Eyl 19, 2023
126 Görüntüleme

Tecavüz Edenin Markayı Kullanarak Elde Ettiği Kazancın Hesabı

Yazan
banner

Davacı maddi tazminat olarak marka hakkına tecavüz edenin, markayı kullanmak suretiyle elde ettiği kazanca göre hesaplaması yöntemini seçmişse; davalının elde ettiği karın tespit edilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekmektedir. Yargıtay bir kararında “…davalının, davanın açıldığı 1999 yılında net kazancın %25 i oranında kar elde ettiği kabul edilerek maddi tazminat hesabı yapılmış, davalı vekilince bu rapora karşı ileri sürülen esaslı itirazları değerlendirilmemiştir. Bu durum karşısında mahkemece, davalının bilirkişi raporuna karşı yaptığı esaslı itirazların değerlendirilmesi, özellikle bir şirket olan davalının bilanço ve defter kayıtlarına göre 1999 ne kadar kar elde ettiğini gösterdiğinin tespit edilmesi ve sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekirken, eksik incelemeye dayanarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir…” diyerek davalının defter ve kayıtlarından ne kadar kar elde ettiğinin tespit edilmesi gerektiğini vurgulamıştır.
Bu hesaplamada önem taşıyan husus hangi kar rakamının, diğer bir ifadeyle brüt satış karı, faaliyet karı, olağan kar, dönem karı ya da dönem net karından hangisinin dikkate alınacağıdır. Kârın belirlenmesi ile doğrudan ilgili olan unsurlar gelirler ve giderlerdir.
Gelirlerin ve giderlerin unsurları aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:
(a) Gelir, muhasebe döneminde, ekonomik yararlarda işletme bünyesine varlık girişi veya diğer şekillerdeki varlık çoğalmaları sonucundaki artışı veya özkaynaklarda hissedarların yatırdıkları fonlar dışındaki kalemlerde artış meydana getiren borçlardaki azalmayı ifade eder.
(b) Giderler, muhasebe döneminde, ekonomik yararlarda varlık çıkışı veya diğer şekillerdeki varlık eksilmeleri sonucundaki azalışları veya özkaynaklarda hissedarlara yapılan ödemelerin sonucunda ortaya çıkan azalmaların dışında özkaynaklarda azalma sonucunu doğuran borçlarda meydana gelen artışları ifade eder.
Aşağıda  kar marjı olarak brüt satış karı / net satışlar oranı kullanılır.


Marka İhlali Belirsiz Alacak Davası 1153

Marka Tecavüzü Tazminat

Marka Tecavüzü Davalarında; Fiili Zarar, Yoksun Kalınan Kar, İtibar Tazminatı ve Manevi Tazminat

Markayı Mal ve Hizmet Üzerine Koyarak Marka Tecavüzü Yaratma

Karıştırma İhtimali Yoluyla Marka Tecavüzü


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Tecavüz Edenin Markayı Kullanarak Elde Ettiği Kazancın Hesabı