Oca 24, 2023
484 Görüntüleme

Resimler Marka Olarak Tescil Edilebilir Mi?

Yazan
banner

Kaynak gösterme fonksiyonu olmayan yani tasviri olmayan resimler marka olarak tescil edilebilir. Genellikle Van gogh’un Ayçiçekleri, Mona Lisa gibi çok meÅŸhur eserler birçok yerde birçok mal ve hizmet üzerinde kullanıldığı için bu tip resimleri potansiyel müşteriler tek bir iÅŸletmeyi kaynak olarak gösteren bir iÅŸaret olarak algılamayacağından marka olarak tescil edilebilmeleri mümkün olmayabilmektedir.

Kişi veye cisim fotoğrafları marka olarak tescil edilebilirse de kişinin resmi üzerinde telif hakkı olduğundan veya cisim fotoğrafı üzerinde telif hakkı varsa bu durumda kullanılabilmesi için hak sahibinin FSEK m. 4 kapsamında izni gerekecektir.

KiÅŸilerin resmi veya üzerinde telif hakkı olan markalara SMK m.6/6 kapsamında itiraz edilmektedir. SMK m. 6/6’ya göre; Tescil baÅŸvurusu yapılan markanın baÅŸkasına ait kiÅŸi ismini, ticaret unvanını, fotoÄŸrafını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi halinde hak sahibinin itirazı üzerine baÅŸvuru reddedilir.


Marka Tescilinde Mutlak ve Nisbi Ret DeÄŸerlendirmesi

Fotoğraftaki Hak Sahipliğinin İspatı 364

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz