Ara 19, 2023
61 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 108. Maddesi Hatalı İşlemler

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 108. Maddesi

Hatalı işlemler
MADDE 108– (1) 138 . ve 144. maddelerde belirtilen hükümsüzlük nedenleri hariç olmak üzere, patent veya faydalı model başvurusunun ya da belgesinin bu Kanunda belirtilen şartları karşılamamasına rağmen hatalı olarak başvurunun veya belgenin işlemlerine devam edilmesi ve bu durumun itiraz üzerine ya da resen tespit edilmesi hâlinde, hatalı işlem
ile devamındaki işlemler iptal edilerek işlemlere hatanın yapıldığı aşamadan devam edilir.


Sınai Mülkiyet Kanununun 108. Maddesi kanunda belirtilen şartları karşılamamasına rağmen başvurunun ve belgenin tescil işlemlerine devam edilirken i başvurunun kanunda belirtilen şartları taşımadığının itiraz üzerine veya kurumun kendisi tarafından anlaşılması durumunda hatalı işlemin düzeltilmesini düzenler.

Kanun 138 ve 144. maddesindeki şartları karşılamamasına rağmen demiştir. Bunun anlamı yenilik, sanayiye uygulanabilirlik gibi patentin ve faydalı modelin temelini etkileyen eksiklikler, hatalar SMK m. 108 kapsamında değildir. Lakin atıf yapılan 138 ve 144. maddelere baktığımızda anılan iki maddenin de SMK m. 82, 83, 92’ye atıf yaptığı görülmektedir. 82, 83, 92 de yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik, buluşun yeterince açık olmaması gibi eksiklikler nedeniyle hükümsüzlük durumunu düzenlemektedir.

Dolayısıyla SMK m. 108’in kapsamı oldukça dardır ve hükümsüzlük halleri dışında dosyadaki eksiklikleri veya tamamlandığı düşünüldüğü veya tamamlandığı değerlendirildiği halde halen devam eden patent tescilini etkileyen eksiklikleri kapsamaktadır. Patentin tam ve kusursuz olmasına o kadar dikkate edilmiştir ki harhangi bir eksikliğin sonradan fark edilmesi önceki yapılan işlemlerin hepsini ortadan kaldırabilmekte hatalı işlem nedeniyle hatalı işleme dayanan işlemlerin ortadan kalkmasına neden olabilmektedir.


Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 104. Maddesi Patentin Faydalı Modele Dönüştürülmesi

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 98 Patent İnceleme Raporu

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 107 Patent Başvurusunda Sürelere Uyulmaması


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yoruma Kapalı