Oca 17, 2024
44 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) m. 127 Hakkın Devrinden ve Lisans Vermeden Sorumluluğu

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) m. 127

Hakkın Devrinden ve Lisans Vermeden Doğan Sorumluluk

MADDE 127- (1) Patent başvurusunun veya patentin sağladığı hakları devreden veyalisans veren kişinin bu işlemleri yapmaya yetkili olmadığı sonradan anlaşılırsa söz konusu kişi bu durumdan ilgililere karşı sorumlu olur.
(2) Patent başvurusunun geri alınması veya başvurunun reddedilmesi ya da patent hakkının hükümsüzlüğüne mahkemece karar verilmiş olması hâllerinde, tarafların hakkı devreden veya lisans veren bakımından daha kapsamlı bir sorumluluğu sözleşme ile öngörmemiş olmaları hâlinde, 139. madde hükümleri uygulanır.
(3) Devreden veya lisans verenin kötüniyetle hareket etmesi hâlinde bu kişiler, fiillerinden her zaman sorumludur. Devreden veya lisans veren, üzerinde tasarruf edilen patent başvurusu veya patente konu olan buluşun, patentle korunabilirliği konusunda Türkçe veya yabancı dildeki rapor ve kararları veya bu konuda bildiklerini karşı tarafa bildirmemiş ve bunlara ilişkin beyanları içeren belgelere sözleşmede yer vermemişse kötüniyetin varlığı kabul edilir.
(4) Bu madde hükümlerinden doğan tazminatı talep süresi, sorumluluk davasına dayanak olan mahkeme kararının kesinleşme tarihinde başlar.


Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 127 Açıklaması

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 127. maddesi, patent başvuruları veya patentin sağladığı hakları devreden veya lisans veren kişilerin sorumluluklarını düzenler. İlgili madde şu şekilde ayrıntılı bir açıklamaya tabi tutulabilir:

Madde 127- (1): Patent İşlemleri ve Yetkililik

Bu alt madde, patent başvurusu veya patentin devreden veya lisans veren kişi tarafından gerçekleştirilmiş olması durumunda, ilgili kişinin bu işlemleri gerçekleştirmeye yetkili olmadığının daha sonra anlaşılması halinde ortaya çıkacak sorumluluğu düzenler. Yetkisiz bir şekilde gerçekleştirilen işlemler sonucunda ilgili kişi, bu durumdan dolayı ilgililere karşı sorumlu tutulabilir.

Madde 127- (2): Patent Başvurusunun Geri Alınması ve Reddedilmesi Durumu

Bu alt madde, patent başvurusunun geri alınması, başvurunun reddedilmesi veya patent hakkının mahkeme kararıyla hükümsüz kılınması durumlarında ortaya çıkabilecek sorumlulukları düzenler. Tarafların sözleşme ile daha kapsamlı bir sorumluluk öngörmemiş olmaları durumunda, 139. madde hükümleri uygulanacaktır.

Maddede atıf yapılan SMK m. 139/2-b’ye göre; hükümümsüzlük kararından önce yapılmış ve uygulanmış sözleşmelerden  patentin hükümsüzlüğü etkilenmez. Sözleşmeye konu patentin hükümsüz kalması nedeniyle ödenmiş bedelin kısmen veya tamamen iaidesi talep edilebilir(SMK m. 139/3).

Patent sahibinin ağır ihmali veya kötü niyei varsa hükümsüzlük durumundan zarar gören tazminat talep edilebilir(SMK m. 139/2).

Madde 127- (3): Kötüniyetle Hareket Edilmesi Durumu

Bu alt madde, devreden veya lisans verenin kötüniyetle hareket etmesi durumunda ortaya çıkacak sorumlulukları düzenler. Kötüniyetle hareket eden kişiler, fiillerinden her zaman sorumlu tutulacaktır. Ayrıca, devreden veya lisans verenin, patentle ilgili Türkçe veya yabancı dildeki raporları veya kararları karşı tarafa bildirmemesi durumunda kötüniyetin varlığı kabul edilir.

Kötüniyet, bir kişinin, başkasına zarar verme kastıyla hareket etmesidir. Devreden veya lisans veren kişi, üzerinde tasarruf edilen patent başvurusu veya patente konu olan buluşun, patentle korunabilirliği konusunda Türkçe veya yabancı dildeki rapor ve kararları veya bu konuda bildiklerini karşı tarafa bildirmemiş ve bunlara ilişkin beyanları içeren belgelere sözleşmede yer vermemişse kötüniyetin varlığı kabul edilir.

Yani patent verilebilirlik şartlarını taşımadığını bilmesine rağmen lisans veren patenti devredenin patentin yeni olmadığı ve diğer tescil şartlarını taşımadığı ispatlanırsa yasal olarak sorumlu olacaktır.

Madde 127- (4): Tazminat Talep Süresi

Bu alt madde, madde hükümlerinden doğan tazminat talep süresini belirtir. Tazminat talebi, sorumluluk davasına dayanak olan mahkeme kararının kesinleşme tarihinden itibaren başlar.

Madde Amaç Açıklaması:

Maddenin amacı, patent başvuruları veya patentin devreden veya lisans veren tarafından gerçekleştirilen işlemlerde ortaya çıkabilecek yetki, sorumluluk ve kötüniyet durumlarını düzenleyerek bu alanda adil ve etkili bir hukuki çerçeve oluşturmaktır. Aynı zamanda, tazminat talep süresini belirleyerek taraflar arasındaki hukuki sürecin net ve adil bir şekilde işlemesine katkıda bulunmayı amaçlar.


https://www.noterlikrehberi.net/rehber/index.html?patent-devir-sozlesmesi.html

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 125. Maddesi Sözleşmeye Dayalı Lisans


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) m. 127 Hakkın Devrinden ve Lisans Vermeden Sorumluluğu