç

Tasarım başvurusu, tasarımın korunması için gerekli bir işlemdir. Tasarım başvurusu yaparken, başvuru formunun, tasarım örneğinin ve tasarım açıklamasının eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması önemlidir. Tasarım başvurusuna karşı itiraz olması halinde, itirazın değerlendirilmesi için gerekli savunmanın yapılması gerekir.


SMK m. 61 Tasarım Başvurusu, Tasarımda Rüçhan Hakkı, Tasarım Başvurusunun İncelenmesi

SMK m. 59 Tasarım Hakkının Koruma Kapsamı ve Sınırları


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz