Oca 1, 2024
53 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 116. Maddesi Hizmet Buluşu Patent Başvurusu

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun 116. Maddesi SMK 116

Hizmet Buluşu İçin Patent Başvurusu Yapılması

MADDE 116- (1) İşveren, kendisine bildirimi yapılan hizmet buluşu için tam hak talebinde bulunmuşsa patent verilmesi amacıyla ilk başvuruyu Kuruma yapmakla yükümlüdür. Ancak işveren, işletme menfaatleri gerektiriyorsa, patent başvurusu yapmaktan kaçınabilir. İkinci fıkra hükmü saklı kalmak kaydıyla, başvuru yapmaktan kaçınılması durumunda, buluş için işverenin ödemesi gereken bedelin hesaplanmasında, patent alınmamasından kaynaklanan çalışan aleyhine muhtemel ekonomik kayıplar göz önünde tutulur.
(2) İşverenin hizmet buluşu için Kuruma ilk başvuru yükümlülüğü;
a) Hizmet buluşunun serbest buluş niteliği kazanması,
b) Çalışanın, buluşu için başvuru yapılmamasına rıza göstermesi,
c) İşletme sırlarının korunmasının başvuru yapmamayı gerektirmesi,
hâllerinden en az birinin gerçekleşmesiyle ortadan kalkar.
(3) Hizmet buluşu serbest buluş niteliği kazanmışsa, çalışan bizzat başvuru yapma hakkına sahiptir.
(4) İşveren, tam hak talebinde bulunmuş olduğu hizmet buluşu için başvuruda bulunmaz ve çalışanın belirleyeceği süre içinde de başvuruyu yapmazsa, buluş serbest buluş niteliği kazanır.
(5) İşveren, hizmet buluşu için tam hak talebinde bulunmuşsa, söz konusu buluşun yabancı bir ülkede de korunması için başvuruda bulunabilir.


Maddenin bütün olarak neyi düzenlediğini ve amacının ne olduğunu özetle

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 116. maddesi, iÅŸverenin hizmet buluÅŸu için patent baÅŸvurusu yapma yükümlülüğünü düzenlemektedir. Bu madde, çalışanın buluÅŸtan hak elde etme hakkını güçlendirmek ve iÅŸverenin haklı menfaatlerini korumak amacıyla getirilmiÅŸtir.

Alt maddelerin tek tek yorumlanması

  • Maddenin birinci fıkrası: Ä°ÅŸveren, kendisine bildirimi yapılan hizmet buluÅŸu için tam hak talebinde bulunmuÅŸsa, patent verilmesi amacıyla ilk baÅŸvuruyu Kuruma yapmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğün amacı, çalışanın buluÅŸunun patent koruması altında olmasını ve çalışanın buluÅŸtan hak elde etmesini saÄŸlamaktır.

  • Maddenin ikinci fıkrası: Ä°ÅŸverenin hizmet buluÅŸu için Kuruma ilk baÅŸvuru yükümlülüğü, aÅŸağıdaki hallerden en az birinin gerçekleÅŸmesiyle ortadan kalkar:

    • Hizmet buluÅŸunun serbest buluÅŸ niteliÄŸi kazanması: Ä°ÅŸverenin tam hak talebinde bulunmadığı veya tam hak talebinde bulunduÄŸu halde baÅŸvuru yapmadığı buluÅŸlar, serbest buluÅŸ niteliÄŸi kazanır. Bu durumda, çalışan buluÅŸtan hak elde etmek için bizzat baÅŸvuru yapabilir.
    • Çalışanın, buluÅŸu için baÅŸvuru yapılmamasına rıza göstermesi: Çalışan, buluÅŸunun patent koruması altında olmasını istememesi durumunda, bu hususu iÅŸverene bildirerek baÅŸvuru yapılmamasına rıza gösterebilir.
    • Ä°ÅŸletme sırlarının korunmasının baÅŸvuru yapmamayı gerektirmesi: BuluÅŸun patent alınması halinde iÅŸletmenin gizli bilgilerinin ifÅŸa edilebileceÄŸi durumlarda, iÅŸveren baÅŸvuru yapmamayı tercih edebilir.
  • Maddenin üçüncü fıkrası: Hizmet buluÅŸu serbest buluÅŸ niteliÄŸi kazanmışsa, çalışan bizzat baÅŸvuru yapma hakkına sahiptir. Bu hak, çalışanın buluÅŸtan hak elde etme hakkını güçlendirmek amacıyla getirilmiÅŸtir.

  • Maddenin dördüncü fıkrası: Ä°ÅŸveren, tam hak talebinde bulunmuÅŸ olduÄŸu hizmet buluÅŸu için baÅŸvuruda bulunmaz ve çalışanın belirleyeceÄŸi süre içinde de baÅŸvuruyu yapmazsa, buluÅŸ serbest buluÅŸ niteliÄŸi kazanır. Bu düzenleme, iÅŸverenin baÅŸvuru yapma yükümlülüğünün bir yaptırımı olarak getirilmiÅŸtir.

  • Maddenin beÅŸinci fıkrası: Ä°ÅŸveren, hizmet buluÅŸu için tam hak talebinde bulunmuÅŸsa, söz konusu buluÅŸun yabancı bir ülkede de korunması için baÅŸvuruda bulunabilir. Bu düzenleme, iÅŸverenin buluÅŸun uluslararası düzeyde korunmasını saÄŸlamak amacıyla getirilmiÅŸtir.

  • Maddenin altıncı fıkrası: Ä°ÅŸveren, çalışanın talebi üzerine, patent almak istemediÄŸi yabancı ülkeler için buluÅŸu serbest bırakmak ve bu ülkelerde çalışana patent almak için talepte bulunma imkânını saÄŸlaması yükümlülüğünü düzenlemektedir. Bu düzenleme, çalışanın buluÅŸtan hak elde etme hakkını güçlendirmek amacıyla getirilmiÅŸtir.

  • Maddenin yedinci fıkrası: Ä°ÅŸveren, çalışanın yabancı ülkelerde patent alabilmesi amacıyla buluÅŸu serbest bırakırken, bu ülkelerde uygun bir ücret karşılığında buluÅŸu kullanabilmek için inhisari olmayan nitelikte bir kullanım hakkını saklı tutma ve saklı tuttuÄŸu bu hakkından doÄŸan menfaatlerine zarar verilmemesini talep etme hakkına sahiptir. Bu düzenleme, iÅŸverenin haklı menfaatlerini korumak amacıyla getirilmiÅŸtir.

Sonuç

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 116. maddesi, iÅŸverenin hizmet buluÅŸu için patent baÅŸvurusu yapma yükümlülüğünü düzenleyen önemli bir maddedir. Bu madde, çalışanın buluÅŸtan hak elde etme hakkını güçlendirmek ve iÅŸverenin haklı menfaatlerini korumak amacıyla getirilmiÅŸtir.


Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 110. Maddesi Patent Başvurularında Hak Sahipliği

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 109. Maddesi Patent İsteme Hakkı

http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/ET001266.pdf


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 116. Maddesi Hizmet Buluşu Patent Başvurusu