Ara 20, 2023
50 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 109. Maddesi Patent İsteme Hakkı

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 109. Maddesi

Patent İsteme Hakkı

MADDE 109- (1) Patent isteme hakkı, buluşu yapana veya onun haleflerine ait olup bu hakkın başkalarına devri mümkündür.
(2) Buluş birden çok kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmişse patent isteme hakkı, taraflar başka türlü kararlaştırmamışsa bunların tamamına aittir.
(3) Aynı buluş, birbirinden bağımsız olarak birden çok kişi tarafından gerçekleştirilmişse patent isteme hakkı, önceki tarihli başvurunun yayımlanmış olması şartıyla daha önce başvuru yapana aittir.
(4) Patent almak için ilk başvuran kişi, aksi ispat edilinceye kadar, patent isteme hakkının sahibidir.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 109. Maddesinde Düzenlenen Patent Ä°steme Hakkı

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 109. maddesi, patent isteme hakkını düzenlemektedir. Bu maddeye göre, patent isteme hakkı, buluÅŸu yapana veya onun haleflerine ait olup bu hakkın baÅŸkalarına devri mümkündür.

BuluÅŸu Yapan

Buluşu yapan, buluşun gerçekleştirilmesinde ilk etken olan kişidir. Buluşu yapan, buluşun gerçekleştirilmesinde katkısı bulunan diğer kişilerle birlikte de patent isteme hakkına sahip olabilir.

Halefler

Buluşu yapanın halefleri, buluş sahibinin mirasçıları, mirasçıların mirasçıları ve buluş sahibinin mirasçılarının mirasçılarının mirasçılarıdır. Halefler, buluş sahibinin ölümünden sonra patent isteme hakkını kullanabilirler.

Patent İsteme Hakkının Devri

Patent isteme hakkı, buluş sahibi tarafından başkalarına devredilebilir. Patent isteme hakkının devri, yazılı bir anlaşma ile yapılır.

Buluş Birden Çok Kişi Tarafından Birlikte Gerçekleştirilmişse

Buluş birden çok kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmişse, patent isteme hakkı, taraflar başka türlü kararlaştırmamışsa bunların tamamına aittir. Taraflar, patent isteme hakkını aralarında paylaşabilir veya bir kişiye devredebilirler.

Aynı Buluş, Birbirinden Bağımsız Olarak Birden Çok Kişi Tarafından Gerçekleştirilmişse

Aynı buluş, birbirinden bağımsız olarak birden çok kişi tarafından gerçekleştirilmişse, patent isteme hakkı, önceki tarihli başvurunun yayımlanmış olması şartıyla daha önce başvuru yapana aittir.

Patent Almak İçin İlk Başvuru Yapan

Patent almak için ilk başvuran kişi, aksi ispat edilinceye kadar, patent isteme hakkının sahibidir.

Sonuç olarak, sınai mülkiyet kanununun 109. maddesine göre, patent isteme hakkı, buluşu yapana veya onun haleflerine ait olup bu hakkın başkalarına devri mümkündür. Buluş birden çok kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmişse, patent isteme hakkı, taraflar başka türlü kararlaştırmamışsa bunların tamamına aittir. Aynı buluş, birbirinden bağımsız olarak birden çok kişi tarafından gerçekleştirilmişse, patent isteme hakkı, önceki tarihli başvurunun yayımlanmış olması şartıyla daha önce başvuru yapana aittir. Patent almak için ilk başvuran kişi, aksi ispat edilinceye kadar, patent isteme hakkının sahibidir.



2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 109. Maddesi Patent İsteme Hakkı