Mar 23, 2020
1289 Görüntüleme

Miras Nedeniyle Marka Üzerinde Müşterek Hak Sahipliği

Yazan
banner

Bir markayı geçmişte adi ortaklık kapsamında tescilsiz olarak kullanan kimseler marka üzerinde müşterek hak sahibi kabul edilmektedir. Adi ortaklık tasfiye edilirken markanın durumu hakkında bir neticeye varılmamışsa adi ortakların ikisinin de markayı kullanma hakkı doğmaktadır.

Ortaklardan birisinin ölümü durumunda markanın mirasçılarına kalma durumu yaşanmaktadır. Miras alınan markayı mirasçının tescil ettirip diğer ortağa karşı tecavüz davası açması halinde önceden yaşanan ortaklık savunması yapılması durumunda marka üzerindeki müşterek hak sahipliği nedeniyle davanın reddi gündeme gelmektedir. Bu şekilde verilen kararlar Yargıtay 11. HD tarafından onanmıştır(Yargıtay 11. HD 2013/433-2013/20297, Yargıtay 11. HD 2006/14541-2008/6537).

Miras nedeniyle müşterek hak sahipliÄŸi ve geçmiÅŸteki ortak kullanım nedeniyle ortaklardan birisinin yaptığı tescil aleyhine diÄŸer müşterek hak sahipleri tarafından hükümsüzlük davası açılabilmekte ve tescilin kötü niyetli olmasından dolayı sessiz kalma yoluyla hak kaybı da söz konusu olmamaktadır(Yargıtay 11. HD 2008/7209-2010/3394 Ä°skender v Aleksander’s Kebap kararı).


Geçmişteki Ortaklık Nedeniyle Marka Üzerindeki Müşterek Hak Sahipliği


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz