Oca 27, 2023
194 Görüntüleme

Önceki Marka Hakkındaki Bilgi Tek Başına Marka Tescilindeki Kötü Niyeti Göstermez 169

Yazan
banner

Davalı şirketin davacı markasından haberdar olmamasının olanaksız olduğu beyan edilmiş ise de Yargıtay içtihatlarında marka tescilinde kötü niyet kavramının bu kadar geniş yorumlanmadığı, davalının kötü niyetini gösterir başkaca bir beyan veya delil sunulmadığı, özetle; Davalının markasının davacı markaları karşısında iltibasa yol açması, davalının uzun süredir davacı ile aynı sektörde faaliyette bulunmasının başlı başına kötü niyet ve hükümsüzlük nedeni oluşturmadığı….


İSTANBUL 3.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/169 KARAR NO : 2022/42

Kötü niyetli tescil başvurusu halinde, itiraz üzerine başvuru Türk Patent tarafından reddedilebilir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 16/07/2008 tarih ve 2008/11-501 E. 2008/507 K. sayılı ilamında da ifade edildiği üzere kötü niyetli tescil başlı başına bir hükümsüzlük sebebidir. Ancak, anılan kararında da belirtildiği üzere genel olarak tescil yoluyla sağlanan marka korumasının amacına aykırı biçimde kötüye kullanılması yoluyla başkasının markasından haksız olarak yararlanmak veya gerçekte kullanılmayıp yedekleme, marka ticareti yapmak amacına ya da şantaja yönelik başvuru ve tesciller kötü niyetli olarak kabul edilmektedir.

Kötü niyetin varlığı her somut olayın özellikleri göz önüne alınarak belirlenmelidir. Somut uyuşmazlıkta, davalının markasının davacı markaları karşısında iltibasa yol açması, davalının uzun süredir davacı ile aynı sektörde faliyette bulunması yukarıda belirtilen … kararında benimsenen esaslara göre başlı başına kötü niyet ve hükümsüzlük nedeni oluşturmaz.
Mahkememizce itibar edilen bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere : Hükümsüzlüğü talep edilen …tescil numaralı “…” markasının … ve … sınıflarda davalı adına tescilli olduğu, davalının marka tescilinde kötü niyetli olduğu iddia edilmiş ise de salt markayı tescil ettirme eyleminin tek başına kötü niyet göstergesi olarak nitelenmeyeceği, kötü niyetin somut delillerle ispat edilmesi gerektiği, davacı ile aynı sektörde faaliyet gösteren davalı şirketin davacı markasından haberdar olmamasının olanaksız olduğu beyan edilmiş ise de Yargıtay içtihatlarında marka tescilinde kötü niyet kavramının bu kadar geniş yorumlanmadığı, davalının kötü niyetini gösterir başkaca bir beyan veya delil sunulmadığı, özetle; Davalının markasının davacı markaları karşısında iltibasa yol açması, davalının uzun süredir davacı ile aynı sektörde faaliyette bulunmasının başlı başına kötü niyet ve hükümsüzlük nedeni oluşturmadığı, davalının marka tescilinin kötü niyetli olduğunun kanıtlanamadığı kanaatine varıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.


Marka Kötü Niyetin Bölünmezliği 1360

Marka Tescili Kötü Niyet Hair World 356

Kötü Niyetli Marka Tescilinin Gerçek Hak Sahibine Karşı Kullanılması; Lomon Kararı

Kötü Niyetli Marka Tescil Başvurusu veya Marka Tescili

https://hukuk.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2017/11/17-ALIYE-AKGUN.pdf

http://earsiv.cankaya.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12416/4084?locale-attribute=en


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz