Kas 2, 2023
61 Görüntüleme

SMK m. 68 Tasarım Tesciliyle Alakalı Yapılan İtirazların İncelenmesi

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun 68. Maddesi SMK 68 Sınai Mülkiyet Kanunu 6769 Sayılı Kanun

Tasarım Tesciliyle Alakalı Yapılan İtirazların İncelenmesi

İtirazın incelenmesi
MADDE 68- (1) 67. maddeye göre yapılacak itirazlar, Kurul tarafından incelenir.
(2) 64. madde uyarınca verilen kararlara karşı yapılan itirazların incelenmesi aşamasında ve gerekli görülen hâllerde başvuru sahibinin görüşü alınır.

(3) 67. maddenin ikinci fıkrası uyarınca yapılan itirazlar, görüşlerini açıklayabilmesi için başvuru sahibine bildirilir. İtiraz sahibinden, bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde sunulmak üzere ek bilgi ve belge istenebilir. Bu süre içinde istenilen ek bilgi ve belgelerin sunulmaması hâlinde itiraz mevcut bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilir.
(4) İtiraz süresi boyunca veya itirazın incelenmesi aşamasında 64 üncü madde ve yönetmelik hükümleri kapsamında başvuruda eksiklik olduğunun tespit edilmesi hâlinde, işlemlere tamamlanmayan aşamadan devam edilir ve gerekli görülen hâllerde alınan kararlar Bültende yayımlanır.
(5) 67. maddenin ikinci fıkrası uyarınca yapılan itirazın kabul edilmesi hâlinde, tasarımın tescili hükümsüz kılınır. 64 üncü maddenin altıncı fıkrasının (b) ve (ç) bentleri ile fikri mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımı gerekçesiyle tasarımın bir kısmına yapılan itirazın kabul edilmesi hâlinde ise sadece o kısmın tescili hükümsüz kılınır. Kısmi hükümsüzlük
sonucunda tescilin devamı için, kalan kısmın koruma şartlarını sağlaması ve tasarım kimliğini muhafaza etmesi şarttır. Çoklu bir başvuruya yapılan itirazın incelenmesi aşamasında, itiraza konu edilmeyen ancak itirazın eki belgelerden hükümsüz kılınması gerektiği anlaşılan tasarım tescilleri üçüncü fıkrada belirtilen usule uygun olarak resen hükümsüz kılınır.
(6) Bu madde uyarınca tescilin hükümsüzlüğüne karar verilmesi hâlinde, 79. maddede belirtilen hükümsüzlük sonuçları doğar. Hükümsüzlük kararı Bültende yayımlanır.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 68. Maddesinde Düzenlenen Tasarımla İlgili İtirazların İncelenmesi

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 68. maddesi, tasarım itirazlarının incelenmesini düzenleyen hükümdür. Bu maddeye göre, tasarım itirazları, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu (“Kurul”) tarafından incelenir.

Kurul’un Görevleri

Kurul, tasarım itirazlarını inceleyerek, itirazın haklı olup olmadığını karara bağlar. Kurul, itirazı haklı bulursa, kararı veya tescilin kısmen veya tamamen iptalini kararlaştırır. Kurul, itirazı reddederse, itiraz sahibi, kararı, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde Ankara Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesinde dava açabilir.

İtirazın İncelenmesi

Kurul, tasarım itirazlarını incelerken aşağıdaki hususları dikkate alır:

İtiraz dilekçesinde belirtilen gerekçeler
İtiraz dilekçesine sunulan belgeler
Tasarım tescil başvurusu ile ilgili belgeler
Kurul, itirazın haklı olup olmadığını karara bağlarken, tasarımın yenilik, ayırt edicilik ve endüstriyel kullanıma elverişlilik kriterlerini dikkate alır.

İtirazın Süresi

Tasarım itirazları, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde yapılmalıdır. Bu süre, kesindir. Süresi içinde itiraz edilmeyen kararlar kesinleşir.

İtirazın Değerlendirilmesi

Kurul, tasarım itirazlarını, itiraz dilekçesinin bildirim tarihinden itibaren en geç altı ay içinde değerlendirir. Kurul, itirazın kabul edilmesi halinde, kararı veya tescilin kısmen veya tamamen iptalini kararlaştırır. Kurul, itirazı reddederse, itiraz sahibine bir karar bildirimi gönderir.

Sonuç

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 68. maddesi, tasarım itirazlarının incelenmesini düzenleyen önemli bir hükümdür. Bu maddeye göre, tasarım itirazları, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelenir. Kurul, itirazın haklı olup olmadığını karara bağlarken, tasarımın yenilik, ayırt edicilik ve endüstriyel kullanıma elverişlilik kriterlerini dikkate alır.


Tasarım Tescili, Yayın ve İtiraz

Markaya Dayanarak Tasarıma İtiraz


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz